Rode wijn, een zeer eigenaardig medisch voorschrift

Het is nu al lang geleden, dat ik kinderen onderwezen heb. Maar als men vier jonge knapen van een familie vele jaren lang geschoold heeft, dan heeft men niet alleen gelegenheid deze vier kinderen gade te slaan, maar ook de kinderen van bekenden en zo meer. Men heeft altijd veel gelegenheid om wat deze of gene kinderen doen of wat met hen gedaan wordt, waar te nemen. Nu bestond er toentertijd een zeer eigenaardig medisch voorschrift, dat nu, Godzijdank, sterk aan het verminderen is: men achtte het nodig de kleine peuters, opdat ze sterk zouden worden, een glaasje rode wijn te geven, niet slechts bij een maaltijd, maar zelfs meerdere keren. Men hield dat voor iets zeer voortreffelijks. Ik kon veel kinderen gadeslaan, die zo met rode wijn grootgebracht werden en andere kinderen van wie de ouders geweigerd hadden dit te doen.

Heden zijn deze kinderen, die toen twee en een half tot vier jaar oud waren mensen die over de dertig of tegen de veertig jaar zijn. Aan de kleinen die toen voor hun versterking op rode wijn werden getrakteerd, is waar te nemen wat voor onrustige, nerveuze mensen zij geworden zijn. Ze onderscheiden zich zeer duidelijk van degenen die niet rode wijn hebben gedronken als kind. Men moet dus al bijna een kwarteeuw in aanmerking nemen om dat te kunnen observeren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – Wiesbaden, 7. Januar 1911 (bladzijde 33) kid-drink

Eerder geplaatst op 19 mei 2018  (1 reactie)

Advertentie

17 gedachtes over “Rode wijn, een zeer eigenaardig medisch voorschrift

  1. Hij gaf al heel jong bijlessen aan scholieren. Ik denk vanaf een jaar of 14. Vermoedelijk kwam hij toen al in contact met gezinnen waar de peuters rode wijn kregen.

  1. Nee, dat was denk ik zeker niet de bedoeling. Maar ik maak uit deze tekst op dat sommige medici in die tijd blijkbaar van mening waren dat af en toe rode wijn wel goed is voor kinderen.

   1. Bernard

    Het lijkt mij een actie van de wijnindustrie. Misschien zitter er wel gezonde stoffen in rode wijn, maar je raakt er wel aan verslaafd en dat levert mooi wat op voor die industrie! En er wordt natuurlijk niet op ingegaan wat alcohol doet aan je hersenfunctie!

 1. Bernard

  Wie is deze Bernard Heldt? Ik was het niet, terwijl het mijn naam is . . . .
  Wie is deze Bernard Heldt? Ik was het niet die deze reactie gaf, terwijl het wel mijn naam is . . . .

  1. Ja, dit is zeer vreemd, Bernard. Ik heb het nagekeken. Er staat bij jouw reacties precies dezelfde naam en hetzelfde emailadres als bij die andere. Alleen er staat ook een nummer van 11 cijfers bij en die zijn niet hetzelfde. Vreemd genoeg zijn nu jouw reacties ook verdwenen en die van die ander staat er nog wel. Ik heb die ander nu geblokkeerd. Verder is het mij een raadsel.

   1. John Wervenbos

    Misschien is het zo dat iemand die jouw naam gebruikt en e-mailadres kent en die invoert bij het invulvak ‘Geef een reactie’ daarmee wegkomt, in zijn opzet slaagt?

   2. John Wervenbos

    Met ‘jouw naam’ bedoel ik degene die door een kaper/troll op de korrel wordt genomen.

 2. Dank voor de tip van het ip-adres, John. Ja, dat heb ik ook gedacht, dat iemand anders misschien de naam en e-mailadres van Bernard heeft gebruikt. Waarom iemand dat zou doen is mij ook een raadsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s