Bedenk eens hoe populair het tegenwoordig is geworden om bij alles wat als kennis in de wereld verschijnt te zeggen: Dit is mijn mening. – En: Dit is mijn standpunt – zegt men zonder enige ontwikkeling te hebben doorgemaakt. Ieder laat zijn mening gelden vanuit het standpunt dat hij in de wereld inneemt op het moment dat hij het uitspreekt. En voor mensen is het tegenwoordig het meest kwetsende, het meest irritante om überhaupt te spreken van hogere kennis, van een kennis waartoe men zich eerst zou moeten ontwikkelen.
Toen de mogelijkheid tot moderne inwijding vooral in het laatste derde deel van de negentiende eeuw ontstond, waren daarvoor al de tegengestelde krachten aan het werk, om het gelijkheidsbeginsel zelfs in het rijk van geest en ziel door te voeren, zodat ook daar alle mensen als op hetzelfde niveau zouden worden beschouwd.
Source: Rudolf Steiner – GA 214 – Das Geheimnis der Trinität – Londen, 30 augustus 1922 (blz. 192-193)
Moet je nou het tweede stukje van dit citaat als een positive of negative ontwikkeling zien?
De Mensen hier zijn namelijk niet gelijk, de een is vrouw, de ander man. Daar begint het al mee.
De een heeft een studie met goed gevolg afgerond, de ander is een uitstekend timmerman geworden, maar ze zijn niet gelijk.
En daar bedoel ik absoluut niet mee dat de een beter is dan de ander, wel anders, maar niet gelijk.
Hebben beide recht op gelijke rechten?
Lijkt me wel, elk mens heeft behoefte aan een bed in een huis waarvan het dak niet lekt, of je nou Arts bent, of timmerman, maakt niet uit.
Maar tussen mensen hier op Aarde zijn dus gewoon verschillen, hoe zit dat dan daar aan de andere kant?
Haike, het is een negatieve ontwikkeling. Het is gewoon een feit dat de mensen in hun ontwikkeling, in hun oordeelsvermogen niet gelijk zijn. Het negatieve zit hem erin dat iedereen het gerechtvaardigd vindt om te oordelen over zaken waar ze helemaal niets van geleerd hebben en niets vanaf weten. Het beste voorbeeld daarvan is dat velen een oordeel over de antroposofie hebben, terwijl ze nog nooit een letter van Steiner gelezen hebben.
Je voorbeeld snap ik, en daar wordt ik ook wel eens mee geconfronteerd. 🙃
Maar Steiner heeft het erover in dit citaat dat zelfs in de wereld van Geest en Ziel het gelijkheidsbeginsel door tegenkrachten (van de mens, neem ik aan) wordt doorgevoerd, en zoals ik dat lees is dat niet de bedoeling, omdat een ieder zijn eigen persoonlijke ontwikkelingsweg volgt, en je met een gelijkheidsbeginsel dat ondermijnt. De een wordt teruggezet, de ander juist naar voren gepusht terwijl beide daar geen voordeel van hebben, denk ik dan want beider ontwikkeling wordt verstoord,
Haike, Steiner bedoelt volgens mij wat de rechten betreft is iedereen gelijk.
Maar wat de ontwikkeling betreft is niet iedereen gelijk. Met dat woordje zelfs bedoelt hij niet dat wat de rechten betreft het gelijkheidsbeginsel ook niet zou mogen gelden.