Waarom komt men zo veel ruzie, conflicten, haat tegen? (4 van 10)

In onze tijd wordt zo’n bewering maar moeilijk begrepen. Wat zou het hedendaagse denken waanzinniger kunnen lijken als iemand beweert: lichamelijke ziekte heeft iets met misleiding en vergissingen, gezondheid echter met ware en juiste ideeën van doen? De toekomst zal uitwijzen dat echt bijgeloof niet in de erkenning van deze bewering ligt, maar in het loochenen hiervan.

Wie de ziel en de geest werkelijk kent, die maakt hen niet tot aanhangsel van het materiële, maar hij ziet ze als de beheerser van de materie. En het wezen van ziel en geest zijn waarheid en wijsheid. Niet alleen in uiterlijke zin brengen waarheid en wijsheid het goede en beste tot stand, maar ze scheppen als krachten van ziel en geest de vervolmaking in de buitenwereld.

Niet in een korte uiteenzetting zoals hier zal worden gegeven, kan het bewezen worden, wel echter wordt het door het doordringen in de antroposofie voor ieder verhelderend, dat gezondheid van het lichaam het gevolg van wijsheid en waarheid in de ziel, ziekte echter de uitwerking van fouten en onwijsheid is.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» (bladzijde 177)

Eerder geplaatst op 1 juni 2018

23 gedachtes over “Waarom komt men zo veel ruzie, conflicten, haat tegen? (4 van 10)

  1. Haike

    Wat ik ondertussen gezien gehoord, gelezen heb bij / over Steiner ligt dit wel in de lijn van een hoop andere zaken die ik bij hem ben tegen gekomen. Maar zo als het hier staat komt het mij wel heel zwart-wit over.

    Ik heb drie vrouwen in mijn directe omgeving gekend, die allemaal met antroposofie bezig waren, en ook dat in leven en in de praktijk probeerden te brengen. 2 van hun kenden elkaar ook, en waren ook sterk bezig met Sociale Driegeleding, de derde deed dat overigens ook, maar kende de andere twee niet.
    Kortom mensen waarvan lijf en leden doortrokken waren van de antroposofie; kinderen naar de Vrije School, noem het maar op…

    En voor alle drie geldt: Kanker krijgen, Woeshhhh… in anderhalf jaar tijd naar huis gegaan…
    En ik? Weliswaar de Vrije School doorlopen vanaf de 7e klas, maar met mijn 11e hadden ze me al opgegeven vanwege mijn tumor en ik worstel er nog steeds mee, als een zwaard van Damocles wat boven je hooft hangt. De andere kant: mijn denken heeft zich nog meer op de antroposofische zienswijze gericht, maar het maakt niet dat mijn kanker weg gaat..

    Vat dit niet op als een bittere klaagzang die er ff uit moet, de kanker heeft vormend gewerkt waar ik dankbaar voor ben. Maar de levensloop van deze vrouwen en de mijne, komen verre van, overeen met bovenstaand stukje citaat, het moge misschien het oer-principe of de blauwdruk zijn waar al het andere aan ten grondslag ligt, maar het kan niet anders dan dat het in de praktijk van het leven nog vele malen complexer, genuanceerder, ingewikkelder in elklaar zit, dan hierboven geschetst wordt. Zoals bijvoorbeeld karma uit een vorige incarnatie die er dwars doorheen fietst, en nog wat van die zaken…
    Dat de Geest superieur is aan de materie heb altijd gedacht, maar in de praktijk blijkt hij vaak opzij te stappen voor een ziekte als kanker, en niet omdat er verkeerde gedachten door de mens heen trekken.

    1. henri

      Het kan zijn dat het rugzakje dat je mededraagt uit vorige incarnatie(s) zich toch laat gelden en toch uitwerking komt ondanks dat je je voorgenomen hebt van de weg naar het spirituele leven te kiezen , ook dat werd reeds bepaald in het voorgeboortelijke leven . Zonden , begaan werken vaak tot in de 3de of 4de generaties .

    2. Haike, het gaat hier om een kort essay van maar ruim zes bladzijden, waaruit tien tekstdelen zijn gelicht. Titel van het essay: Theosofie, zedelijkheid (in de zin van moraliteit; J.W.) en gezondheid.
      Je reserves bij dit tekstdeel kan ik goed begrijpen. Toch heb ik het een duimpje gegeven, omdat ik weet dat Steiner het veel ruimer bedoelt. In deel 6 gaat Steiner nader in op wat hij in deel 5 stelt. Enzovoort. Persoonlijk zou ik de tekstcitaten uit dit essay uit langere tekstdelen hebben laten bestaan, omdat het om ingewikkelde, verstrekkende en fijngevoelige onderwerpen gaat.

      1. Haike

        John ik heb geen reserve tegen dit citaat, ik trek ook geenszins in twijfel wat Steiner hier uitlegt. Maar juist door een voorbeeld uit de praktijk van het leven aan te halen, wou ik laten zien dat het vele malen gecompliceerder in elkaar steekt, wat niet uit dit korte (te korte) citaat blijkt of kan blijken. Het was eigenlijk meer als aanvulling bedoeld. 😇🙃

      1. Haike

        Ja maar niet omdat hij slecht dacht. Dat kwam volgens mij echt van een aantal tegenstanders van de antroposofie af. Het is volgens mij een wat schimmig en vaag stuk in zijn biografie, wat daar nou echt gebeurd is.

  2. Ingeborg Tarcy

    Haike, ben het er zo mee eens dat het heel complex is; ik lees en herlees , mediteer dan op de teksten van Steiner, bid ermee, maak er affirmaties van. Daarnaast vind ik de methode van dokter Hamer ook zeer helpend bij alle gezondheidsklachten. Warm aanbevolen.

    1. Haike

      Ja het is een lastige, interessante puzzel, en ik denk niet dat ik hem in deze incarnatie ga oplossen… 😊😇 Dokter Hamer ken ik niet, maar ik ga es wat rond neuzen.. Dank voor de tip.

  3. B

    Het zou tegenstrijdig zijn om enerzijds wel, en anderzijds niet in karma te geloven.
    Als je in het principe van karma gelooft, scheid je geen enkele ontwikkeling meer van je eigen ziel.

  4. B. Bedoel je daarmee dat alles wat een mens overkomt zijn of haar karma is? Met andere woorden: alles is veroorzaakt door acties en gedachten enz. in vorige levens? Dat denk ik namelijk niet.

    1. Haike

      Ridzerd ik sluit me bij je aan. Er zijn ook dingen, situatie’s, die gewoon 100% nieuw op je pad komen. De kunst is om het onderscheid tussen die twee te kunnen maken.

      1. B. Volgens mij bestaat er individueel karma en gemeenschappelijk karma. Over scheiding van het individu van karma en bescherming van het geheel gaat het nu niet.

  5. Naast (1) karma (actie-reactie) – niet alles is karma – is er ook (2) wijsheid en (3) wil. (Correlerend met het astraallichaam, etherlichaam en fysiek lichaam.) Uiteraard hangen dat met elkaar samen. Steiner hield er een speciale voordracht over. Hieronder een paar zinnen daaruit:

    Uit 93a, Grundelemente der Esoterik, tweede voordracht:

    Rudolf Steiner:

    Das Zweite in der menschlichen Natur und im Weltenall ist: Weisheit. Ebenso wie Karma etwas Unausgeglichenes ist, hat Weisheit etwas von Ruhe, Ausgeglichenheit. Darum nennt man sie auch Rhythmus. Alle Weisheit ist der Form nach Rhythmus.

    Der physische Körper repräsentiert eigentlich den Willen. Wille ist im Gegensatz zur bloßen Ruhe das Schöpferische, das hervorbringt. So haben wir folgenden Aufstieg: erstens Karma, Tätigkeit, das Unausgeglichene; zweitens Weisheit, das zur Ruhe Gekommene; drittens Wille, ein so übervolles Dasein, daß es sich hingeben kann. Also Tätigkeit, Weisheit, Wille sind die drei Stufen, in denen alles Dasein verfließt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s