Over psychoanalyse

De eigenaardigheid om van een ziel – zoals bijvoorbeeld de psychoanalytici het doen – op dwaze wijze uit “verborgen zielenprovincies” dingen te verklaren – men kan immers alles aan het verborgene toeschrijven -, dat moet ophouden, en men moet de werkelijke oorzaken zoeken. Want het gedoe der psychoanalytici, die in zeker opzicht werkelijk ook veel goeds tot stand brengen, dat doet menigmaal eraan denken alsof iemand zou zeggen: ‘In het jaar 1749 is bij een patriciër in Frankfurt een later zeer begaafde zoon geboren: men kan nu nog de plaats vaststellen waar in Frankfurt deze later als Wolfgang Goethe bekende mens geboren is. Graaf maar eens in de aarde, door welke uitwaseming zijn begaafdheden tot stand gekomen zijn.’ – Zo komen iemand de psychoanalytici vaak voor! Ze graven onder de aardbodem naar de ziel, in de “verborgen provincies”, die ze eerst zelf hypothetisch ontdekken, terwijl men in werkelijkheid in vorige aardelevens en in het leven tussen dood en nieuwe geboorte zoeken moet. Dan verruimt zich het begrip voor mensenzielen. Mensenzielen zijn waarachtig veel te rijk om hun inhoud uit één enkel aardeleven te kunnen leren kennen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 236 – Esoterische Betrachtungen Karmischer Zusammenhänge – deel 2 – Dornach, 12 april 1924 (bladzijde 46)

1200px-Sigmund_Freud,_by_Max_Halberstadt_(cropped)

Freud (1856-1939)

Eerder geplaatst op 16 mei 2018

4 gedachtes over “Over psychoanalyse

 1. Maria-Leonie

  Nou ja, zolang we nog niet helderziende zijn? Moeten we mensen met anorexia, oorlogstrauma, mishandeling enz enz….niet geestelijk bijstaan? Dit raakt toch ook het oude karma? Misschien dit citaat, door mij niet goed begrepen?

  1. Natuurlijk wel bijstaan. Dit citaat gaat er alleen over dat de psychoanalyse tekort schiet in inzicht bij psychische stoornissen. Zolang we zelf niet helderziend zijn, weten we ook weinig of niets over vorige levens. Maar te weten dat psychische stoornissen niet alleen met dit leven maar ook met vorige levens te maken hebben, is altijd nog beter dan te praten over verborgen zielenprovincies.

 2. cornelia54

  Dit is een prachtige uitspraak die mij echt een beetje uit mijn algehele ronddwalen in de, ondanks mezelf, meegekregen basale denkbeelden van deze tijd trekt. De psychoanalyse en haar beperktheid.
  Zo mooi zoals hij erover spreekt. Altijd ook het goede eruit tillen. Maar die uitspraak dat de menselijke ziel veel te rijk is om in één leven te leren kennen.
  Dat is waar ik steeds tegenaan loop als ik probeer de mensen om mij heen te begrijpen. En dan heb ik het nu in eerste instantie over mezelf en over mijn man en kinderen. Iedere keer als ik tracht me te verplaatsen en daardoor te begrijpen ervaar ik dat ik niet anders kan dan 360°C rondom te begrijpen om werkelijk het gevoel te hebben dat ik echt kan begrijpen. Dat ik echt een totaal beeld kan hebben. Inclusief alle tegenstellingen die er dan noodzakelijkerwijs zijn. Maar daar loop ik aan tegen het feit dat ik toch weer, dan misschien niet meer in hele kleine hokjes denk maar dan toch wel in een groter hok. Ik krijg het nooit helder. Omdat ik blijkbaar probeer het in één (gevoels)beeld te vangen. En dat lukt nooit. Theoretisch snap ik dat. Maar gevoelsmatig ben ik eigenlijk toch steeds weer bezig om te zoeken. En steeds weer ontglipt het me.
  Deze uitspraak zegt voor mij eigenlijk dat ik het op de wijze waarop ik het doe niet helder kan krijgen.
  Dus maar weer verder met mediteren en ruimte maken en accepteren en vertrouwen.
  Dit is maar een bespiegeling die door deze tekst opgeroepen wordt. 🙂

  1. Haike

   Maar wel een hele mooie bespiegeling als ik dat zo lees. En misschien is die een na laatste zin wel de belangrijkste: accepteren dat je het nog niet snapt, waarschijnlijk is dat goed genoeg. 🙃🙃

   Ik krijg wel een beetje de indruk dat je héél erg streng bent voor je zelf… 🤔

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s