Uit een brief van Steiner aan Richard Specht

Een brief van 23 december 1891 aan Richard Specht (dit was één van de zonen in het gezin in Wenen waar Steiner een jaar of zeven huisleraar en opvoeder is geweest).

Zojuist heb ik Hermann Bahrs Russische Reise uitgelezen. Het zou niet eerlijk zijn als ik zou ontkennen dat ik het eigenlijk met genoegen heb gelezen. Mijn geest heeft soms behoefte aan niet al te diepgaande kost, die toch niet direct vervliegt, maar nog iets te proeven biedt. Bij mijn andere lectuur moet ik meestal denken; daar hoef ik geen moeite voor te doen, maar het elektriseert me, het brengt leven in mijn ledematen; ik moet vaak van mijn stoel opspringen. Bij Hermann Bahr kan ik behaaglijk op de bank blijven liggen en trappel ik vermoedelijk alleen met mijn benen. Er is één nadeel: ik kan geen regel van Bahr lezen zonder te roken. Tijdens een boek van Bahr evenaren de kosten van sigaretten zelfs de kosten van het boek, als ze niet hoger zijn. Zonder een chaotische blauwgrijze rookwolk voor mij kan ik geen zin van Bahr in mijn bewustzijn opnemen. Ik begrijp Bahr ook pas sinds ik rook.

Bron: Rudolf Steiner – GA 39 – BRIEFE BAND II – 1890-1925 (bladzijde 133-134)

Vertaling: Hylcke Brandts Buys en Leonard Beuger, overgenomen uit het boek Rudolf Steiner – Brieven (bladzijde 116)

Specht, Richard

Richard Specht (1870-1932)

Eerder geplaatst op 12 december 2015  (19 reacties)

Advertentie

5 gedachtes over “Uit een brief van Steiner aan Richard Specht

 1. Bernard

  Steiner schreef blijkbaar: ik kan geen regel van Bahr lezen zonder te roken. Tijdens een boek van Bahr evenaren de kosten van sigaretten zelfs de kosten van het boek, als ze niet hoger zijn. Zonder een chaotische blauwgrijze rookwolk voor mij kan ik geen zin van Bahr in mijn bewustzijn opnemen. Ik begrijp Bahr ook pas sinds ik rook.
  Ik kan me dat niet voorstellen . . . .

  1. Haike

   Wat kan je je niet voorstellen? Dat Steiner rookte en dat hij gewoon mens was met behoeftes, of dat Steiner Bahr niet begreep omdat hij mens was net als ik die Steiner ook niet altijd begrijpt omdat ik ook een mens ben?

   1. Bernard

    De realiteit van deze zin kan ik me niet voorstellen: ‘Zonder een chaotische blauwgrijze rookwolk voor mij kan ik geen zin van Bahr in mijn bewustzijn opnemen. Ik begrijp Bahr ook pas sinds ik rook.’ Steiner was natuurlijk ook een gewoon mens, maar ik kan me hier niets bij voorstellen! En ik ben ook een gewoon mens!

  2. Ik heb de indruk dat het boek van Bahr Steiner niet echt veel interesseerde. Daarom had hij de stimulans van het roken nidig om het in zich op te nemen. Het boek was ook niet een keuze van hemzelf, maar was hem waarschijnlijk geleend of aanbevolen door Richard Specht

 2. Misschien was het rookgordijn nodig in de afstemming op de schrijver, misschien trok het geesten aan waar Steiner liever een beetje afstand van hield.

  Ik heb even wat uitspraken van Bahr opgezocht en vind ze prachtig trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s