Het vegetarisme zou nooit zo algemeen aangeprezen moeten worden, zoals het vaak in de wereld gebeurt

De vegetarische voeding die slechts uit fysieke en etherische bestanddelen bestaat, ondersteunt het scheppen van grote, omvattende beelden en geeft daardoor meer inzicht, die de zaken beter laat overzien, zonder te veel te overdenken en af te wegen. Er wordt ook door de vegetarische voeding de zuivere zonnesubstantie in ons opgenomen. De grotere inspanning welke nodig is om de plantaardige voeding te verteren, put niet de krachten uit, maar roept integendeel geestelijke krachten op, zoals het immers altijd is: hoe meer men zich voor een goede zaak afslooft, hoe meer kracht men verkrijgt.

De vegetarische voeding is uitstekend voor artsen en juristen, die daardoor veel eerder hun patiënten respectievelijk de zaken van hun cliënten kunnen doorzien, maar zij is niet het juiste voor bankiers, industriëlen, technici, handelslieden, kortom voor alles wat met rekenwerk in verband staat. Men verliest daardoor namelijk het fysieke combinatievermogen. Daarom zou het vegetarisme nooit zo algemeen aangeprezen moeten worden, zoals het vaak in de wereld gebeurt. Ook is het mogelijk dat men door erfelijkheid een lichamelijk organisme heeft gekregen, dat het vegetarisme helemaal niet verdragen kan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Stuttgart, 13 augustus 1908 (bladzijde 416)

3SIXTY5-vegetarian-vegan

Eerder geplaatst op 13 augustus 2018  (13 reacties)

Advertentie

14 gedachtes over “Het vegetarisme zou nooit zo algemeen aangeprezen moeten worden, zoals het vaak in de wereld gebeurt

  1. En het punt van de erfelijkheid is natuurlijk ook een factor, zoals Steiner opsomt en aangeeft. En wat ik ook nog wil zeggen: bovendien heb je in een mensenleven, ’s mens levensbiografie, verandering van levenssituaties. Ook weer zo’n factor.
   Het ligt dus niet zwart-wit en ik ben ervan overtuigd dat Steiner dat ook niet zo heeft bedoeld.

  2. Maria-Leonie

   Ik mijn gezin vader en dochter beide glutenallergie .Ooit bij de diëtiste eenzelfde dieet. Deze bleken waardeloos ! Inmiddels is dan ook door zelfondervinding bij beide een totaal andere manier van voeding ontstaan . Bij mij is het nodig af en toe kip te eten, ik zit nogal los in mijn lijf.

 1. En dan is er ook nog dit punt. Op een gegeven moment treden (1) levensstijl en (2) levenswensen met elkaar in samenspel, wat een belangenafweging met zich meebrengt. Wat als ik nu het één doe en blijf doen en het ander laat? Wat brengt mij dat enerzijds en anderzijds misschien juist niet (meer)? Kortom: wat zijn de consequenties van mijn diverse handelingen en keuzes?
  Voor een groep van geestesleerlingen hield Steiner die voordracht, die esoterische les (GA 266a), waaraan bovenstaand citaat is ontleend. Die toehoorders hadden zich als leerlingen ten doel gesteld om helderziend te worden of daar verder in te vorderen en Steiner wou en kon ze daarbij van dienst zijn. Ik kan me voorstellen dat er onder dat toehoorderspubliek niet alleen mensen zaten die al gepensioneerd waren. Het is van groot belang dat een leraar eerlijke en relevante voorlichting biedt.

   1. Haike

    Dan hebben die lui misschien wel de eed van Hippokrates afgelegd, maar zich verder niet verdiept in wat hij nog meer ter berde bracht:

    “Het is daarbij niet voldoende, dat de arts al het nodige doet, maar zulks moet ook geschieden door de patiënt zelf, zijn naaste omgeving en de wereld rondom hem, en daarbuiten”

    Bron: J.T. Buma. ‘Hippocrates de Grote’.

    Stichting rapportage: Doetinchem, 1979. Destijds verschenen in samenwerking met Nederlands college voor Natuurgeneeskunde te Hilversum.

    Paperback 107 pp.

 2. jakelinemeysmanstelenetbe

  Om over na te denken…ben geen vegetariër, eet regelmatig beperkt vlees en heb al wel 25j. 1 volledige vegetarische dag! Iedereen moet dit voor zijn eigen in vullen en doen waar men zich het best bij voelt.

  Ben toch een beetje verheugd dat R. Steiner de vleeseters onder ons niet veroordeeld…vind zijn visie zeer interessant.

   1. Haike

    En ik ben het nog steeds niet; vegetariër. Hoewel ik tussen mijn 11e en 21e niet of nauwelijks vlees at. Daarna weer meer…

    Er is ook een anekdote over Steiner; hij gaf een lezing over de werking van van verschillende voedselproducten waaronder vlees. In de pauze kon men broodjes kaas of broodjes met vleesbeleg verorberen. Om te verkopen dat de juffrouw met de broodje vlees niks zou verdienen omdat niemand meer een broodje met vlees durfde te kopen, kocht Steiner een broodje vlees, en stond dat smakelijk in het openbaar op te eten, en wanneer er een schaap over de dam is volgen er meer… 😇

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s