Nood, ellende en leed zijn niets anders dan een gevolg van het egoïsme (1 van 6)

Nood, ellende en leed zijn niets anders dan een gevolg van het egoïsme. Dit is als een natuurwet op te vatten. Maar deze zin moet men niet zo opvatten, alsof het bij ieder mens afzonderlijk zou moeten optreden. Het gevolg kan op geheel andere plaatsen verschijnen. Ook hier komt het er op aan niet kort te denken, maar ver weg in de omtrek (Duits: im Umkreis) van zo’n zin te denken. 

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a –Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Hamburg, 3 maart 1906 (bladzijde 128)

Eerder geplaatst op 31 juli 2018

25 gedachtes over “Nood, ellende en leed zijn niets anders dan een gevolg van het egoïsme (1 van 6)

 1. Laten we eens kijken wat dit zesluik de komende dagen zal brengen. Het gaat om een les voor geestesleerlingen afgedrukt in het voortreffelijke studieboek GA 266a. Welk akkoord slaat Steiner bij dit lesuur aan? Die klinkt duidelijk in de openingswoorden van dit lesuur, dat is de eerst alinea bovenaan bladzijde 126:

  Rudolf Steiner:
  Wie een antroposofische geestesleerling wil worden, moet zijn gedachteleven erop trainen dat elke gedachte (helemaal; J.W.) wordt doordacht. Te snel, oppervlakkig denken is een eigenschap van de materialist. Op het terrein van het nog onbekende (esoterie; J.W.) moet de leerling niet vervallen in gemakzuchtig denken. “

  1. Dat oppervlakkig denken wordt ook wel door internet in de hand gewerkt, denk ik. Er is zo veel te lezen en bekijken, zodat je van het ene naar het andere jakkert. Ik merk ook dat ik veel minder boeken lees dan in de tijd zonder internet.

  2. P.S.
   Ik zie nu aan potloodaantekeningen in de kantlijn dat ik dit lesuur van Rudolf Steiner uit GA 266a al een keer heb bestudeerd. Nu dus opnieuw: zie deze foto.
   Taalkundig nog dit: de Duitse uitdrukking ‘kurz Denken’ is denk ik tegenwoordig niet meer zo in zwang, maar als je naar synoniemen voor kurz gaat kijken, kom je onder andere de term ‘fluchtig’ tegen en dan weet je voor de gegeven context genoeg: ‘vluchtig denken’, ‘oppervlakkig denken’.
   Het is een ijzersterke korte voordracht, relevant voor onze huidige tijd.

   1. Ik zie op de foto twee zwarte vakken en dan een stukje van een stoel, een tafel en een laptop.. Klopt dit wel?

   2. Je hoort te zien: mijn hele bureau met een stoel ervoor. Op dat bureau staat GA 266a op een leesplank met daarachter wat boeken en DVD-cassettes. Op de voorgrond hoor je een deel van een HP Chromebook te zien. De tafel waarop die HP staat zie je niet en daarop staat ook mijn HP-desktopcomputer.
    Misschien zie je maar een deel van de foto? Een verticale dwarssnede? Horizontaal bekeken, zo is die foto geschoten, moet het geschetste te zien zijn.

   3. Oh ja, John. Ik bekeek het op de smartphone en als ik naar rechts swipe of ik houd de phone horizontaal dan zie ik de hele foto.
    Wel leuk om te zien. Ik zelf zit vrijwel nooit achter een bureau of tafel te lezen. Ik ga er altijd bij liggen als ik lees.

   4. Als ik ga liggen moet ik er altijd tegen vechten om niet in slaap te vallen, Ridzerd. In versterkte mate als ik pas gegeten heb. Toen mijn knieën nog goed waren en ik lange en uitgebreide wandeltochten maakte, vond ik het heerlijk om tijdens het wandelen en bij het lopen een studieboek te lezen. Daar draaide ik mijn hand niet voor om. Integendeel.

   5. Oh, opmerkelijk. Dat is voor mij een absolute onmogelijkheid om tijdens het wandelen te lezen..
    Nu het zo koud is, lig ikvaak hele avonden in bed, maar val nooit in slaap. Uur of 12 ga ik nog even naar beneden om wat te eten. Daarna ga ik in bed nog wat lezen en daarna val ik meestal wel in slaap

 2. Cornelia54

  Hoe kun je nu wandelen tijdens het lezen? Bedoel je dat je audio iets op je hoofd hebt hebt dan? Ik zou over de eerste de beste boommwortel struikelen als ik niet zou zien waar ik loop. Of begrijp ik dit helemaal verkeerd?

  1. Nee, ik bedoel letterlijk met een opengeslagen boek voor me tegelijkertijd wandelen en lezen. Precies zoals ik het zeg. En van struikelen was geen sprake. Daarnaast waren er ook favoriete bankjes om even uit te rusten en van het natuurschoon te genieten. Zo liep ik vanuit Rotterdam-Zuid en weer terug naar en langs de Rotte en ook wel naar en in arboretum Trompenburg te Kralingen.

   1. Zo combineerde ik naar hartelust twee favoriete bezigheden: wandelen en lezen, eigenlijk drie: vanuit de bebouwde kom en passant de natuur opzoeken en dan op dezelfde manier weer huiswaarts.

  2. Ja, Cornelia, ik vind het ook wonderbaarlijk dat John een boek kan lezen tijdens het wandelen. Het is een zeer bijzonder talent in mijn ogen. Ik zou dat nooit en te nimmer kunnen.

 3. Cornelia54

  Jee. Dat vind ik wel bijzonder. Ik zou dat niet kunnen. Ik lees of ik loop maar zo mijn aandacht verdelen tussen die 2 zou me echt niet lukken. Ik denk dat dat er maar weinig mensen zijn die dat kunnen 😊.
  Als er een stoeptegel scheef ligt. Je kunt toch niet door je boek héén kijken?
  Heb je daarop geoefend of is dat een bijzondere gave?

  1. Je gebruikt je spreekwoordelijke ooghoeken en regelmatig kijk je vooruit om situaties in te schatten en daarop te anticiperen. Het nam niet veel tijd in beslag om het me eigen te maken. Er zijn er wel meer die dat kunnen en doen, denk ik.

 4. Cornelia54

  Haha. Ok vind het heel grappig. Om zou zoiets gewoon nooit bedenken om te doen. En ik zou het ook niet kunnen. Als ik Steiner lees ben ik daar helemaal op geconcentreerd. Als ik ook nog mijn ooghoeken zou moeten gebruiken dan zou ik wat ik las niet voldoende tot mij door kunnen laten dringen. Kost mij gewoon al mijn aandacht.
  Dat is hoe je in elkaar steekt . Het is voor mij best moeilijk om geconcentreerd te zijn. Als ik daar niet mijn bewustzijn bin hou ben ik heel snel al weer ergens anders. Ik blijf lekker op de bank met mijn boek. En loop zonder afleiding. Misschien kwestie van niet alles tegelijk kunnen. 😊🤗

  1. Het is een kwestie van dingen heel snel kunnen combineren en van (over)schakelen en ik had een stevige tred en durf, dat scheelt eveneens. Daarbij heb ik een levendig innerlijk, leef diep en krachtig in een eigen denk- en taalwereld, waardoor ik snel weer naar een onderwerp, een antroposofische tekst en naar ideeëngoed kan terugkeren. Vrijwel onmiddellijk.
   Heb geen bank. Zit meestal aan mijn bureau of aan mijn tafel achter de desktop.


  1. Het werkwoord (het) brevieren: al wandelend lezen of al lezend wandelen.

   Het zelfstandig naamwoord brevieren in meervoudsvorm, enkelvoud is brevier: Boeken die alle psalmen, gezangen, gebeden, lessen en andere religieuze teksten bevatten die een geestelijke nodig heeft om zijn dagelijkse brevier te kunnen bidden (liturgische teksten).
   De intense toewijding van priesters herken ik, want dat heb ik bij studie (zonder na-ijver).

   1. Het zou me niet verbazen, John, als jij in een vorig leven priester bent geweest. Maar het is maar een slag in de lucht van mij. Volgens Steiner zit men er met speculaties over vorige levens meestal naast.

   2. Ja een mens kan zijn gedachten hebben, maar voorzichtigheid is bij dit soort zaken wel geboden. Vind het in ieder geval een leuke gedachte, Ridzerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s