Antroposofie en socialisme (11 – slot) – Het is soms het lot van de waarheid dat zij paradoxaal klinkt

Het is soms het lot van de waarheid dat zij ten opzichte van de tegenwoordige tijdsomstandigheden paradoxaal klinkt. Dat moet de waarheidslievenden niet weerhouden om het uit te spreken. Een zo’n waarheid is: de leiders bij sociale kwesties kunnen niet in de zin van menselijke welvaart werken, als ze zich niet doordrongen hebben met de kennis en de gezindheid van de geesteswetenschap.

Er zullen misschien antroposofen zijn die wereldvreemd willen blijven en steeds weer herhalen: het is het lot (karma) van de huidige volkeren dat ze door hun zuiver materiële instelling eenmaal beproefd worden. Tegen hen is te zeggen: zeker, het is ook het lot van een zieke om ziek te zijn; maar degene die moet genezen en niet geneest, omdat hij in de ziekte een beproeving ziet, verzuimt zijn plicht.

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» (bladzijde 439-440)

rudolf-steiner-ga-34-lucifer-gnosis-grundlegende-a

Eerder geplaatst op 31 augustus 2018

Advertentie

3 gedachtes over “Antroposofie en socialisme (11 – slot) – Het is soms het lot van de waarheid dat zij paradoxaal klinkt

 1. Cornelia54

  Heb net alle 11 citaten gelezen. Had nauwelijks tijd afgelopen week. Heb dus ook de commentaren nog niet gelezen. Hierbij bij voorbaat excuses als ik eventueel in herhaling val.

  Maar, wat moet je hier nog aan toevoegen? Dit is voor mij essentie van antroposofie. Dank Ridzerd.
  Ik heb er mijn leven over geworsteld om in mijn gevoelsleven waarachtig tot dit inzicht te komen. Hij beschrijft hier mijn eigen voors en tegens precies op de manier waarop dat in ons algemeen menselijk gedachtengoed plaats heeft genomen. Ook geen eenvoudige opgave in een wereld zó verstoken van geestelijk inzicht.
  En nu staat het er gewoon. In, wat is het, 1.5 Aviertje?
  En dus al vóór 1910!
  En dan niet wanhopig worden wanneer je om je heenkijkt. En misschien zelfs nog wel eens een beetje trots zijn op ons mensen. Als je toch de moed opbrengt om maar weer hier naar beneden te komen. En dan kan er nog zoveel karma zijn. Wat boven een dusdanige drive geeft om maar weer naar deze aardedimensie ‘af te dalen’. We zitten hier toch maar mooi met zijn allen! Iets te ontwikkelen. En als ik het zo bekijk komen er steeds meer barstjes in het ‘materiële bolwerk’. Vertrouwen is ook een factor. En als ik niet weet hoe het ooit goed moet komen dan denk ik maar aan iets dat ik gelezen heb. Je kunt uit het verleden nooit de toekomst extrapoleren. Omdat de toekomst eenvoudigweg in onze dimensie nog niet bestaat. En er altijd elementen en onvoorziene gebeurtenissen en omstandigheden langskomen die onze toekomstverwachtingen gebaseerd op het verleden een heel onverwachte kant opsturen.

  1. Haike

   Cornelia,

   Ik zou een heel verhaal kunnen ophangen over hoe geweldig ik je bijdrage vind. Maar ik geloof niet dat ik daarmee het beter zou kunnen uiten, omschrijven, uitleggen, vatten, beroeren, of noem maar op, dan wanneer ik het kort hou…

   Dus ik hou het kort: Ik vind je post Geweldig!! 👍 🤜🤛👏 en je hebt me héél héél diep in mijn hart geraakt, beroerd.. Dank jewel daarvoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s