Steiner over de zelfmoord van Rudolf Ronsperger (1863-1900)

In deze tijd (ongeveer 1880-1884) valt nog een andere jeugdvriendschap, die voor mij belangrijk werd. Het betrof een jonge man, die in alles een tegenstelling was van de blonde jongeling (hiermee bedoelt Steiner een andere vriend over wie hij eerder in dit hoofdstuk schreef). Hij had het gevoel een dichter te zijn. Met hem had ik ook veel inspirerende gesprekken. Hij was geestdriftig over alles op het gebied van de dichtkunst. Al op jonge leeftijd stelde hij zichzelf omvangrijke opgaven. Toen we elkaar leerden kennen, had hij al een drama Hannibal geschreven en ook al veel lyrische gedichten gemaakt.

Met beide vrienden volgde ik ook de ‘oefeningen in mondelinge voordracht en schriftelijke weergave’die Schröer aan de Hogeschool leidde. Wij drieën, en nog menig ander, ontvingen daar zeer waardevolle impulsen.

Als ik Schröer bij hem thuis mocht bezoeken, ging mijn vriend dikwijls met mij mee. Hij leefde dan altijd op, terwijl hij anders vaak een zwaarmoedige sfeer om zich heen had. Door een innerlijke disharmonie kon hij het leven niet aan. Geen enkel beroep trok hem voldoende aan om zich er met vreugde voor in te zetten. Hij ging helemaal op in zijn poëtische belangstelling en daarbuiten kon hij niet een echt contact met het leven vinden. Tenslotte werd het noodzakelijk dat hij werk aannam, dat hem onverschillig liet. Ik bleef ook met hem corresponderen. Het knaagde aan zijn ziel dat hij ook in zijn dichtkunst niet een werkelijke voldoening vond. Het leven bracht hem niets dat hij als waardevol kon beleven. Tot mijn leedwezen ontdekte ik hoe steeds meer in zijn brieven en gesprekken doorschemerde dat hij meende een ongeneeslijke ziekte te hebben. Deze ongegronde voorstelling kon door niets uit de weg worden geruimd. Tenslotte bereikte mij de tijding dat de jonge man, met wie ik nauw verbonden was, zelf een einde aan zijn leven had gemaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 28 – Mein Lebensgang (bladzijde 77-78)

Vertaling W.A.C. Labberté, overgenomen uit Rudolf Steiner – Mijn levensweg (bladzijde 52-53)

9783847852155

Eerder geplaatst op 1 mei 2018  (6 reacties)

Advertentie

12 gedachtes over “Steiner over de zelfmoord van Rudolf Ronsperger (1863-1900)

 1. Kleine typefout: ” Het leven bracht hem niets dat hij als waardevol kon bleven. ” Bleven moet zijn: beleven.
  Citaat inhoudelijk. Trieste zaak. Mooi en intiem beschreven door Steiner. Zelf verloor ik drie vrienden die hun leven zelf voortijdig beëindigden. Gebeurt vaker dan dat je er doorgaans bij stilstaat.
  Verleden jaar las ik met belangstelling De langste adem van Arielle Veerman.

  1. Denk dat ze dat boek wel in de bieb hebben staan, Ridzerd.
   Nog even wat anders. Heb me gisteren opnieuw geabonneerd op YouTube Music, maar misschien had ik me beter kunnen abonneren op YouTube Premium, omdat dat inclusief YouTube Music is. Heb jij daar ervaring mee? Twee voor de prijs van één, lijkt het.
   Met YouTube Premium kan ik bijvoorbeeld probleemloos de content van Rudolf Steiner Press Audio downloaden voor offline gebruik.

   1. Nee, ik wist dat niet, John, van YouTube Premium. Ik zie nu dat het €11,99 per maand kost. YouTube Music Premium kost €9,99 per maand. Dat scheelt niet veel.

   2. John Wervenbos

    Heb YouTube Music vandaag omgezet naar YouTube Premium. Zal je nog wel een keer laten weten hoe dat bevalt, Ridzerd.

   3. John Wervenbos

    Heb Youtube Premium nu een paar dagen in gebruik en het bevalt me goed, Ridzerd. Downloaden van bijvoorbeeld luisterboeken, zoals die van Full Audiobooks (Rudolf Steiner Archive), gaat perfect en van die storende reclames tussendoor ben ik nu helemaal af. Omzetten van een YouTube Music abonnement naar een YouTube Premium abonnement was een fluitje van een cent. Voor alle zekerheid zegde ik eerst YouTube Music op voordat ik het YouTube Premium abonnement aanschafte. Mooi is dat de kosten van de duur van beide abonnementen direct met elkaar worden verrekend. Zo betaal je geen cent te veel, is er geen sprake van onnodige extra kosten. Ja voor €2,- extra per maand (verruimd abonnement) ben je zo een spreekwoordelijke spekkoper.

   4. Dank voor deze info, John. Momenteel gebruik ik YouTube Music vrij veel, maar de YouTube video vrij weinig. Als ik het wel meer ga gebruiken, hoef ik het abonnement om die €2 niet te laten.

 2. B

  Wat vertelt hij dit mooi objectief.
  Er wordt geen enkel waarde oordeel aan gegeven en met zekere gelatenheid verteld.

  Wat ik er bij denk, is hoe een gebrek aan mensenkennis iemand onnodig op een suïcidaal dwaalspoor kan brengen.

  De man verlangde naar vervulling maar kon die niet genoeg voelen. Met de huidige psychologische en spirituele kennis weten we dat daar kwetsuren aan ten grondslag liggen die om heling vroegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s