Denkdiscipline

Wij staan nu in het tijdvak waarin een grote ommekeer moet plaatsvinden : de mensen moeten werkelijk denkende mensen worden in plaats van denkautomaten. Het is verschrikkelijk nietwaar wanneer men zoiets zegt, want de mensen van deze tijd beschouwen zichzelf vanzelfsprekend als denkende mensen, en als men van hen verlangt dat ze nu eens denkende mensen gaan worden, dan vinden ze dat eigenlijk een belediging. Maar toch is het zo.

Sinds het midden van de 15de eeuw is het zo gegaan dat de mensen altijd meer en meer denkautomaten geworden zijn. De mensen geven zich als het ware over aan de gedachten, ze beheersen ze niet. Stelt u zich eens voor hoe het er zou uitzien indien u met de ledematen hetzelfde deed als de meeste mensen tegenwoordig doen met hun denkorganen. Vraagt u zich eens af of de tegenwoordige mens zeer geneigd kan zijn – ik zeg : kan zijn – om willekeurig een gedachte op te nemen en willekeurig een gedachte kan afsluiten. De gedachten borrelen tegenwoordig door het hoofd van de mens. De mensen kunnen er zich niet tegen verzetten, ze geven er zich automatisch aan over. Daar stijgt een gedachte op, de vorige verdwijnt, dat vliegt en flitst door het hoofd, en de mensen denken op een dusdanige manier dat men eigenlijk het best zou kunnen zeggen: het denkt in de mens.

Stelt u zich eens voor dat het met uw armen en benen op dezelfde manier zou gaan, dat u die even weinig zou kunnen beheersen als u uw denken beheerst. Stelt u zich eens een mens voor die over de straat gaat en zijn armen zouden op dezelfde ongecontroleerde manier bewegen als zijn denkorgaan beweegt ! U weet wat er allemaal door iemands hoofd gaat wanneer hij over straat wandelt en nu stelt u zich voor hoe hij voortdurend met armen en handen zou gesticuleren zoals dat met de gedachten in ons hoofd gaat !

En toch staan we voor het tijdperk dat de mensen moeten leren om op dezelfde manier controle te krijgen over hun gedachten zoals ze controle hebben over hun armen en benen. In dat tijdperk treden we binnen. Een bepaalde innerlijke discipline van het denken is wat nu moet plaatsvinden en waarvan de mensen vandaag nog zeer ver verwijderd zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 190 – Vergangenheits- und Zukunftsimpulsen im sozialen Geschehen – Dornach, 23 maart 1919 (bladzijde 48-49)

03259fe3-a83f-4283-b33b-91627b7e7eb6

Eerder geplaatst op 22 maart 2018  (2 reacties)

6 gedachtes over “Denkdiscipline

 1. Bernard

  Op dezelfde manier controle krijgen over je gedachten zoals je controle hebt over je armen en benen, lijkt mij geen oplossing. Controle over je armen en benen leiden je naar een een plek waarheen jij wil. Deze soort controle over je gedachten leiden je tot die visie op de maatschappij die jij een zogenaamd goede visie vindt – en die van bepaalde politieke partijen uitgaat. Dan ben je vaak ook een ‘denkautomaat’.

  1. Haike

   Niet als een ander jou manipuleert en dat ook nog zodanig doet dat jij denkt dat je zelf aan het roer staat. De fanaat zoekt altijd de zwakkere van Geest / denken uit om een bomgordel te gaan dragen, om die te laten afgaan in de menigte.

   Als je goed tussen de regels leest over de oorlog die nu woedt dan lees je daar dat Oekraïne en de Oekraïners het winnen op motivatie, “spirit” wilskracht..

   1975: Meest moderne leger toendertijd; Het Amerikaanse. China stelt nog niet veel voor qua leger. Een flinke jachtbommenwerper was in staat om de luchtmacht van China flink plat / lam te leggen.
   Toch moest dat leger met de staart tussen de benen Vietnam uit verlaten. Eruit geslagen werden ze. En niet omdat de Vietamnezen beter bewapend waren, want dat waren ze niet, verre van dat, maar hun denken was wel geconcentreerder, het haalde ongekende krachten in ze boven.

  2. B

   @Bernard
   Controle kent vele vormen. Yoga bijvoorbeeld, of meditatie is een ultieme controle oefening om je volledige aandacht naar je lichaam te brengen; naar binnen te richten.
   Zo kun je denk ik ook je eigen gedachten observeren. Zodat je er niet mee samenvalt als het eigenlijk emoties zijn.

 2. B

  [Stelt u zich eens een mens voor die over de straat gaat en zijn armen zouden op dezelfde ongecontroleerde manier bewegen als zijn denkorgaan beweegt ]

  Ik zou geen stap vooruit komen 😂

  Mooie metafoor! Neem ik met me mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s