Over terug naar de natuur en geneeskunde

Richten wij het oog op het gebied van de natuurgeneesmethode. Men heeft gevonden dat de vele ziekten van de tegenwoordige tijd te wijten zijn aan de hedendaagse cultuur. De strijd om het bestaan laat de mensen nauwelijks tot rust, nog veel minder tot gezondheid komen. Men gelooft, doordat onze voorouders zo volledig in de natuur leefden, in frisse lucht, niet beperkt door de kleding, met eenvoudige voeding, dat dit doorslaggevend zou zijn geweest voor hun gezondheid.

En omdat de medische wetenschap in veel gevallen niet meer het juiste kan vinden, gelooft men dat een terug naar de natuur, een leven met de natuur het gezondste zou zijn. Men neemt aarde, water, lucht en warmte en gebruikt die in alle denkbare gevallen. Maar daarbij bedenkt men niet dat de mens een individueel wezen is, dat niet meer met alle elementen verwantschap heeft. Bij menigeen is zonnebaden totaal ongeschikt; bij een ander kunnen waterkuren grote schade veroorzaken.

Wanneer eenmaal van geesteswetenschappelijk standpunt uit de menselijke gezondheid verzorgd zal worden, dan zal individueel te werk moeten worden gegaan. Dan zal ieder dat ter genezing krijgen, wat voor zijn innerlijke natuur, zijn temperament, zijn hele karakter, zijn geestelijke aanleg gezond en gunstig is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Berlijn, 3 maart 1909 (bladzijde 554-555)

3692255-cartoon-man-zonnebaden-op-het-strand-voor-uren-en-wanneer-hij-wakker-zijn-hele-lichaam-is-verbrand-rood-illustratie-gratis-vector

Eerder geplaatst op 14 augustus 2018  (2 reacties)

Advertentie

3 gedachtes over “Over terug naar de natuur en geneeskunde

 1. henri

  Het zal nog een lange weg gaan zijn , gezien de huidige zware dictatuur van de klassieke geneeskunde .

  Steiner zal alvast op de hoogte geweest zijn van de waarde van de Ayurveda geneeskunde uit Indie ,Zij kent de 3 doshas VATA PITTA KAPHA iets wat je “een beetje ” kan vergelijken met temperamenten .

  Zelf heb ik heel veel baat bij deze Ayurvediche geneeskunde . Zij doende polsdiagnose , iets wat heel moeilijk aan te leren is en lang duurt . Ik dacht aan bloed ritmen enz …

  VATA PITTA KAPHA

  Vata: gesymboliseerd in het sanskriet door het principe lucht en samengesteld uit akash en vayu (ether en lucht)
  kenmerken zijn: koud, bewegelijk, droog ; ligt aan de basis van circulatie, ademhaling en zenuwimpulsen.

  Pitta: gesymboliseerd door het aspect vuur en samengesteld uit teja en jala (vuur en water)
  kenmerken: warm, vloeibaar, scherp; ligt aan de basis van alle omzettingsprocessen, metabolisme.

  Kapha: gesymboliseerd door het aspect aarde en samengesteld uit jala en pritvi. (water en aarde)
  kenmerken: inertie, vast, grof, koel; ligt ten grondslag aan alles wat met samenhang, cohesie en vloeistofbalans te maken heeft.

 2. Roderick

  Kunnen overigens veel antroposofen (en niet antroposofen natuurlijk) ook nog wat van leren, niet zo maar die (antroposofische) theorie overal klakkeloos overheen gooien maar zelf kijken naar het individu ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s