Als er verteld wordt dat het in de oude Griekse mysterieschool van Pythagoras een vaste uitdrukking was: ‘De meester heeft het gezegd!’ dan betekende dat nooit: de meester heeft het gezegd, dus geloven we het! – maar het betekende bij zijn leerlingen het volgende: de meester heeft het gezegd, dus is het voor ons een aansporing daarover na te denken; wij zullen zien hoe ver we daar mee komen als we onze krachten in beweging zetten! ‘Geloven’ hoeft niet altijd een blind geloof, voortkomende uit een zelfvernietigingsdrang, te zijn . Wie in vertrouwen van iemand mededelingen uit het geestesonderzoek opneemt, hoeft dat niet met een blind geloof te doen; hij kan bijvoorbeeld erachter gekomen zijn dat de mens, die zoiets zegt, de dingen ernstig neemt, dat hij de mededelingen in nauwgezet logische vormen brengt, dat hij op andere gebieden, die de gelovige in staat is na te gaan, logisch is en geen domme onzin kletst.
Daardoor kan de leerling juist door de inachtneming van dingen, die hij kan volgen, het gerechtvaardigde geloof hebben dat de betreffende ook, als hij over andere voor de gelovige nog onbekende dingen spreekt, op een even zekere bodem staat.
Bron: Rudolf Steiner – GA 58 – Die Askese und die Krankheit – Berlijn, 11 november 1909 (bladzijde 198)
Pythagoras (ca. 570 v. Chr. – ca. 500 v. Chr.)
Eerder geplaatst op 28 april 2018 (6 reacties)
Ik geloof niet dat mijn geloof in iets, zaken, dingen, voortkomt uit zelfvernietigingsdrang. Integendeel….
ANTON
Mijn inziens kan het geloof in iets, best wel voortkomen uit een zelfvernietigingsdrang.Maar er kunnen
hier ook veel andere oorzaken aan ten grondslag liggen zoals angst,overmoed,onzekerheid, koesteren enz enz .
Wel speelt het vertrouwen een dominante rol bij het geloven.
Ik schreef ook niet dat dat niet zou kunnen… maar ik bespeur het niet bij mezelf, maar misschien mis ik die waarneming wel bij mezelf.
De verbintenis tussen iets geloven en zelfvernietiging zie ik nog niet, wat (nogmaals) niet wil zeggen dat ze niet zou bestaan…
Volgens mij noemde hij alleen blind geloven zelfdestructief, dus he klakkeloos en kritiekloos volgen van een leider of verhaal.
Zonder eigen afwegingen te maken of vragen te stellen of een balans op te blijven maken
Dat is zelfdestructief omdat je dan jezelf inlevert.
Blind, niet kritisch, slaafs.
Om welke reden dan ook, en ik denk dat iedereen in zo’n toestand terecht kan komen als er crisis heerst.
Blind geloof komt voort uit de behoefte te ontsnappen aan het lijdende eigen ik.
Een ik dat de ogen wil sluiten voor realiteiten die het niet verteren kan.
Blind geloof komt voort uit dezelfde kiem als verslaving en is dus inderdaad destructief.
Er zit daar een groep mensen rustig te luisteren naar deze voordracht.
Dan ineens:
‘ Geloven’ hoeft niet altijd een blind geloof, voortkomende uit een zelfvernietigingsdrang, te zijn . ‘
Daar schrik ik wakker van, help, wat zegt Herr Dokter nu?!?!?!?😳😳😳
En ze zullen graven in zijn boeken tot ze de meesters woorden kunnen verklaren, terwijl de realiteit stilletjes aan ze voorbij gaat.
Volgens mij doelt Steiner erop dat wanneer men alle geestelijke inzichten in blind geloof aanneemt zonder er goed over na te denken, dat men dan in de war kan raken.
Blind geloven en nadenken gaat niet samen.
Bestuderen van antroposofie, waaronder Steiner Literatuur, kan voor een mens juist een stimulans zijn om zijn interesses te verbreden en zijn maatschappelijke betrokkenheid te verhogen. En ja, er staat uitdrukkelijk: blind geloof!
Maar hoe interpreteer jij hoe hij blind geloof en zelfdestructief in een adem noemt?
Ik kan me aardig vinden in jouw omschrijving van 05/11/2022, 22:53 uur. En kijk verder naar mijn reacties onder hetzelfde Steiner citaat dat op 28 april 2018 werd gepost. Daar legde ik meer accent op het begrip en fenomeen zelfvernietigingsdrang, zelfdestructie.
👍
En je zou het misschien niet denken of niet verwachten, maar het past juist bij de ontwikkeling van de bewustzijnsziel, dat zieledeel dat in de moderne cultuur bij uitstek wordt ontwikkeld, dat allerlei vormen van blind geloof kunnen worden opgewekt en gecultiveerd; bijzonder ingrijpend opgeld doen. Want zoals ’s mens liefde en de overgave naar buiten stormen (van binnen naar buiten) naar een ‘tekst’, een ‘leider’ of anderszins, is zo’n actief naar buiten treden lang niet zo vanzelfsprekend met het denkende deel van de mens.
Wanneer de liefde en de overgave bij hun uitwaartse beweging niet vergezeld gaan met de ik- en lichtkracht van een zelfbewust en kritisch (onderscheidend en logisch) denken, zal een mens zich verliezen in talloze zaken.
Bijvoorbeeld in sekten en sektarisch gedrag. Netflix bracht in dat kader een paar dagen geleden weer eens een interessante documentaire uit. Ditmaal over de scam welke aan argeloze en verleide mensen verkocht werd als OT, orgastische meditatie. Zie: Orgasm Inc: The Story of One Taste.
Voor Steiners beschrijving van het beproevende aspect van de hedendaagse bewustzijnsziel, waar tegenwoordig zoveel mensen in allerlei opzichten doorheen gaan, zie bladzijden 76, 77 en 78 van het boekwerk Metamorfosen van de ziel – Hoofdstuk: De missie van de eerbied (GoogleBooks inzage exemplaar).
Overigens zou ik het Duitse woord Andacht vertalen met aandachtige eerbied en dus niet enkel met eerbied.
Liefde bevind zich automatisch in ieder mens? stroomt van binnen naar buiten? Dan zou de ander vergeven toch de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn…
Ik wil best aannemen dat het er zit, maar er gebruik van maken is nog een opgave. Als het automatisch zou werken, wordt daar ook de “vrije wil” overgeslagen want bij automatisme heb je geen keuze, die is dan al voor je gemaakt.
Ben jij trouwens nog geabonneerd op Netflix, Ridzerd?
Nee, John, Netflix heb ik nooit gehad, ook geen andere filmstreamingsite.
Wel heb ik YouTube Music Premium.
Wel heb ik NLZIET. Dat is alle Nederlandstalige televisie via internet.
Oh juist. Dat is een mooie muziek voorziening. Netflix biedt soms goede documentaires. Dat is de reden waarom ik het toch aanhoud.
En nu ga ik even naar boekhandel Donner. Er even op uit met mijn rollator. Is een goede beenoefening en dan ben ik ook even onder de mensen.
Bezie het in de context van die desbetreffende voordracht, Haike. Het is opgenomen in: Metamorfosen van de ziel. Vrij verkrijgbaar als pdf-document. Of zie om te beginnen de genoemde bladzijden van GoogleBook inzage exemplaar.
…en neem daarbij ook bladzijde 79.