Na de dood – 7 (slot)

Wanneer u dus bijvoorbeeld, doordat u een ander mens leed hebt berokkend, dat leed van die andere mens beleeft, dan zegt u dadelijk: wanneer ik dit leed niet zou beleven, dan zou mijn ziel onvolkomen blijven. Want dat zou mij voortdurend iets besparen van de gevolgen van de schade die ik in het heelal heb aangericht. Ik word alleen dan een volledig mens, wanneer ik de vereffening beleef.

Al naar gelang van onze gemoedsgesteldheid kan het gebeuren, dat wij moeilijk doordringen tot het post-mortem-oordeel, dat het eigenlijk een weldaad is te lijden wegens het berokkenen van leed aan iemand anders. Maar er is een bepaalde gesteldheid van de ziel, die het makkelijker maakt, namelijk wanneer wij reeds in dit aardeleven iets hebben vernomen over het bovenzinnelijke leven. Er is een gesteldheid van de ziel, waardoor wij gewaarworden dat, wat als smartelijke vereffening van vele levenservaringen wordt doorgemaakt, ons zelfs gelukkig kan maken. En wel omdat wij door die smartelijke vereffening nu juist vorderen op weg naar het volmaakte menszijn. Wij zouden anders achter blijven op die weg.

Wanneer u een ander leed hebt toegebracht, wordt u minder waard dan u tevoren was. En als u verstandig oordeelt, dan zegt u: ‘Ik ben voor het heelal een slechtere mensenziel, nadat ik die ander leed heb berokkend. Voordien was ik meer waard.’ U zult het als een weldaad ondergaan wanneer u na de dood de vereffening kunt bereiken, doordat u dat leed nu ook kunt ondergaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 234 – ANTHROPOSOPHIE/Eine Zusammenfassung nach einundzwanzig Jahren – Dornach, 10 februari 1924 (bladzijde 155-156)

Vertaling H. van Manen, overgenomen uit Grondslagen van de antroposofie (bladzijde 161-162)

Eerder geplaatst op 9 april 2018  (2 reacties)

9 gedachtes over “Na de dood – 7 (slot)

  1. henri

    Einde goed , al goed .
    En ik las ook dat Steiner ergens zegt dat de dood een groot feest kan zijn , en mooier is dan geboren worden op aarde , de aardeleerschool …of hel !

  2. cornelia54

    😊 dat is het probleem van fragmenten.
    Het is fijn dat je alles zo uitzoekt en post Ridzerd. Geeft vaak prikkels om zelf op te zieken. Maar we moeten vooral altijd de context in het oog houden hè?

    1. Cornelia, ja daarom heb ik er ook altijd een link bij staan naar de hele tekst. Maar die is wel heel vaak in het Duits.

      Overigens zijn er ook wel citaten die heel goed kunnen zonder context.

      1. cornelia54

        Ja natuurlijk. En ik vind het altijd heel fijn dat je altijd de link erbij zet. Was ook geen commentaar naar jou. Meer een verdere gedachte over al onze verhalen vrijdag. 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s