Vruchtbaar na de dood is wat we als spirituele wijsheid opgenomen hebben, onverschillig of wij het zelf gezien hebben of niet

Voor de mensheid in het algemeen heeft het kunnen waarnemen in bovenzinnelijke werelden een hogere waarde als het niet kunnen waarnemen. Want wie er in waarneemt, komt in contact met de geestelijke wereld; hij kan dan niet alleen mensen, maar ook andere, geestelijke wezens onderrichten en in hun vooruitgang helpen. Daarom heeft dit helderziende bewustzijn een heel bijzondere waarde. Maar voor de individuele mens is alleen de kennis van waarde, en met betrekking tot het individuele onderscheidt de helderziende mens zich niet van degene, die alleen de mededelingen ontvangen heeft en in de desbetreffende incarnatie niet kon waarnemen in de geestelijke wereld. Vruchtbaar na de dood is wat we als spirituele wijsheid opgenomen hebben, onverschillig of wij het zelf gezien hebben of niet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 124 – Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums – Berlijn, 17 oktober 1910 (bladzijde 20)

 a4653a78f6a700602e4d09a821516f29

Eerder geplaatst op 18 mei 2018  (4 reacties)

9 gedachtes over “Vruchtbaar na de dood is wat we als spirituele wijsheid opgenomen hebben, onverschillig of wij het zelf gezien hebben of niet

 1. henri

  De vraag is en blijft altijd , welke garantie heb ik als ik kan waarnemen en andere wezens zomaar zou kunnen onderrichten ? Iedereen heeft niet het niveau van R Steiner . Bijgevolg hou ik het bij wat ik opneem uit zijn voordrachten en boeken .

  1. Haike

   Maar hij heeft het hier er toch juist over dat je zijn niveau helemaal niet hoeft te halen? Ik begrijp dat het erom gaat (wat jezelf ook schrijft) dat het erom gaat dat je met een vol bewustzijn kan opnemen dat die bovenzinnelijke wereld en ook (neem ik aan) reïncarnatie een realiteit zijn..

   1. henri

    Inderdaad er zijn3 niveau’s , die van ingewijde , helderziende en adept /magier
    Steiner had het hoogste , een adept kan ook toepassen hetgeen hij ziet
    mooi stukje uit geestesleven over Steiner .

    Een biezondere gebeurenis over Steiner :

    Anna Samweber was vele jaren medewerkster van Rudolf Steiner in de Motzstraße te Berlijn. Ze vertelt :

    Nochtans is ons toch een geval bekend waar Rudolf Steiner magische krachten liet werken. 
Anna Samweber was vele jaren medewerkster van Rudolf Steiner in de Motzstraße te Berlijn. Ze vertelt :
    
“Frau Dr. Steiner bezat een mooi uurwerk met briljanten en met haar initialen op het rugdeksel. Dat uurwerk moest gerepareerd worden en ik bracht het naar een ons bekende uurwerkmaker, ver weg van de Motzstraße. Het was laat, een koude nevelige novemberavond, in de richting van de Nollendorfplatz waar men aan ’t werken was voor de ondergrondse. Ik liep langs een lange plankenmuur. Ineens doken daar uit het duister twee figuren op en stortten zich op mij. Nu had Rudolf Steiner mij ooit gezegd dat als ik in nood was ik mij altijd tot hem kon wenden. Toen nu die mannen mij overvielen, de ene mij langs achter vasthield zodat de andere mijn zakken kon leegmaken, riep ik spontaan innerlijk :”Doktor, help mij !” 
Op hetzelfde moment lieten die twee mij los alsof ze door een tarantula gebeten waren en weg waren ze.
    De volgende morgen toen Rudolf Steiner kwam ontbijten, zag hij mij en begroette mij met de woorden : “Goedemorgen Sam ! Je hebt vannacht geroepen ! Wat was er dan ?” 
Ik vertelde hem wat er gebeurd was. Nadat hij rustig geluisterd had, zei hij troostend, heel eenvoudig : “Maar kom, ik heb u toch geholpen.( uit Vrijgeestesleven.be)

 2. Behalve zien is er ook nog helder horen, voelen, ruiken en weten.
  Persoonlijk stel ik me voor dat het het belangrijkste is, hoe je je hebt gedragen.

   1. henri

    Ja , en wel griezelig als je het nog eens heroverloopt …ik denk dan na en mediteer over de tekst van Steiner , ” Hoe leren wij aanvaarden wat de toekomst brengen zal …” ☺

   2. Haike

    Zoals ik wel eens eerder hier heb geschreven: Als ik zou weten dat de Aarde morgen vergaat, plant ik vandaag nog een boom…

    Tis wel opvallend dat verschillende bronnen in verschillende tijdsperioden, los en onafhankelijk van elkaar hierover berichten..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s