Te veel geld en te veel weten

Al het weten bekomt de mensen in hun ziel niet zo goed, als dit het enige is, net zoals te veel geld ook niet goed bekomt. Hoe vreemd de vergelijking is, toch is het zo: te veel geld is niet goed voor de mensen, te veel weten ook niet als ze geen tegenwicht hebben, als ze dit weten niet gebruiken in mensendienst en dienst aan de wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 3 februari 1923 (bladzijde 310)

Vertaling A. Goedheer-De Keizer, overgenomen uit Gezondheid en ziekte 

6475_a9765ba6e2fd50e9f62d4b9f7a1adbd7

Eerder geplaatst op 14 maart 2018

Advertentie

15 gedachtes over “Te veel geld en te veel weten

 1. Bernard

  Wat gaat er dan niet goed als je veel weet, maar er verder niks mee doet? En wat is: te veel weten?
  En wat is ‘te veel geld’? Als je niks met je geld doet erven je kinderen of andere erfgenamen het.

  1. B

   Het gaat er ook niet over of en wat er dan niet goed zou gaan met jezelf. Het gaat over de verdeling in het geheel, het evenwicht van het totaal.
   We zijn immers niet alleen voor onszelf geboren maar voor elkaar.
   Iemand die heel veel weet maar niet de moed, het verlangen (liefde) of het zelfvertrouwen heeft dat weten op vruchtbare wijze de wereld in te brengen, zal zich denk ik niet evenwichtig voelen.
   Iemand die in een rijke bloedlijn geboren wordt, zal ook een intentie mbt dat vermogen en die macht bij zich dragen.
   Denk aan Amalia, die ik overigens een bijzondere uitstraling vond hebben op Prinsjesdag.

   1. henri

    Op vraag van iemand ….En wat vindt je er dan van de vermogens ( Bernhardt enz ….)en hoe die verkregen zijn want daarovergaat het hier toch ??Worden de N ederlanders alleen maar eindelijk bewust , nu er als men in d portemonee zit

   2. B

    Henri
    Antroposofisch gezien weten we niet waarom Amalia daar geboren wou worden.
    Haar afrekenen op fouten van sommige van haar biologische voorouders zou materialistisch denken zijn (?)

   3. henri

    Ja, dat is zeker een feit en het leven als toekomstige koningin zal heel/zeker een invulling zijn van het ik in dat leven , dat dan wel zogekozen is reeds lang op voorhand in de geestelijke wereld van deze ik-kracht . Zo zal wat zij doen zal in dat leven deels invulling geven aan de koningslijn en alles daarrond en tegelijkertijd invulling aan het eigen karma , ets wat ik persoonlijk een hele moeilijke levenstaak acht , maar ….of de bewuste persoon of ik-kracht daar werkelijk van bewust zal zijn of worden vraag ik mij af, en laat ik in het midden .Dit is een hele moeilijke .

 2. Er zijn veel filmsterren, rijke zakenlieden, artiesten enz. die niet in een villa wonen van een miljoen, maar in paleizen met landgoederen, zwembad enz. van tientallen of zelfs honderden miljoenen. In een wereld waar per jaar 10 miljoen mensen sterven van de honger noem ik dit te veel geld. Asociaal en een grote schande is het.

  1. Roderick

   Tsja maar dat zogenaamd filantropische gedrag van dat soort figuren vind ik dan ook altijd weer een beetje curieus. Dat leed in Afrika willen ze vaak nog wel zien maar daaree bagataliseren ze tegelijkertijd wat er in hun eigen voortuin en eigen leven speelt. Vooral omdat het dikwijls naar mijn mening om zwaar getraumatiseerde figuren zijn die zelf eigenlijk hulp nodig hebben. Dus ze denken dat ze het zelf heel goed hebben en dat ze blij zijn dat ze hun (vaak) arme achtergrond zijn ontstegen maar vaak zijn ze van binnen nog steeds arm. Maar inderdaad, het is zeker asociaal!

  2. Yvon

   Zou bij het hebben van meer geld of bij meer weten niet juist de verantwoording liggen daar dan ook dat mee te doen waar anderen baat bij hebben. Eigenlijk best een hele opgave en aangezien wat geld betreft dat maar zelden gebeurt zou de belasting die taak op zich moeten nemen.

   1. Yvon, ja, lijkt mij wel dat zulke extreme rijkdom helemaal niet mogelijk zou moeten zijn. Dus de belasting zou die taak op zich moeten nemen.

 3. Haike

  Als je veel geld hebt, maar je kunt het laten om het uit te geven (en daarmee bedoel ik niet gierig zijn) aan jezelf, maar aan een ander die het veel harder nodig heeft dan jij, dan bewijs je de wereld en uiteindelijk een dienst. Weten dat je iets moois kan kopen en het toch niet doen. daarvan zegt Jaap van der Weg dat je dan op Ziele niveau begint te leven.

  Dus geld kan wel degelijk een toegevoegde waarde zijn voor de individuele ontwikkeling van een mens, en soms heb je er ook wat hulp bij nodig.

  Celine Dion zegt daarover dat het alleen maar goed gaat als ze de juiste mensen om je heen hebt: Mensen die tegen je zeggen ‘Je hebt vanavond weer de sterren van de hemel gezongen, maar nu ga je weer mee naar huis; moeder zijn en voor je kinderen zorgen. En destijds ook voor haar zieke partner, ze schrapte al haar optredens om voor hem te kunnen zorgen.

  Michael Jackson daarin tegen raakte het spoor bijster. zijn choreograaf zegt daarover dat Michael niet meer wist of mensen nou echt voor hem kwamen, of voor zijn geld. Dan is veel geld hebben armoede…

  1. Roderick

   Michael Jackson was ook een behoorlijke pedofiel, die naar voorzichtige schatting meer dan 40 slachtoffers maakte. En zijn ‘estate’ verdient nogsteeds honderden miljoenen of meer per jaar winst.

   1. henri

    Volgens ik denk is dit is allemaal zeer controversieel , dit alles …er zit zoveel achter net als bij de corona …..wat is waar van hetgeen de media verspreiden en waar ligge de belangen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s