Slagen van het lot

Een slag van het lot die de mens tijdens zijn leven in de fysieke wereld treft, kan voor de zielsgesteldheid van de mens in dit fysieke bestaan volkomen strijdig lijken met zijn wil. In het leven tussen dood en geboorte heerst echter in de ziel een op de wil gelijkende kracht, die de mens in een richting drijft die tot het ondergaan van die lotsslag voert. De ziel ziet op een bepaalde manier dat haar een onvolkomenheid aankleeft die uit vroegere levens op aarde stamt. Een onvolkomenheid die voortkomt uit een kwalijke daad of een kwalijke gedachte. In de ziel ontstaat tussen dood en geboorte de wilsachtige impuls om die onvolkomenheid ongedaan te maken. Ze neemt daarom in haar wezen de tendens op, zich tijdens het komende leven op aarde in een ongeluk te storten om door het ondergaan van dit leed de vroegere fout goed te maken. Na de geboorte in het fysieke lichaam vermoedt de ziel die door een slag van het lot getroffen wordt niet dat zij in het zuiver geestelijke leven zichzelf in de richting van die slag heeft gedreven. Wat dus volledig ongewild lijkt vanuit het gezichtspunt van het aardse leven, heeft de ziel gewild in de bovenzinnelijke wereld. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 9 – Theosophie – Einzelne Bemerkungen und Ergänzungen (bladzijde 93)

Nederlands: Rudolf Steiner – Theosofie (blz. 159)

Vertaald door Huib van Krimpen met een nawoord van Roel Munniks

Rudolf Steiner / Werken en voordrachten onder redactie van Frans van Bussel, Michel Gastkemper en Roel Munniks

533x840

Eerder geplaatst in vertaling van H.G.J. de Leeuw op 8 mei 2018  (2 reacties)

6 gedachtes over “Slagen van het lot

 1. John Wervenbos

  Je kunt hierbij ook denken aan een gedachte-experiment welke door Steiner werd geformuleerd als een ‘dakpan oefening’ en door hem naar voren gebracht werd gebracht in de voordrachtenreeks Reïncarnatie en karma – Oefeningen en beschouwingen.

  Arts Jaap van der Weg herinnerde daar 8 jaar geleden aan met de paragraaf De dakpanoefening van Rudolf Steiner is voor jou een sleutel tot het karma. Hoe werkt dat?, vervat in het artikel In de compositie van een leven doet elke noot ertoe (Antroposana, 1 januari 2014).

  Op 6-jarige nam een dergelijk gedachte-experiment voor mij een concrete vorm aan. In de kleuterklas werden wij gewaarschuwd om op het speelplein niet voorbij een aangespannen koord dicht bij een muur te gaan lopen, omdat daar dakpannen van het dak af naar beneden werden gegooid. Kennelijk klonk dat voor mij als een uitnodiging, koppig ging ik tegen het advies in. Tijdens het daaropvolgend speelkwartier kroop ik onder het koord en hield ik me vlak lang die muur op. Direct resultaat: een dakpan op mijn hoofd. Het enige wat ik daarna nog zag was bloed. Hoop dat ik er niets aan heb overgehouden. Op deze foto valt die muur nog te zien. Ikzelf ook. Toen nog ongedeerd of inmiddels hersteld. (Blondharig kereltje met ‘geweer’.)

  Dit jaar verscheen van Jaap van de Weg de brochure: Mediteren voor je gezondheid. Denk dat ik het deze week koop. Kan bijdragen aan mijn revalidatieproces.

 2. Mooi verhaal en leuke foto, John. Maar er zijn meteen veel andere foto’s te zien, als ik op dat pijltje bij de foto klik. Dat zal wel miet de bedoeling zijn, neem ik aan.

  1. John Wervenbos

   Ik weet niet wat mij bezielde om toch bij die muur te gaan lopen, Ridzerd. Niet bepaald snugger, zou je zeggen. Maar ik heb het idee dat toen eigenlijk al een aparte kant van me naar voren kwam.
   Die andere foto’s bij Facebook verschijnen als je doorklikt met een pijl naar links of rechts. Dat is een standaardfunctie op dat platform. Het betreft afbeeldingen die je eens hebt geüpload naar Facebook.

   1. Je liet je toen al niet zomaar wat wijsmaken, John. Zelf controleren of die praatjes over dakpannen wel kloppen.😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s