Geroddel

Vanaf de zomer van 1892 huurde Steiner de benedenverdieping van de woning in Weimar van Anna Eunike, een weduwe met vijf kinderen. In 1899 traden zij in het huwelijk. Zij kon Steiner echter niet volgen in zijn inzet voor de theosofie/antroposofie en zij leed ook onder Steiners hechte band met Marie von Sivers, die Steiner in het begin van de 20ste eeuw ontmoette. Het geroddel daarover was in de vrienden- en kennissenkring van Anna Eunike niet van de lucht.

Over dit geroddel schrijft Steiner in een brief aan haar van 14 februari 1904. Hier volgen enkele opmerkelijke fragmenten uit die brief.

De manier waarop dat eeuwige geroddel doorgaat, is toch werkelijk afschuwelijk. Hebben de mensen dan echt niets anders te doen dan over hun medemensen dergelijke dingen uit te broeden? Ik zou met dat soort dingen liefst helemaal niets te maken willen hebben. Maar dat schijnt nu juist mijn ongeluk te zijn, dat ik me nooit om dergelijke achterbaksheden heb bekommerd.

Maar ik weet werkelijk niet wat ik tegen die roddelzucht moet doen. Waren de mensen ook maar een beetje geneigd zich met iets zinnigs en vruchtbaars bezig te houden, dan kwam het niet in ze op om hun neus in elk muizengaatje te steken en zich met de persoonlijke aangelegenheden van hun medemensen bezig te houden.

Maar moet ik dan als een burgerman in een burgermansvogelkooi leven, om me met andere burgermannen en –vrouwen over soortgenoten druk te maken? Als dat ooit in me gezeten had, dan vocht ik niet nog steeds voor elk stukje brood, dan zou ik een of andere burgermansbaan hebben en gelukkig zijn. Ik wil me niets aanmatigen, maar om een spoorweg te bouwen of een fabriek te leiden of een referendarispost te vervullen, zou mijn verstand wel driemaal toereikend zijn geweest. Lieve Anna: daarvoor was ik toch niet dom genoeg. Zoals gezegd, dat is geen aanmatiging. Ik heb me nooit bezig gehouden met persoonlijke aangelegenheden van mensen; het liet me altijd onverschillig wat ze deden op gebieden die anderen niets aangaan. Ik heb mij nooit voor iets anders geïnteresseerd dan voor wat geestelijk is.

Waarom wil je toch absoluut de raad van mensen inwinnen die geen vonkje begrip voor mij hebben? Van mensen die alles toch maar met scheve ogen bezien en die geloven dat anderen net zo slecht zijn als ze zelf zouden zijn als ze er niet te laf voor waren. Dikwijls zijn ze zelfs zo slecht en weten ze het alleen maar goed te verbergen. Moet ik dan, omdat jij de raad van domkoppen inwint, afhankelijk worden van domheid?

Berlijn, 14 februari 1904

Bron: Rudolf Steiner – GA 39 – BRIEFE – BAND II 1890-1925 (bladzijde 433)

Vertaling: Hylcke Brandt Buys en Leonard Beuger, overgenomen uit Brieven – Rudolf Steiner – Uitgeverij Vrij Geestesleven/Zeist (bladzijde 242-244)

rudolf-steiner-brieven

Eerder geplaatst op  5 mei 2018 (2 reacties)

Advertentie

24 gedachtes over “Geroddel

 1. Haike

  Tja..

  Over geroddel gesproken… ik weet niet of het dat is, maar heeft iemand wel eens gehoord dat Steiner de uitspraak heeft gedaan dat een ieder die van hem heeft gehoord of maar een zinnetje uit een van zijn boeken heeft gelezen, of een voordracht van hem heeft bestudeert, onder zijn verantwoording valt?

  Het geldt dus ook voor mensen die hem niet hebben meegemaakt zoals ik. Ik heb die uitspraak nog nooit eerder gehoord laat staan dat ik hem ergens heb gelezen… nou heb ik ook niet alles gelezen 😇…. Maar een aantal mensen die dat wel hebben gedaan heb ik het gevraagd, wisten ook van niks..

  Is er iemand die wat licht in de duisternis kan werpen? Want als dat zo zijn, geeft het mij persoonlijk wel een heel warm en geborgen gevoel…

   1. Haike

    Dag Kees…

    Dat is lang geleden..

    Maare.. mij een worst voor me neus houden waar ik niet bij kan? 😁😇🙃😊 Je hebt geen idee waar je dat bent tegengekomen? Of waar ik kan zoeken?

  1. B

   Eigenlijk is zo’n brief iets heel persoonlijks, niet iets om in een etalage te zetten.
   De beste vakmensen hebben ook een prive-leven.
   Tegenwoordig gebeurt dit ook onbeschoft veel.
   Ik lees de brief als een hartluchting bij een vriendin, en niet als een voordracht.

   1. B

    Deze reactie wou ik losstaand en onderaan plaatsen, ik reageer niet op een lezer, gaf alleen mijn mening.

  2. @Haike
   Sinds Rudolf Steiner het voorzitterschap van de vereniging op zich heeft genomen is hij verantwoordelijk voor zijn volgelingen en dat verantwoordelijk zijn is wederkerig.
   Zo heb ik het tot nu toe begrepen.

   1. Haike

    Dank je wel Jendieng, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar ik begreep ook dat hij het heeft gezegd helemaal los van het voorzitterschap…

  3. Haike, Kees Kromme wou hier een reactie plaatsen, maar dat lukte om onduidelijke reden niet.

   Hier is zijn reactie:

   Zu Walter Johannes Stein sagte Rudolf Steiner: »Wer immer aus › ›Wie erlangt man Erkenntnisse der höheren Welten auch nur eine ein-
   zige Zeile gelesen hat, den muß ich durch alle seine folgenden Leben begleiten, um ihm weiterhin zu helfen. Dies ist die Regel, an die ich mich halten muß.«

   In dem Mysteriendrama »Der Hüter der Schwelle<< spricht Benedictus diese Verpflichtung an:
   »Ich muß begleiten jeden, der von mir Im Erdensein das Geisteslicht empfangen,
   Ob er sich wissend, ob nur unbewußt Sich mir als Geistesschüler hat ergeben.
   Und muß die Wege weiter ihn geleiten, Die er durch mich im Geist betreten hat.<<

   1. Haike

    En ook voor deze, met bemiddeling van Ridzerd als ik het goed begrijp.. Enne Hylke is ook een prachtige Friese naam, maar niet de mijne, Kees. 🙃😉

 2. Theo Verwijst

  Steiner had wel politicus kunnen worden: bevestiging noch ontkenning…

  Vooral de drang om het eigen leven naar eigen maatstaven te willen leven.

  1. Haike

   Ik weet het niet Jendieng, maar specifiek jouw reacties kwamen een poosje niet terecht in mijn mailbox, alle andere wel.. Als ik dan ff op de site ging kijken n.a.v. een reactie zag ik pas op de site dat jij ook een reactie had geplaatst. De laatste tijd komen jouw reactie’s ook weer gewoon bij mij binnen, zoals deze ook.

  2. Jendieng Oh, daar had ik nog niets over gehoord.
   WordPress veramdert eel vaak iets. Bij het plaatsen van de berichten heb ik soms ook onverwachte moeilijkheden.

   1. @cheesecurve

    Onder de reactie staat :’Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen’.
    Druk op inloggen: dan invullen je email of WordPress naam
    Vervolgens een wachtwoord aanmaken. 😉
    Zoiets dus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s