Belangstelling en Gezondheid

Zeker, het is tegenwoordig zogezegd enigszins riskant om over deze dingen te spreken. Maar hoe het karma in elkaar steekt zullen we toch alleen begrijpen, als we genegen zijn concrete feiten betreffende het karma in ons op te nemen. Om een voorbeeld te noemen: in de tijd waarin de mensenzielen die nu op de aarde zijn in hun vorige incarnatie leefden, bestond de schilderkunst natuurlijk ook al en waren er ook mensen die geen belangstelling hadden voor schilderkunst. Er zijn tegenwoordig immers ook mensen wie het niets uitmaakt of ze nu een kitscherig tafereeltje aan de muur hebben hangen of een schilderij van niveau. Zulke mensen waren er ook in de tijd waarin de nu levende zielen in een vorige incarnatie op aarde waren. Ja kijk, beste vrienden, ik heb nog nooit geconstateerd dat iemand met een sympathiek gezicht, een sympathieke gelaatsuitdrukking, in een vorig leven geen vreugde aan de schilderkunst had beleefd. Mensen met een onsympathieke gelaatsuitdrukking – wat in het karma van een mens nu eenmaal ook een rol speelt, wat voor zijn lot van betekenis is – waren altijd mensen die niets ziende, onverschillig en flegmatisch aan beeldende kunstwerken voorbij liepen. 

Maar de dingen gaan nog veel verder. Er zijn mensen die hun hele leven lang – en dat kwam ook al in vroegere periodes van de aarde voor – nooit naar de sterren opkijken, die niet weten waar de Leeuw of de Ram of de Stier staat, die zich voor niets in deze richting interesseren. Deze mensen worden in een volgend leven op aarde met een slap lichaam geboren, of ze worden, als ze door de kracht van hun ouders nog het model krijgen dat hen daar overheen helpt, in het lichaam dat ze vervolgens zelf opbouwen slap en krachteloos. 

En zo zouden we de hele gezondheidstoestand die een mens in een of ander leven heeft, terug kunnen voeren op de interesses die hij in zijn vorige leven voor de zichtbare wereld in de ruimste zin heeft opgebracht. 

Mensen die bijvoorbeeld in deze tijd geen enkele belangstelling hebben voor muziek, wie muziek volstrekt koud laat, die zullen in een volgend leven heel zeker geboren worden met astma of met longziekten, of met een predispositie voor longziekten of astma. Het is inderdaad zo dat de zielekwaliteiten die in het ene leven door belangstelling voor de zichtbare wereld worden ontwikkeld, in het volgende leven tot uitdrukking komen in de gezondheids- of ziekteaffiniteit van het lichaam.

Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge – Erster Band – Dornach, 1 maart 1924 (blz. 91-92)

Nederlands: Rudolf Steiner – Karmaonderzoek 1 (blz. 113-114)

Vertaald door Louki Sluyterman van Loo – Met een nawoord van Hans Peter van Manen

Rudolf Steiner / Werken en voordrachten onder redactie van Frans van Bussel, Michel Gastkemper en Roel Munniks

Karmaonderzoek-1

Advertentie

6 gedachtes over “Belangstelling en Gezondheid

 1. B

  Het zijn precies die zielekwaliteiten die nu aangevallen worden en besmeurd. En wij maar begrip op brengen, eindeloos begrip opbrengen. Ja hoe paradoxaal ook, ook dat is een zielekwaliteit. Geven, geven, geven.
  We vinden alles goed, we verdedigen geen enkele waarde. De excuses daarvoor zijn er niet, maar worden fijn dagelijks gevoerd door het NOS journaal.
  Want we durven ons niets toe te eigenen. We denken dat we lief zijn als we alles goed vinden wat de NOS ons vertelt. En we luisteren naar ministers die verifieerbaar onsamenhangende beslissingen nemen. Vinden voor iedere held een excuus, en voor iedere vijand een schandaal.
  Het is soms niet meer te overzien en ik denk soms dat alle zielen huilen. Vertrouw mensen die nu, in deze tijd, super gelukkig zijn, voor geen cent meer.

  1. Haike

   Ik vind het een uitermate ongenuanceerde uitspraak die je hier doet. Onder “we” kan ik mezelf al helemaal niet vinden dus daar distantieer ik me dan ook van. Verder zijn er in mijn dirkte omgeving mensen die zich niet hebben laten vaccineren, waaronder Antroposofen, maar ook mensen die zich helemaal niet Antroposofie hebben verdiept, en ook Antroposofen die het wel gedaan hebben.

   Dus het ligt veel genuanceerder.

   Met het vingertje voortdurend naar de ander wijzen is uitermate gemakkelijk.
   Ook daarvan zegt Steiner dat je de boel er niet beter op maakt als je dat doet. En liefdevol is het al helemaal niet.
   Misschien dien je jezelf en de ander meer als je eens goed op je laat inwerken wat een negatieve gedachte met jezelf en de ander doet. Is hier nog niet zo lang geleden op de site langsgekomen.

   1. B

    Je begrijpt me niet.
    Ik bedoelde juist te zeggen dat ik denk dat mensen die vanuit hun ziel leven niets anders dan geraakt kunnen zijn in deze tijd van conflict.
    Waar je het verder allemaal over hebt geen idee, sorry

   2. Maria-Leonie

    Het is inderdaad zo dat je niet alles kunt omschrijven of op een hoop gooien.We leven in een gecompliceerde tijd! Wat helpt is positief werken aan jezelf en je directe omgeving, die verzorgen en aandacht geven. Ik begrijp je zienswijze Haike …. hoe je het ook anders kunt zien en benaderen!

 2. topaas

  Schoonheid zou een van de belangrijkste criteria moeten zijn bij openbare werken, in de ruime zin van het woord. Elke dag vallen die constructies, klein en groot, op vele netvliezen, waarna ze een effect hebben op de ziel. Groei maar eens op in een grauwe arbeiderswijk waar helemaal niets esthetisch is. En toch, één verflaag, in een mooie kleur, verandert al veel. Je kunt van een straat een kleurenfestival maken. En van een simpele brug een kunstwerk. Waarom is daar geen interesse voor? Waarom is bijna elk modern gebouw een louter functioneel gedrocht van beton, staal, glas en plastic?

 3. Jerwin

  Wat een mooi beeld in dit citaat. Ik ben lang op zoek geweest naar wat Steiner over spieraandoeningen te zeggen heeft. Ik heb zelf een erfelijke spierziekte zie zich uit in een zwak lichaam en ik was op zoek naar waarom enkele familieleden, met ieder heel andere karakters, karma en levensloop, dezelfde ziekte hebben/hadden. Waarom ik en mijn familie in vorige levens niet voldoende naar de sterrenhemel hebben gekeken weet ik natuurlijk niet, maar dit leven probeer ik dit in te halen als het kan. Ook al is dat in onze steden erg lastig geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s