Wijsheid

Wanneer de mens wijsheid nodig heeft om de dingen te begrijpen, dus wijsheid uit de dingen te voorschijn haalt, dan toont dit aan dat in de dingen wijsheid zit. Want al zou de mens nog zo zijn best doen om met van wijsheid vervulde ideeën de dingen te begrijpen: hij zou geen wijsheid uit de dingen kunnen halen als die er niet eerst in was gelegd. Wie met behulp van wijsheid dingen wil doorgronden waarvan hij niet gelooft dat ze die wijsheid eerst hebben ontvangen, kan evengoed geloven dat hij water uit een glas kan drinken zonder dat het er eerst in is gegoten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS (Seite 214)

Nederlandstalige bron: De wetenschap van de geheimen der ziel / De kosmische ontwikkeling en de mens (blz. 150)

Vertaald door Wijnand Mees

Rudolf Steiner / Werken en voordrachten

© 1998 Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

523x840

Eerder geplaatst op 17 maart 2018  (1 reactie)

Advertentie

3 gedachtes over “Wijsheid

 1. Haike

  Aldous Huxley heeft het erover dat een landschap waarin je loopt of om je heen kijkt, je helpt je te herinneren wie je nou echt bent.

  1. henri

   Het zijn de gedachten en Woorden van de Goden van weleer , dat alles wat zich rondom ons bevindt , net zoals de bergen en dalen waar wij doorheen lopen …..

   mooi citaat van Steiner :

   “Ik wees er toen op dat wij om ons heen in de eerste plaats de wereld van het licht zien , de lichtverschijnselen ; dat wij dus in de natuur om ons heen kijken naar alles wat zichtbaar wordt gemaakt door datgene wat wij licht noemen . Ik kon er u op wijzen , dat alles wat om ons heen als licht aanwezig is , stervende wereldgedachten zijn die eens un een ververleden de gedachtenwereld vormden van bepaalde wezens ; gedachtenwerelden , waarin wereldwezens hun toenmalige wereldgeheimen hebben geschouwd. Wat toen gedachten waren straalt ons nu tegemoet omdat het in zeker opzicht dode gedachten zijn , gesotven wereldgedachten die ons als licht tegemoet stralen . ” [ Licht en duisternis , Leven in het licht en in de zwaarte , Dornach 10 dec 1920 .]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s