Waarom wijzen velen de antroposofie af?

Het kan zijn, dat een mens zich te zwak voelt, dat hij niet de kracht in zichzelf kan vinden tot begrip voor mededelingen uit de geestelijke wereld. Als dat het geval is, wijst hij ze af uit een soort drift tot zelfbehoud. Hij zou zichzelf verwarren als hij deze mededelingen in zich op zou nemen. Dat voelt hij. En in wezen is het bij allen, die de op de weg van het geestelijk onderzoek verkregen mededelingen afwijzen, deze drift tot zelfbehoud, die deze dingen verwerpt: een bewustzijn dat niet in staat is, oefeningen – dus in de beste zin van het woord ascese – op zichzelf toe te passen. Een dergelijke zelfbeschermingdrang zegt: Als ik deze dingen zou benaderen, zouden ze mij verwarren; ze zouden, als ze in mijn gedachten zouden komen, mijn geest vervullen; ik zou er niets mee kunnen beginnen; dus wijs ik ze af!

Bron: Rudolf Steiner – GA 58 – Metamorphosen des Seelenlebens – Berlijn 11 november 1909 (bladzijde 196-197)

verwarring-is-een-signaal-dat-je-op-het-punt-staat-iets-nieuws-te-leren-spreuk

Eerder geplaatst op 21 april 2018  (1 reactie)

Advertentie

5 gedachtes over “Waarom wijzen velen de antroposofie af?

  1. Ja, daarom zet ik ook zo goed als nooit een Steiner citaat op mijn persoonlijke FB pagina. Velen willen er niets van weten en die val ik er dan ook niet mee lastig.

 1. Roderick

  Ik denk dat veel mensen een innerlijk besluit maken en besluiten dat alles wat met spiritualiteit te maken heeft dweperij is en dat mensen die zich zelfs al een beetje ermee bezig houden gestoord zijn. Ik moet ze daarin helaas te vaak nog gelijk in geven ook, want veel mensen die ik tegenkom en die zich met spiritualiteit bezig houden doen dat vaak uit een vorm van dissociatie. Eigenlijk net zoals een materialist dat op zijn manier doet en zo veroordelen ze elkaar over en weer min of meer. Ik vind zelf de inhoud van antroposofie vaak te hoog gegrepen en eng, maar dat maakt niet dat het niet waar is.

 2. henri

  Wij moeten zeker deze mensen respecteren , net zoals wij iedereen moeten respecteren , ook de iklozen …maar dit betekent niet dat zij gelijk hebben , want Steiner doelt bij het citaat toch op zwakte van geest of luiheid elders en vooral angst voor het spirituele .

  Zo is een burn-out of psychose vaak een aandoening die de juist weg opent naar het spirituele , er zijn tal van mensen die werkzaam zijn in de alternatieve therapie , karmahealers ens die dat geworden zijn door een burn-out en prachtig helend werk verrichten .

  Bewustzijnsverhoging is en houdt lijden in volgebs Steiner , en materialisten willen niet lijden , en zeker niet voor een spiritueel geschenk daar zien zij geen waarde in want het past vooralsnog niet in hun leven , dus ook voor een groot deel onwetendheid, naast zwakte en luiheid van geest .

  1. Bernard Heldt

   Als kind leerde ik dat alles ooit ontstaan is. En dan denk je: maar waar en hoe is dat dan ooit begonnen en van waaruit? Al het materiële kan toch niet uit het niets ontstaan? En ook zag ik als jongetje al de innerlijke beweegredenen van mensen van waaruit ze reageerden. En toen ik Steiner las kreeg ik meteen een gevoel van realiteit. Heel interessant om je te realiseren dat er een niet-zichtbare realiteit is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s