Menselijke aanleg heeft veel te maken met ons lot

Met ons etherische lichaam zijn we verwant aan de plantenwereld. Maar terwijl we groeien, ontwikkelt zich iets in ons dat in zekere zin heel diep verbonden is met ons lot. We kunnen groeien door, om groteske, radicale voorbeelden te gebruiken – kort en dik blijven of lang en slank worden, we kunnen groeien door deze neusvorm of die neusvorm te hebben. Kortom, de manier waarop we groeien heeft een bepaalde impact op hoe we eruitzien. Dat is op zijn beurt, zij het eerst losjes, verbonden met ons lot. Maar groei komt niet alleen tot uiting in deze uiterlijke dingen. Als de instrumenten die mensen hebben voor hun onderzoek goed genoeg waren, zou blijken dat ieder mens eigenlijk een andere samenstelling van de lever heeft, een andere samenstelling van de milt, een andere samenstelling van de hersenen. Lever is niet zomaar lever. Bij ieder mens is het iets anders, uiteraard in fijne nuances. Dit alles heeft te maken met dezelfde krachten die planten laten groeien. En we moeten altijd kijken naar de plantenbedekking van de aarde. En als we naar het plantendek van de aarde kijken, moeten we ons ervan bewust worden dat wat de planten laat groeien vanuit de etherische rijken ook een effect op ons heeft. Het veroorzaakt de oorspronkelijke menselijke aanleg in ons, die veel te maken heeft met ons lot. Want of iemand deze of die lever- of longsamenstelling of hersensamenstelling uit de etherische wereld heeft, is nauw verbonden met zijn lot.

Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge Erster Band – Dornach, 17 februari 1924 (blz. 34-35)

1c3b6915-3d97-469e-8135-de5d970150aa

Advertentie

18 gedachtes over “Menselijke aanleg heeft veel te maken met ons lot

 1. B

  Het plantendek is enorm gegroeid de laatste tijd, Co2 maakt de aarde groener.

  [dat wat de planten laat groeien vanuit de etherische rijken ook een effect op ons heeft. Het veroorzaakt de oorspronkelijke menselijke aanleg in ons, die veel te maken heeft met ons lot]

  Als de aarde groener aan het worden is, gebeurt er dus evenveel met ons. Etherische krachten zijn toch versterkend?
  Dus wat ons uit de kosmos toestroomt is juist vernieuwing, tot in onze cellen. Dat wekt moed.
  Maar wat ze ons hier op aarde vertellen is dat er weer een coronagolf kan komen.
  Dat wekt angst.

 2. B

  Steiner zegt eigenlijk dat we de samenhang tussen lichaam en geest veel meer moeten gaan leren begrijpen, dat ons bewustzijn ten aanzien van de verwevenheid tussen lichaam en geest nog maar in de kinderschoenen staat.
  Ik zou haast denken dat er een nieuw menselijk orgaan net volgroeid is en we daarmee een enorme sprong in bewustwording maken, en dat dat de aanleiding (ipv gevolg) is geweest voor alle tegenkrachten die nu werkzaam zijn.

 3. henri

  Steiner refereert hier dan wel naar de buikorganen , lever ,gal en milt omdat deze organen een innerlijke werking van de ziel vertegenwoordigen doordat ze in verband staan met het sympatische zenuwstelsel . Dit zenuwstelsel verbind de mens via het bloed en het IK met een innerlijke geestelijke wereld.

  @B
  Ergens spreekt Steiner heel bewust van zulk een orgaantje , iets wat gelijkt op het spraakorgaan dat het zijn intrede zal doen in de menselijke evolutie , en NIET het resultaat is van het karma , maar het zal bij iedereen opdagen en wie er wel en niet iets mede zal doen zal dan wel afhangen van de eigen geestelijke ontwikkeling . Met het orgaantje zal de mens kunnen terugkijken via herinneringen in zijn verschillende levenslopen . En degenen die er niets mee hebben zullen het ook niet kunnen gebruiken en afstoten en zenuwziekten krijgen .

   1. Haike

    Nee hij bedoelt de verschillende incarnatie’s die je al hebt doorgemaakt. (levenslopen)

   2. henri

    Ik denk beiden , met levenslopen bedoelde ik idd. de vorige incarnaties , Maar hetgeen nu ingewijden door hogere geestelijke intwikkeling kunnen zal dan door dit fysiek aantoonbaar orgaantje kunnen als het gemeengoed is geworden .
    En er staat ook : de mensen die het op de juiste manier ZULLEN gebruiken , zullen reeds NU de mogelijkheid voorbereiden om zich de incarnatie VAN NU waarheidsgetrouw te kunnen herinneren . Dit orgaan zal het fysieke middel worden om zich de vorige incarnaties te kunnen herinneren . …]

  1. B

   Henri
   Dat klinkt best logisch, eerst je eigen levensloop begrijpen voordat je er voorbij kunt kijken.
   Ik merk wel dat ik sinds de plandemie het verleden van veel meer kanten ben gaan bekijken en beleven.

   1. henri

    Dit kwam plots op mijn pad , had al van haar naam gehoord …
    wel toch frappant hoeveel er inzit als er vertrouwd bent met de antroposofie ..

    Maar ik denk dat mensen die niesweten het er moeilijk mee hebben en er niets van verstaan vindt je nit ?

   2. Haike

    De ‘Vruchtbare Aarde heeft al een jaar geleden een uitgebreid interview met haar gehad, maar ik weet niet of je bekent bent met dat blad. Cristina von Dreien begint steeds meer bekendheid door Europa te krijgen..

    En ja, als je (nog) niet wezenlijk verdiept hebt van de aanwezigheid van de Geestelijke wereld, dan zal het je rouw op je dak vallen, wat ze vertelt.

  1. Haike

   Ja die site, daar ben ik ook wel eens geweest.

   Een van de punten die ze noemt is gelukkig worden…
   Steiner’s eerste vrouw wenste hem toe dat hij gelukkig zou worden, toen ze uitklaar gingen of dat al waren. Hij liet haar toen in een brief weten dat gelukkig worden helemaal zijn doel niet was, dat het daar niet om gaat.

   Ik ben best benieuwd wat Christina daar nou mee bedoelt…

   1. henri

    Ik meen te denken dat wij toch rekening dienen te houden met een zeker luciferisch gehalte , wat speelt bij deze mensen zelf die dit doorkejgen en hiermee bezig zijn en dit ondanks alle respect , en dat maakt nu juist het grote vershil met Steiner en de antroposfie zoals hij die ons bracht . Die luciferische krachten en andere tegenkrachten speelden natuurlijk ook wel in de entourage van Steiner zelf en niet een klein beetje als wij zijn biografie doornemen in wat er allemaal speelde .
    Maar ik veroordeel wel mensen die beweren dat Steiner niet zelf-gerealiseerd was , want die kletsen maar wat aan .

   2. henri

    @ Haike

    veroordelen heeft versch. betekenissen , de mijne was ,zeggen dat je iets verkeerd vindt of afkeuren .

    Christina bedoelt volgens mij met gelukkig zijn : vrede met jezelf vinden , jezelf aanvaarden en niet in onvrede zijn met jezelf , als je dit leest van haar :

    `Het is juist in deze tijd onze verplichting en verantwoordelijkheid om gelukkig te zijn.
    Want als we gelukkig zijn,
    kunnen we daarmee zowel onszelf als andere mensen,
    en daarmee ook de hele wereld helpen.
    Angst en ongelukkig zijn maken ons ziek.
    Maar als het goed met ons gaat en we gelukkig zijn,
    kunnen we andere mensen met onze gezondheid en ons geluk inspireren”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s