Alcohol

De alcohol was vroeger – in de Atlantische tijd- niet op aarde; hij kwam later om de mensen aan hun individualisering te helpen. Hij sluit de mensen van zijn hogere vermogens af en maakt hen in zichzelf gesloten.

Tegenwoordig echter heeft ieder mens in de geciviliseerde wereld dit niveau bereikt, en de alcohol is nu slechts een kwaad. Door het gebruik verliest men de vaardigheid zich aan anderen aan te passen en ze te begrijpen.

Door het gebruik van alcohol bereidt men een vruchtbare voedingsbodem voor talrijke scharen van geestelijke wezens, zoals een slecht schoongemaakte kamer vanzelf vol vliegen raakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Stuttgart, 13 augustus 1908 (bladzijde 415)

Als-de-wijn-is-in-de-man-is-de-wijsheid-in-de-kan

Eerder geplaatst op 12 augustus 2018

22 gedachtes over “Alcohol

 1. Bernard

  In de NRC van vandaag staat ook een interessant artikel over de kwalijke kant van alcoholgebruik.En dit citaat past daar prima bij aan!

   1. henri

    Weet je ,men mag het niet veralgemenen, en er zal wel het ene en andere van aanzitten en dit zeg ik omdat Steiner ergens iets meldt van vrouwen die in een bepaalde tijdsperiode het erg mode was van zich te laven aan het lezen van negerromanetjes l, en dat waren meer leeghoofdige mensen die zich daaraan tegoed deden , volgens Steiner , en die kregen kinderen met waterhoofden ,soms . Dit omdat de geestesgesteldheid van se moder de kiem bewerkt , en zo ook de alcohol op de geest werkt , zo zie ik het verband daartegenover . Ook is wel bekend van zwarte koppels vanwie het de diepste wens was van een blank kindje te kunnen krijgen en dat dan ook kregen , al kin het nog niet genetisch aangetoond worden .Niet Iedereen geloofde het en dachten dat het een grapje van Steiner was.

   2. Een hele belangrijke factor is dan ook: erfelijke aanleg versus de vormingstendens van het re- en incarnerende individu. Steiner sprak en schreef daar veelvuldig over. Dat komt ook tot uitdrukking in ’s mens temperament.

   3. Henri, ja, dat waren tamelijk gevaarlijke uitspraken van Steiner. Deze zei hij bij de arbeidersvoordrachten. Ik denk dat hij bij deze uitspraken half seieus. half ironisch was.

   4. Die Steiner uitspraak ken ik alleen in een andere versie: Steiner die zwangere vrouwen tijdens een voordracht afraadde om tijdens hun zwangerschap negerromans te lezen, omdat dan de kans zou bestaan om onbedoeld ‘een mulat‘ ter wereld te brengen.

  1. Interessant en belangwekkend. Mijn vader was een zware drinker, misschien moet ik ronduit zeggen: een alcoholist. Mijn moeder dronk af en toe. Mijn jongere broer en zus hebben een wipneus; zelf, geboren uit hetzelfde ouderpaar, heb ik een karakteristieke rechte ‘Griekse neus’.

   1. Oh, opmerkelijk John. Alcohol sluit fe mens af van de geestelijke wereld volgens Steiner. Dat is dan bij jou in ieder veval niet gelukt. Het was dan wel je vader die dronk en jij niet. maar toch…

    Mijn vader dronk zelden of nooit, maar een keer was hij bij de buren op bezoek en dat waren stevige drinkers. Hij kwam er half dronken vandaab en toen zei hij: Ik wist niet dat we zulke leuke buren hadden.😀

   2. Zat gisterenavond op weg naar een Brabantse stad voor een nachtdienst in een trein en bus met mensen die flink vrolijk deden en bier rijkelijk lieten vloeien: carnaval. Ook dan is zo’n koptelefoon met noise-canceling een weldaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s