Hartstochten die het lichaam naar de kloten helpen 😀 

In de regel wordt het fysieke lichaam van de mens als het laagste beschouwd, maar dit is onterecht, want juist in zijn lichaam komt de grootste wijsheid aan het licht. Alleen door deze wijsheid is het fysieke lichaam in staat de aanvallen te weerstaan die het astraal lichaam° er altijd op doet, zonder voortijdig te bezwijken. De hartstochten die in het fysieke lichaam actief zijn, het drinken van koffie, thee enzovoort, zijn allemaal aanvallen van het astrale lichaam op het fysieke lichaam, en vooral op het hart. Daarom moest dit zo verstandig worden opgebouwd dat de aanvallen het tientallen jaren lang niet zouden kunnen vernietigen. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis – Das Johannes Evangelie – Bazel, 19 november 1907 (blz. 214-215)

Bovenstaande titel is niet van Steiner, maar van mij. De meeste titels bedenk ik er zelf bij en zijn dus niet de woorden van Steiner.

Astraal lichaam

Één van de vier wezensdelen van de mens. Dieren hebben ook een astraal lichaam. Het astraal lichaam is de zetel van het bewustzijn en het zelfbewustzijn met alle gevoelens en strevingen die erin zijn gelokaliseerd. Het astraal lichaam stelt mens en dier in staat zich te bewegen.

Bron: Henk van Oort – LEXICON ANTROPOSOFIE 

Lubieniecki_Gourmands

Schilderij door Krzysztof Lubieniecki

Advertentie

14 gedachtes over “Hartstochten die het lichaam naar de kloten helpen 😀 

 1. Het heeft iets paradoxaals.
  Want elke aanval die ik heb overleefd, heeft me wel een stukje wijzer gemaakt.
  Het is of iedere aanval van buitenaf een prikkel geeft om de kern te versterken.
  En of ik daar altijd weer de grenzen test.
  Door geheelonthouding, vasten, of juist weer overconsumptie en een stevige kater of wat voor ellendig gevolg dan ook, om me steeds weer te realiseren hoe kostbaar gezondheid is.

 2. Anton

  ANTON
  de door God geschapen kloten oftewel teelballen of scrotum ook wel genoemd- de edele delen van de man- verzorgen de voortplanting,op zich dus een nobel doel
  omdat we er allemaal niet meer zouden zijn.
  maar de klank klinkt wel wat kloterig in het antroposofisch jargon….

   1. Haike

    Dat is goed gelukt hoor Ridzerd!! 👍👌🤜🤛 ten slotte wordt de Humor door Steiner als een hoog Geestelijk wezen beschreven. Als mens moet je wel een beetje feeling daar mee hebben…
    Zoals er gisteren een jonge Amsterdammer bij mij de winkel binnen stapte met een linnen tas van de Slegte erop.. De meeste mensen weten wel dat dat een winkel is in in en verkoop van tweedehands boeken. De winkel waar ik werk is dat ook, maar geheel zelfstandig en heeft niks, en is geen onderdeel van de Slegte..

    Dus ik zeg tegen die klant: “Je durft wel hé, om hier met een tas van de Slegte binnen te komen” Waarop hij hartelijk begint te lachen en er zich een heel leuk vervolggesprek ontspon wat eindigde bij karma en reïncarnatie..

    Maar nu weer on topic.

    Mijn eigen Astrale lichaam is min of meer een vijand van mijn eigen fysieke lichaam?? In mijn geval klopt het natuurlijk wel want mijn fysiek heeft enorm op zijn donder gehad. Maar ik ben wel verwonderd over deze uitspraak.

   2. Klopt Leonie. Juist omdat ik in feite ernstig ben, probeer ik soms een grap te maken.

    Henri: Steiner zou het natuurlijk nooit zo zeggen. Dat heb ik er ook duidelijk onder gezet.

   3. ANTON

    Anton
    Mijn reactie heeft mogelijk met mijn 87-jaren op aarde te doen.Ik wil je
    heel erg bedanken voor het dagelijks verzorgen van jouw citaten-side.Daarvoor is een moedig besluit aan vooraf gegaan om deze taak zovele jaren met verve te vervullen.
    Ik hoop dat je nog vele jaren voor je hebt om voor ons dit citaten-plateau te laten draaien!

   4. Dank je, Anton. Ik had niet gedacht dat je al 87 jaar bent. Ik ben zelfs overigens ook al 73. Ik hoop het nog lang te kunnen doen maar ik denk niet dat ik de 87 jaar haal.

  1. henri

   Nee , het is eigenlijk een afgeleide van kluit, kluut als bol, kogel ,maar in de platte taal zijn er dan allerlei afgeleiden zoals klootzal, klootkommel ,naar de kl…..

  2. Maria-Leonie

   Dat is een slimme B…. Grof taalgebruik is altijd stuitend. Het is een kwestie van innerlijke beschaving `” noem het respect of eerbiedigheid ” die je daarbij teniet doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s