Veredeling van het etherlichaam door schoonheid

Elke combinatie van materie op het fysieke gebied heeft geen etherisch lichaam, maar alles wat groeit heeft een etherisch lichaam.

Als iemand op een beeldende of plastische manier artistiek bezig is, heeft dat een effect op het etherlichaam. Een artistiek gevormd beeld of een schilderij werkt direct in op het etherisch lichaam. Een deugd daarentegen werkt op het astrale lichaam.

Veel edele mensen die uit het devachan terugkeren, ontmoeten een etherisch lichaam dat op geen enkele manier past bij hun gevorderde astrale lichaam, omdat ze niets hebben gedaan aan georganiseerde activiteit op het gebied van schoonheid.

Het komt daarom voor dat veel mensen die in hun laatste incarnatie een zeer heilig leven hebben geleid, maar zich niet hebben bekommerd om wat edel is in de zintuiglijke wereld, bij het naderen van een volgende incarnatie een angst voor wedergeboorte ervaren, omdat ze hun etherische lichaam niet hebben veredeld door de inwerking van die schoonheid die afhankelijk is van de zintuigen.

Dit veroorzaakt heel vaak een vrees voor incarnatie en in een extreem geval wedergeboorte met een psychische stoornis (Duits: Idiotismus) . Wanneer een mens tijdens zijn leven door die stoornis al het nadelige in zijn etherlichaam ervaart, wordt dit in de volgende incarnatie gecompenseerd. Want de mens krijgt op het moment van incarnatie, van geboorte een schok als hij zijn etherlichaam niet heeft veredeld door die schoonheid die afhankelijk is van de zintuigen.

De vrijmetselarij heeft daarom schoonheid als tweede principe genomen. Wijsheid, Schoonheid en Macht of Kracht zijn de drie opbouwende krachten; deze moeten ontwikkeld worden.

Ieder die alle drie bezit, zal in zijn volgende incarnatie een mens worden die harmonieus in zijn drie lichamen past.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93a – Grundelemente der Esoterik – 19 oktober 1905 – Berlijn (blz. 163-164)

Grateful-Mandala2

Grateful Mandala – Schilderij door Carol Herzer

Advertentie

4 gedachtes over “Veredeling van het etherlichaam door schoonheid

  1. Els

    Wat een mooi citaat, Ritzerd. Wijsheid, schoonheid en macht/kracht ontwikkelen en zo ons etherlichaam verder ontwikkelen. Schoonheid dmv kunstzinnige oefeningen: ik ga mijn schilderen weer wat consequenter oppakken en ervan genieten. Dank! 🌹

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s