Moet men zich van alle kritiek onthouden? (2 van 5)

Ten eerste is hierop te zeggen, dat de gedragsregels voor de leerling der geestelijke scholing eisen zijn, die overeenstemmen met strenge wetten. En ze zeggen als zodanig alleen iets over de samenhang tussen de vervulling van een overeenkomende eis en het opwaarts stijgen van de leerling. U zult zich van kritiek onthouden, betekent: zoveel als je in gevallen, waarbij de gebeurtenissen tot een berisping, een veroordeling prikkelen, deze prikkel niet volgt, maar zonder alle kritiek aan de verbetering van het schadelijke, slechte enz. werkt, in dezelfde mate kom je vooruit. Onthouding van kritiek betekent volstrekt niet, dat men onverschillig aan het slechte, verkeerde enz. voorbijgaat en alles laat zoals het is. Men moet alleen proberen het slechte in dezelfde mate vanuit zijn oorzaken te begrijpen, zoals men het goede begrijpt. Door het begrijpen van de oorzaken zal men zich zelfs het beste toerusten voor het werken aan de verbetering.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis» –  juni 1905 (bladzijde 389)

Eerder geplaatst op 13 juni 2018

Advertentie

2 gedachtes over “Moet men zich van alle kritiek onthouden? (2 van 5)

  1. De drie slotzinnen van dit Steiner Citaat illustreren het nuchtere en levensvatbare karakter van dit waardevolle levensadvies bij het gaan van een geestelijke scholingsweg:

    […] Onthouding van kritiek betekent volstrekt niet, dat men onverschillig aan het slechte, verkeerde enzovoort voorbijgaat en alles laat zoals het is. Men moet alleen proberen het slechte in dezelfde mate vanuit zijn oorzaken te begrijpen, zoals men het goede begrijpt. Door het begrijpen van de oorzaken zal men zich zelfs het beste toerusten voor het werken aan de verbetering.

    Persoonlijk betrek ik bij dit hele vijfluik, waarvan vandaag deel twee verscheen:

    Uit het Nieuwe Testament (zoals genoteerd in de uitgave van het Nederlands/Vlaams Bijbelgenootschap, 1951):
    Lucas 6:20-49, welke de bijbelteksten: (a) Zaligsprekingen en bedreigingen, (b) De wet der liefde, (c) Balk en splinter, (d) Boom en vrucht en (e) Tweeërlei fundament bevat.
    Uit het Nieuwe Testament (zoals genoteerd in de uitgave van de Bijbelvertaling van H.A.P. Ogilvie, Boekerij van de Christengemeenschap Rotterdam, eerste druk, 1968): Lucas 6:15-45

    De tiende voordracht (slotvoordracht) van Steiners voordrachtenreeks Het evangelie naar Lucas – Esoterische achtergronden.
    Overigens werd het Lucas Evangelie ook wel het evangelie van de levensgeest genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s