Niet alleen wat nuttig is, is van belang

Alles wat puur uit het principe van nuttigheid, uit individueel egoïsme of uit groepsegoïsme wordt gemaakt is in de toekomst de mens vijandig. We vragen vandaag de dag veel te veel naar het nut van wat we doen. Als we de ontwikkeling werkelijk willen bevorderen, dan zouden we niet naar het nut (Duits: Nutzen, men zou dit ook kunnen vertalen met voordelen, baten, belangen) moeten vragen, maar veel meer of iets mooi en edel is. We zouden niet alleen vanuit het nuttigheidsprincipe moeten handelen, maar uit zuivere vreugde aan schoonheid.   

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – München, 16 januari 1908 (bladzijde 299)

aristotle1

Eerder geplaatst op 11 augustus 2018  (1 reactie)

Advertentie

5 gedachtes over “Niet alleen wat nuttig is, is van belang

 1. Jorke van Eerten

  Goed citaat,,,,ik dacht daarbij dat je bijv bij de WEF (waar stuitende anti-humane toespraken werden gehouden) dat genoemde criteria totaal niet speelt, en dat het zogenaamde nuttigheidsprincipe hier in een vervormde manier gebruikt wordt, Wat eigenlijk een ad absurdum doorgevoerde materialistisch-wetenschappelijke denktrant is die wordt gebruikt voor eigen macht en gewin.

 2. henri

  In een van de hoofstukken van de Esoterische scholing heeft Steienr ooit eens verteld ( notieties van een esoterisch uur )

  “…..Nu kondigt zich alreeds een dergelijke toestand aan! En nog duidelijker zal het zich aan de mensheid vertonen, als de verschrikkelijke tijd aanbreekt, als de aartsengel Oriphiel heerschappij van Michaël overneemt. Dan moet men geleerd hebben, stand te houden. Onze tegenwoordige kultuur schept zelf deze monsters, monsters, die ons later, op Jupiter zullen bedreigen.
  Bekijk de reusachtige machines die de techniek in al zijn scherpzinnigheid geconstrueerd heeft! Want daarin schept men óók de demonen, die in de toekomst tegen de mens zullen opstaan en hem bestrijden. Want , al klinkt het nu nog vreemd, alles, wat men nu aan technische machines en apparaten maakt, zal in de toekomst levend worden en zich op een vreselijke manier vijandig tegenover de mens stellen. A l l e s wat alleen maar uit het oogpunt van nuttigheid en egoïsme gemaakt wordt, is in de toekomst de vijand van de mens. Wij vragen ons thans bij alles , wat wij doen, veel te veel al: Wat is het nut ervan?
  Maar wanneer wij de ontwikkeling op de juiste manier willen laten verlopen, dan mogen wij niet naar het nut ervan vragen, maar of het mooi of edel is! Wij mogen niet alleen uit het nuttigheidsprincipe handelen, maar uit .de zuivere vreugde aan het mooie. …..”

  1. ja, zeer verontrustend. Ook nu al en eigenlijk de gehele 20ste eeuw richt de techniek de vreselijkste verwoestingen en rampen aan, Maar uiteindelijk is het niet de techniek maar de mensen zelf die de ellende veroorzaken.

  2. henri

   Ja zeker ,
   was nog iets vergeten …als de aartsengel Oriphiel heerschappij van Michaël overneemt ( omstreeks 2280 ) stond erbij ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s