Karma – Vreugde – Verdriet

Als we langs occulte weg het karma onderzoeken, ontdekken we inderdaad dat we de vreugde die we ervaren niet hebben verdiend, en dat de vreugde iets is wat dankbaar moet aanvaard worden als een godsgeschenk, in het besef dat wat we vandaag aan vreugde ontmoeten ons tot werken moet aanvuren, zodat we de kracht die ons door vreugde toestroomt, in ons opnemen en productief gebruiken. We moeten vreugde zien als een soort voorschot op de toekomst.

Daarentegen hebben we verdriet meestal zelf verdiend, door onze eigen daden; de oorzaak ervan kunnen we altijd in onze tegenwoordige levensloop of in vroegere levens vinden. En dan moet het ons tot diep in onze ziel duidelijk zijn dat we ons in het concrete leven vaak niet volgens deze karmische levenshouding hebben gedragen. In het uiterlijke leven lukt het niet altijd om wat ons verdriet berokkent met berusting te aanvaarden. We zien het meestal niet direct in, dat de wet van het lot aan het werk is. En ook al kunnen we naar buiten toe geen berusting opbrengen, de hoofdzaak is dat we het innerlijk wel doen.

En al hebben we uiterlijk niet met gelatenheid ons karma gedragen, in het diepst van onze eigen ziel moeten we toch beseffen dat wijzelf in wezen de oorzaak van al deze dingen zijn. Laten we een voorbeeld nemen. Iemand slaat ons, iemand ranselt ons af met een stok. Dan is het de mens eigen om te vragen: wie heeft me geslagen ? Geen mens zegt dan: ikzelf heb mij geslagen. Zelden zullen mensen het antwoord geven dat zij zichzelf straffen. En toch is het zo dat wij in vervlogen dagen de stok hebben opgeheven tegen een ander. Ja, u bent het zelf die de stok vasthoudt. Als we een hindernis uit de weg moeten ruimen dan is dat karma. Het is karma als een ander iets tegen ons heeft. Wijzelf zijn het die ons iets aandoen als vereffening voor wat wij in het verleden hebben gedaan. Zo komen we tot een juiste opvatting van ons leven, tot een verruiming van ons zelfbeeld, als we tot onszelf zeggen: alles wat mij overkomt, komt van mijzelf. Het is mijn eigen daad die van buiten op mij afkomt, ook al lijkt het of een ander het doet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Leipzig, 5 november 1911 (bladzijde 124-125)

karma

Eerder geplaatst op 19 oktober 2015  (4 reacties)

Advertentie

8 gedachtes over “Karma – Vreugde – Verdriet

 1. henri

  Nu het toch over karma gaat …vreugde ervaarde ik bij het luisteren naar de nieuwe reeks voorspellingen voor komende weken en maanden ( Robbert van den Broeke ).
  Blijkbaar heeft de mensheid zwaar geleden als dit allemaal zou uitkomen ..niet alles en niet allemaal heel direct , maar toch …je weet het nooit .Over dingen die uit elkaar vallen zoals die dominosteentjes effect vertelt hij ook iets als het gaat over Rutte en het kabinet NL …en last but not least Poetin Biden etc ….

  1. Bernard

   Dag Henri,
   ik heb de voorspellingen van de helderziende Robbert van den Broeke beluisterd; het zijn er wel 31! De meeste voor de komende maanden! Er zou dan heel veel gaan veranderen in de wereld situatie. Ook Poetin is de klos! Oekraïne wint. Biden stort in. En ook helderziende voorspellingen voor Nederland!
   We wachten het af!

   1. henri

    Dank voor je reactie . Er komt altijd wat uit van deze voorspellingen , niet allemaal of verre van allemaal natuurlijk , er gebeurt zoveel op de wereld .Het belangrijkste is dat Poetin of anderen geen kernwapen gaat gebruiken en dat er niets gebeurt in die zin met kern – tuig , want dat heeft hij eerder al eens voorspeld , enkel maanden geleden dat er zoiets zou zijn .
    Ik hoop het van niet .Volgens mij gaat nadat Poetin weg is er iemand komen die betere banden met Duitsland gaat aanhalen , zodat er reeds een begin zou kunnen gemaakt worden in de banden tussen Europa en Voor-Azie ( Eurazie ?) en China opzij geschoven wordt ….

 2. Haike

  Steiner heeft het erover dat als je werkelijk kan vaststellen dat iemand een tiran is, en anderen tiranniseert, anderen gebruiken voor eigen doeleinden, pesten, slaan, martelen, dan help je diegene door hem terug te sturen..

 3. Maria-Leonie

  Ik heb toch moeite met dit citaat. Het bestraffende, eigen schuld? Dat is mij toch te zwart wit en die voorspellingen?

  1. Haike

   Ik denk dat het meer gaat over bewustwording van je eigen handelen, je eigen doen en laten, want ook niet kiezen is een keuze en kan gevolgen hebben, om maar iets te noemen..
   De conflict vermijder zal steeds meer te maken krijgen met conflicten tot hij/zij beseft dat er niks mis mee is om een standpunt in te nemen, te gaan staan voor een visie. En andersom.

   En ja sommige dingen zijn zwart/wit. Als vrouw ben je niet een beetje zwanger, je bent het, of je bent het niet, daar zit geen grijs gebied tussen.. En of je dat nou leuk vindt of niet, dat wordt je niet gevraagd. 😊😇

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s