Het verwoestende effect van liegen

We kennen allemaal de diepe betekenis van het gezegde: ‘Geestelijk gezien is liegen een soort moord.’ En ik heb uitgelegd dat er inderdaad een soort explosie plaatsvindt in de astrale wereld als iemand liegt, in zekere zin zelfs als hij het alleen maar denkt. Wat er dan gebeurt in de geestelijke wereld als de mens liegt, heeft een verreweg meer verwoestend effect in de geestelijke wereld dan enig ongeluk in de fysieke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 102 – Das Hereinwirken geistiger Wesenheiten in den Menschen – Berlijn, 4 juni 1908 (blz. 205)

9783727410208-de

14 gedachtes over “Het verwoestende effect van liegen

 1. henri

  Ik dacht nou ga ik eens de woorden ” Rutte en liegen ” intikken en tot mijn niet echte verbazing diende dit leuke spektakel zich aan ..🤭

   1. Haike

    Hé?? Dus iemand die nog eens de feiten op een rij zet, namelijk dat Rutte liegt is een akelige vent? Dat volg ik ff niet.

   2. Dat Rutte liegt of niet liegt, daar gaat het mij niet om.
    Het gaat mij erom dat Vermeegen het op zo’n triomfsmtelijke, dolblije manier brengt. Mensen die er veel genoegen in scheppen om anderen naar beneden te halen. vind ik akelig.

   3. Haike

    Daar gaat het mij wel om; liegen of niet liegen. Zie bovenstaand citaat met de consequenties die dat heeft. Daarbij beschadigd Rutte dus ook zijn medemens Pieter Omzicht. Ik kan daar niks goeds aan ontdekken: een ander beschadigen.

    Dat het vervolgens uitkomt en een ander je daar dan enigszins sarcastisch mee confronteert, heb je dan ook aan jezelf te danken.
    Wie zich nou eenmaal aan de kachel brandt, moet op de blaren zitten.

   4. Maria-Leonie

    Dat heb ik ook, het genot waarmee iemand naar beneden wordt gehaald, geeft mij een misselijkmakend gevoel,of dat nou terecht is of niet. Wie zonder …leugen/zonde is….werpe de eerste steen.

  1. henri

   Uit Wikipedia

   Wie wordt er niet misselijk van zulke schijnheiligheid ?

   [37] Mark Rutte, demissionair minister-president en fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, verklaarde dat hij in zijn gesprekken met de verkenners het niet over Omtzigt had gehad.[38] Uit de op 1 april openbaar gemaakte gespreksnotities bleek dat Rutte WEL DEGELIJK GESPROKEN HAD over Omtzigt, specifiek dat een positie als minister voor hem acceptabel was.[39] Rutte gaf aan dat hij dat VERGETEN was. De Tweede Kamer verwierp een motie van wantrouwen tegen Rutte, maar nam een motie van afkeuring aan.

   1. Ik heb het al eens eerder gezegd: Het gaat me niet om het liegen of niet liegen van Rutte. Hij zegt zelf dat hij het vergeten is. Nu, dat vind ik best aannemelijk, want de man heeft ontzettend veel aan zijn hoofd en hij doet de hele dag zowat niets anders dan praten, vergaderen, discussiëren enzovoort. Dan kan ik mij voorstellen dat hij wat vergeet.

    Maar zoals gezegd ging het mij daar niet om. Het ging mij om het volgende.

    Wie kent niet de spotters, die zo gaarne treffend kritiek leveren op de tekortkomingen van een ander?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s