Niet enkel wat ogen zien en handen pakken kunnen is werkelijkheid

Het komt er op aan de geest te vinden binnen de werkelijkheid, welke de mensen omringt. Niet de werkelijkheid is geestloos, maar de mens die de geest niet vinden kan. Zoals men de elektriciteit, het licht en andere natuurkrachten niet buiten de wereld zoekt, net zomin doet men dit bij de ware antroposofische gezindheid met de geestelijke krachten. Goed begrepen is antroposofie de erkenning van zulke spirituele krachten en wetten binnen de wereld. Niet enkel wat ogen zien en handen pakken kunnen is een kracht in de wereld, maar ook wat slechts voor de ogen van de ziel toegankelijk is en wat geen instrument, wel echter de macht van de geest kan beheersen en in werkelijkheid kan omzetten, als deze daar kennis van heeft.

De techniek is erop gebaseerd dat de mens de zintuiglijk waarneembare krachten aan zijn inzicht onderwerpt; en de antroposofie kan tot een geestelijke techniek leiden die de hogere krachten in dienst van de mensheid stelt. Vanuit dit gezichtspunt zal de antroposofische gezindheid niet tot wereldvreemdheid, maar tot een actieve rol in het leven, ja tot de edelste, begripvolste praktijk leiden. Want haar toneel is niet een werkplaats waar materiële producten worden geleverd, maar het leven zelf zoals het zich tussen mens en mens afspeelt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» (bladzijde 170)

1c3b6915-3d97-469e-8135-de5d970150aa

Eerder geplaatst op 5 september 2018

Advertentie

19 gedachtes over “Niet enkel wat ogen zien en handen pakken kunnen is werkelijkheid

  1. Haike

    en de antroposofie kan tot een geestelijke techniek leiden die de hogere krachten in dienst van de mensheid stelt…

    Dat is nogal wat. Want als de hogere krachten bij de verkeerde in handen valt…

  2. Dit Steiner citaat is gelicht uit het voortreffelijke korte opstel Antroposofie als levensoefening (en levenspraktijk); Theosophie als Lebenspraxis (juli 1905). Het omvat zes bladzijden. De fijne finesses van de idee en realiteit die Steiner in dit opstel naar voren brengt, treden in beeld wanneer het opstel nauwkeurig in zijn geheel wordt gelezen en doordacht.

    1. Het is toegesneden op de praktische kant van leven getuige de openingszin:

      Rudolf Steiner:
      De huidige antroposofische geestesstroming en denkschool wil niet alleen de dorst naar kennis bevredigen, maar het praktische (en alledaagse) leven ook zekerheid bieden en voorzien van een betrouwbaar en degelijk fundament.

      Duits origineel:
      Die theosophische Geistesrichtung der Gegenwart will nicht nur dem Wissensdrange Befriedigung gewähren, sondern auch in die Praxis des Lebens Sicherheit bringen.

  3. Bernard

    Wat ik hier vreemd vind, is dat ‘theosophische Geistesrichtung’ wordt vertaald als ‘antroposofische geestesstroming’. terwijl theosofie een andere geestelijke benadering is als antroposofie!

    1. Bernard, Steiner had veelvuldig bij het gebruik van de term theosofie zoals hij die in zijn betogen en beschouwingen gebruikte toen hij nog lid was van die vereniging de aanduiding antroposofie in gedachten. Zeker kunnen beide geestesstromingen van elkaar worden onderscheiden. Dat deed Steiner in het bijzonder in zijn voordrachtenreeks Anthroposophie, Psychosophie und Pneumatosophie (GA 115).

      1. Bernard

        Dan zou ik er bij de Steiner citaten tussen haakjes (antroposofie) achter zetten. Want heden, meer dan 100 jaar later, is antroposofie echt anders dan theosofie . . . . ,

      2. Inderdaad, John. Ik ga er vanuit dat Steiner het woord theosofie alleen gebruikte omdat hij toen nog aangesloten was bij de Theosofische Vereniging. Hij was zelfs het hoofd of de voorzitter van de Duitse sectie.
        Maar wat hij toen nog theosofie noemde, was in feite antroposofie.

      3. Reeds in 1913 en daarvoor al, belichaamt in de activiteiten, presentaties en voorstellingen van zaken van Rudolf Steiner, dus al ten tijde van zijn zogeheten theosofische periode (lidmaatschap van die vereniging; de antroposofische vereniging was nog niet opgericht) bestond er al wezenlijk verschil tussen antroposofie en theosofie. Dat werd door Steiner heel duidelijk aangegeven en dat is me zeer goed bekend.
        Overigens vind ik het volkomen terecht dat Steiners waardevolle basiswerk Theosofie (GA 9; 1904) nog altijd die naam draagt en niet is omgedoopt tot Antroposofie. Maar niet omdat dat geschrift niet antroposofisch zou zijn, integendeel.
        Ingeval van vertalingen kan via redactioneel commentaar een vertaalkeuze worden gemotiveerd en nader verantwoord. Die extra context kan een lezer langs die weg dan ook meekrijgen.

      4. Bernard, ja de thesofie is anders dan de antroposofie. Maar juist omdat Steiner het op verscheidene punten niet eens was met de theosofie.heb ik het vertaald met antroposofie.
        Als ik het zou vertalen als theosofie, zouden velen juist denken dat Steiner theosoof is en dat theosofie en antroposofie hetzelfde is.

  4. Bernard

    Je hebt je vertaling dus bijgesteld n.a.v. mijn reactie. Wil je mijn reactie er dan ook uitlaten svp? En dit antwoord niet opnemen?

  5. Er kan onderscheid worden tussen (1) een neutrale en niet diskwalificerende vergelijking tussen antroposofie en theosofie zoals Steiner die in zijn voordrachtenreeks Anthroposophie, Psychosophie und Pneumatosophie (GA 115) ten beste geeft en (2) zijn kritiek op dwaalleren van diverse theosofen en antroposofen.

    Overigens waardeer ik zeker ook in het kader van het Steiner citaat van vandaag, twee voordrachten die de afgelopen in de Antroposofische Vereniging Stuttgart zijn gehouden, Das Ringen um die Zukunft, deel 1 en deel 2. Zie het onderstaande.

    Das Ringen um die Zukunft, deel 1, Peter Selg

    Das Ringen um die Zukunft, deel 2, Alexandra Handwerk

    1. Maria-Leonie

      Wat een prachtige voordracht!Vooral die ontmoeting die zo waarachtig was. In zeldzaamheid mocht ik deze ook ervaren. De vrouw spreekt ook zo duidelijk en mooi verstaanbaar Duits. 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s