Na de dood – 2 van 7

Terwijl wij gedurende ons leven op aarde in ons zelf schouwen, voelen wij, dat wij de beelden van het beleven onzer herinneringen als het ware opgerold in ons bergen. Nu worden die beelden opeens groter. Wij ondergaan dat, alsof die herinneringsbeelden door de wereld worden opgenomen. Wat na de dood in zekere zin eerst een nauw begrensd gebied omsluit in dit herinneringstableau, dat wordt steeds groter, maar tevens ook steeds schaduwachtiger. Totdat wij het als tot een heelal vergroot zien, maar zeer verzwakt, zodat wij nog maar net kunnen bevroeden wat ons eerst zo duidelijk voor ogen stond. Daarna verdwijnt het in de verten; het is er niet meer. Dit is de tweede vorm, die de herinnering aanneemt, in zekere zin de tweede metamorfose in de dagen, die onmiddellijk volgen op de dood. Dit is de fase waarvan wij kunnen zeggen, dat onze herinneringen van ons weg vliegen, het heelal in.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 234 – ANTHROPOSOPHIE/Eine Zusammenfassung nach einundzwanzig Jahren – Dornach, 10 februari 1924 (bladzijde 150-151)

Vertaling H. van Manen, overgenomen uit Grondslagen van de antroposofie (bladzijde 156-157)

Eerder geplaatst op 4 april 2018

12 gedachtes over “Na de dood – 2 van 7

 1. Frans Wolbert

  Nou heb ik een vraag.
  Mijn overleden vader verscheen aan een helderziend famililid,(zwager), drie dagen na zijn overlijden en was zelf aanwezig op zijn begrafenis!
  Mijn vader die verscheen liep nog met de wandelstok naast de helderziende.
  Mijn zwager zei; gooi die stok maar weg die heb je niet meer nodig.
  En zo verdween de stok en liep mijn vader zonder deze in de kerk.
  De vraag. Wat en op welke wijze is hier zichtbaar voor de helderziende terwijl het levenstableau zoals hierbovenis omschreven zich ook voor de overledene tegelijkertijd afspeelt.?
  Deze vraag stel ik ook met betrekking tot overledenen die al enkele jaren geleden of nog langer zijn overgegaan en spreken tot de helderziende\ horende\voelende.
  Een overledene is eenderde van de aardse levens jaren in de geestrlijke wereld bezig om ervaringen te verwerken. Zal ik ik maar zeggen.
  Als een overledene verschijnt aan een helderziende zal deze niet ” vertellen” dat hij druk bezig is zijn afgelopen leven te verwerken.
  Wat kan hier nog over gezegd worden?
  Het enige wat ik zelf hier bedacht heb is dat bewustzijnsdelen zijn afgesplitst.
  Die dus een eigen zelfstandig bewustzijn hebben.
  Tijdems het 1 e grote concilie, 4e eeuw?,
  Was er tegelijkertijd in de Geestelijke wereld
  Een grote samenkomst van de Michaelische stroming . Er werd dus vergaderd aldaar door zielen die tegelijkertijd bezig zijn zich individueel voor te bereiden op de weg naar hun aarde bestemming.
  Hoe zit dit?

  1. Maria-Leonie

   Dat is ook voor mij een vraag. Er bestaat een boek waar iemand het leven na de dood beschrijft. Dit geschrift heeft Rudolf Steiner zelf gelezen en waarheid heeft toegekend. Dit boek..Mededelingen van Sigwart Graf zu Eulenburg uit het leven na de dood 1915-1949 is er in het Duits en Nederlands.

   1. Frans Wolbert

    Dankjewel , Maria- Leonie.
    Ik heb van alles gelezen over dit soort dingen.
    Bv van dhr van de Zeeuw,; “de man in de gele mantel,” of Dhr. Rulof.
    Ik volg ook wel Matthew Ward die met zijn moeder spreekt die nog op de planeet is hier.
    Mathew spreekt over de wereldgebeurtenissen.
    En dit valt echt buiten het Antroposofische jargon; ” dat gechannel of boodschappen ontvangen” .
    Steiner zei in 1920. ‘ wij komen terug ah einde van deze eeuw om de aarde te redden.
    Dat betekend ook de redding vd ziel! B Lievegoed. ). We zijn het einde vd eeuw al 20 jaren, voorbij!
    Dat betekend niet dat zij later arriveren!
    Maar dat wij nu midden in het hart vd strijd zijn aangekomen! Pas tegen 2040 zal het wat rustiger worden op onze planeet schreef B Lievegoed.
    Dus wie heeft Steiner, (nu geen antroposoof meer ) , allemaal meegebracht om hier de strijd te leveren om de spiritualiteit te redden !
    Horen daar niet alle spiritiuele stromingen bij
    Die wij nu hier in deze tijd meemaken?
    Van bewustwording tot waarnemen op hogere vlakken.
    Ik ken iemand die in haar genezingswerk dagelijks hulp en steun krijgt van de Christus Wij krijgen dagelijks allemaal steun en kracht van hogere bewustzijnsvormen als eij werken aan onszelf!
    Want dat helpt de aarde op dit moment in deze dagen gered te worden vd tirannie.
    Ik denk dat vele overledenen ons dagelijks bijstaan in ons bevrijdende werk aan onszelf.
    En die tevens aan hun reis langs de planeten meemaken.
    Ik heb ruim 20 jaren ad sterfbedden gestaan van mensen die gingen overlijden. (Als verpleegkundige). Gevoelig geworden voor overledenen die ik een tijdje kon voelen en die meeliepen met mij in het werk.
    Heeft Steiner niet gezegd dat hij hoopte dat wij niet nog ons met de antroposofie bezig zouden houden als hij ah eind van de vorige eeuw terug zou zijn. (Als wie en waar? )

  2. Haike

   Sommige mensen hebben helemaal geen besef van het feit dat ze overleden zijn, die help je enorm door ze het te vertellen. Ikzelf heb dat 2x meegemaakt, maar er zijn ook meerdere verhalen over te vinden in boekvorm. Ook de film “The sixth Sence” met Bruce Willis gaat hier over. Je beschrijft zelf het beeld dat je vader nog met een wandelstok loopt. Dat duidt er minimaal op dat hij zich nog niet heel erg bewust is/was dat hij naar huis is gegaan, en zijn incarnatie hier had beëindigd.

   Soms gaat het ook te vlug. De Amsterdamse Vrije School had een Leraar Nederlands die om is gekomen op de vlucht MH17 van Maleisië Airlines. Personeel van de school die konden zien hebben hem rond de school gezien waarbij hij een indruk maakte niet te beseffen wat er was gebeurd.

   1. Frans Wolbert

    Dankjewel.
    Ik heb als verpleegkundige in hospices heel veel mensen op het bewustzijn gebracht van de wereld na het overlijden.
    Velen waren dankbaar.
    Velen wezen mijn boodschap af.
    Maar in het vertrouwen dat ze bij de terugblik mijn bevindingen zouden terug zien!

   2. Haike

    Wauw!!

    Geweldig dat je doet. In mijn belevenis is dat Antroposofie in de praktijk brengen, vertellen dat er nog veel meer is na overlijden. Zelfs tegen mensen die dat afwijzen of daar moeite mee hebben, met een dergelijke visie.

    Respect! 👏🤜🤛🤝

   3. Juffie

    Mijn oma wist ook niet, dat ze gestorven was; ik moest het haar vertellen. En mijn schoonzus kwam drie dagen na haar overlijden bij mij om wat meer te weten te komen over de situatie, waarin ze zich bevond..

   4. Haike

    Ja die dingen gebeuren, en als je ze dan alsnog wegwijs maakt in hun nieuwe situatie denk ik dat, dat alsnog een grote steun voor ze kan zijn. Of ze gaat voorlezen wat Steiner in zijn boeken/voordrachten over de Geestelijke wereld openbaart.

    Wat daar ook een welkome bijdrage in is, is als je dat op een vast tijdstip doet. Maakt niet uit wanneer dat is, maar de wetenschap dat je er dan bent voor de ander, heeft al een positieve werking voor de overledene.

 2. topaas

  Hoe verloopt communiceren met overledenen eigenlijk? Speelt spraak daar nog een rol in? Of is het een soort direct heen en weer flitsen van gedachten? Ik heb dat eens meegemaakt in een droom: een overleden kennis verscheen en keek me zwijgend aan, met een indringende blik, en ik wist toen meteen : die komt me waarschuwen voor één specifiek iemand. Achteraf bleek dat te kloppen als een bus. Geen woord werd er gezegd in die droom. Het was een telepathisch contact.

  1. Frans, hoe meer een mens weet, hoe meer vragen er ook opkomen. Dat zou ook wel eens een van de redenen kunnen zijn waarom zovelen niets met antroposofie te maken willen hebben..
   Hoe het zit weet ik ook niet. Maar één ding wat Steiner vaak benadrukt is dat er op het gebied van helderziendheid zeer veel vergissingen en misleidingen kunnen zijn. Een helderziende kan bijvoorbeeld denken dat hij in rechtstreeks contact staat met een overledene maar dat hij in werkelijkheid de overledene ziet van jaren geleden, toen hij nog in leven was.
   Dat een overledene de beelden ziet van zijn afgelopen leven, sluit niet uit dat hij vermoedelijk tegelijk andere ervaringen kan hebben. In het gewone aards leven kan men immers ook zich van alles herinneren en toch tegelijk iets anders doen. Maar hoe het zit? Mijn naam is haas, is er wat gebeurd dan? Daar weet ik niets van.😀

  2. henri

   Steienr zegt daarover dat het alleen gaat om contact te maken dmv werkwoorden , dus geen zelfstandige naamwoorden . Je moet je concentreren op iets wat je graag in bijzijn van die overledene gedaan hebt samen of waardoor er een innige band ontstond in dat samen-doen en dan zou het mogelijk zijn .

 3. henri

  @ Frans
  Ik denk dat het gewoon astrale en/of etherische ‘spectren’ zijn , die nog achterblijven , want het etherische lichaam lost niet altijd in zijn geheel op , en er gaan vaak complicaties mee gepaard .
  Steiner kon bijvoorbeeld een gesprek voeren met het etherlichaam van Aristoteles en die antwoorde dan werkelijk zoals hij destijds ook in die oude tijd op aarde geleefd had of zou hebben , maar het was niet de geestelijke wezenheid van de entiteit die hij op dat moment in de geestelijke wereld zou zijn .
  Het hemelde concilie van de Michaelschool was in 14de /15e e eeuw en daar was een samenkome van zielen van oude ingewijde Platonici ,van ingewijden van de school van Chartres ( oa Alanus ab Insulis ) en ook tokomstige zielen die later tot de antroposofne zouden gaan behoren .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s