Een noodzaak voor de huidige mensheid

We weten dat door antroposofie, als we ons steeds meer verdiepen in wat ze ons kan geven, in ons gevoel en in ons willen die krachten stromen die we nodig hebben om opgewassen te zijn tegen de meest uiteenlopende gebeurtenissen van het leven. En we weten ook dat deze antroposofie, zoals we die nu kunnen beleven door de invloeden die nu vanuit de hogere werelden tot ons komen, in zekere zin een noodzaak is voor de huidige mensheid. We weten dat de mensheid in betrekkelijk korte tijd alle zekerheid, alle innerlijke rust, alle voor het leven noodzakelijke vrede zou moeten verliezen, als de verspreiding van wat we antroposofie of geesteswetenschap noemen niet juist in deze tijd tot de mensheid zou komen. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 134 – Die Welt der Sinne und die Welt des Geistes – Hannover, 27 december 1911 (blz. 9)

PS Ik ben er niet zo zeker van of het bovenstaande wel klopt. Er zijn genoeg mensen die sterk, zelfverzekerd en rustig in het leven staan, maar van geestelijke kennis niets willen weten. Of het zelfs allemaal bullshit noemen.

die-welt-der-sinne-und-die-welt-des-geistes-127286866

7 gedachtes over “Een noodzaak voor de huidige mensheid

  1. alex

    Ik vermoed dat Rudolf Steiner hiermee ook wilde laten zien dat wanneer mensen zich met antroposofie bezighouden, het in leven houden waardoor ontwikkeling hiervan mogelijk is. Als er geen mens mee bezig zou zijn zou het niet van boven kunen instromen in de mens. Als we het beoefenen maken we het mogelijk om te bestaan. En hoe meer wij het bestuderen hoe groter ze kan groeien. Daarbij is de weg ook tevens het medicijn om die ontwikkeling in balans tot stand te brengen.

  2. Ivar Römer

    Als reactie op jouw opmerking Ritzerd, als ik alleen al denk aan de onrust rond de Corona crisis op allerlei vlakken kan ik me Steiners visie wel delen. Hij spreekt ook over de mensheid als totaal, daar zijn natuurlijk altijd individuele uitzonderingen, die vanuit welke visie dan ook een innerlijke kracht meenemen in het leven.

    1. Ivar, wel met je eens, maar toch zie ik niet goed in waarom antroposofie mensen rust en kracht zou geven. Stel iemand pleegt zelfmoord. Dan zeggen de nabestaanden heel vaak: ‘Hij of zij is nu uit zijn of haar lijden verlost en heeft nu rust gevonden.’ Een antroposoof kan dat helemaal niet zeggen. Integendeel, het lijden van de zelfdoder is nog veel erger geworden.

  3. Haike

    Ridzerd

    Er zijn natuurlijk ook mensen die heel zelfverzekerd overkomen omdat ze hun onzekerheid over het leven niet willen tonen, en het dus met die zogenaamde zelfverzekerdheid proberen af te dekken…

  4. henri

    Het draait voornamelijk over zoals Steiner het verwoord om het ‘onmachtsbeleven ‘ in het lichaam , dit is een innerlijke onrust of ziekte de over de mens komt omdat hij weet dat de ziel gaat sterven met de lichamelijke dood .
    En dat duurt zolang hij niet de geestelijke antroposofische waarheden in zich ogenomen heeft . het is ook een soort onmacht naar zelfkennis , volgens Steiner . Dit “onmachtsbeleven ” ontstaat ook door niet tot God te kunnen komen , zoals bijv bij atheisme het geval is .
    Zo gaf de voor corona gezaaide { “pandemie” } zoveel angst uit schrik voor de dood bij de mensen voorl die geen spiritualiteit hadden ontwikkeld , deels ook door onwetendheid in zelfkennis .
    Waarondie rust zo belangrijk is , in ” ik draag rust in mij ” de spreuk van Steiner gaat het ook vnl om de rust die wij door deze spreuk verankeren in onszelf over ” hoe leren wij aanvaarden wat de toekomst brengen zal ? “{ …..Wat ook kome moge , wat mij het volgende uur , de volgende morgen ook brenge moge , iknkan dit wanneer het mijvolslagen onbekend is , door geen vrees of angst veranderen , ik wqcht het af met een gemoedsrust , gelijk aan een volmaakt kalme zee ! ….}

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s