Denk niet te veel

De eerste grondregel voor het bestuderen van de mens is dat men niet te veel moet nadenken. Dat zal u vreemd voorkomen, maar u zult zo dadelijk wel begrijpen wat ik bedoel. Door nadenken wordt een mens natuurlijk niet zo bijzonder verstandig. Als hij zo loopt te broeien over wat hij gadegeslagen heeft, dan komt er in de regel niet veel verstandigs te voorschijn.

Als men dus de dingen van de wereld wil leren kennen, moet men niet teveel van het nadenken verwachten; dat is niet zo belangrijk. Als de feiten ertoe nopen, moet men nadenken, maar men moet het niet als hoofddoel beschouwen om na het waarnemen van iets daarover te gaan lopen broeien om er achter te komen hoe de zaak zit. Men moet andere dingen bekijken, ze met elkaar vergelijken en een samenhang zoeken. Hoe meer men naar de samenhang zoekt, des te meer wordt men gewaar bijvoorbeeld van de natuur. Al degenen die over natuur hebben lopen nadenken, hebben in de grond niets meer gevonden dan ze al wisten.

Als iemand materialist is dan praat hij ook over de natuur materialistisch, omdat hij het al is. Hij ontdekt niets nieuws. Als iemand idealistisch over de natuur praat, doet hij dat omdat hij tòch al idealist is. Men kan altijd ondervinden dat de mensen door nadenken alleen maar dat vinden, wat ze van te voren al wisten. Op de juiste wijze denken ontstaat pas als men zich eenvoudig door de feiten ertoe laat brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 10 januari 1923 (bladzijde 237)

Vertaling A. Goedheer-De Keizer, overgenomen uit Gezondheid en ziekte 

denker-34604148

Eerder geplaatst op 15 maart 2018

Advertentie

17 gedachtes over “Denk niet te veel

 1. Maria-Leonie

  Hoe kan het dan zijn, dat als ik nadenk dan toch feitelijk mij iets tegemoet komt? Als ik een boek van Steiner lees en ik denk erover na, dan zie ik ook verbanden. Ook als ik creatief bezig ben en ik weet niet hoe een of ander moet en ik denk erover weet ik het opeens? Het is mij dus niet in het geheel duidelijk?

 2. cornelia54

  Hij maakt onderscheid tussen nadenken en denken. Zegt hij hier nu eigenlijk: het nadenken blijft binnen de kaders van je gedachten-en overtuigings patronen?
  Dus bij nadenken kun je niet objectief zijn en niets nieuws zien omdat je standaardpatronen in de weg zitten en de boel al bij voorbaat inkleuren? Ik probeer te vatten wat hij zegt.
  Wanneer je je door de feiten laat brengen tot een samenhangend geheel
  denk je dan ook? Of kom je dan alleen maar tot een conclusie? Want als de feiten je naar een eindoel leiden wat is dan je eigen inbreng? Wat is dan denken?
  Of noemt hij gewoon wakker langs alle feiten, gebeurtenissen en waarnemingen lopen, ze zien en dan aan het eind tot een conclusie komen- die niet door jezelf word ingekleurd maar die door de ‘feiten’ worden gegeven – denken?
  Ik vind het heel moeilijk om dit gevoelsmatig te vatten. Met echt diep vanbinnen begrip te vatten. Wat hij nu eigenlijk met de term denken bedoelt.
  Hoe voelt dit soort ‘denken’ dan van binnen? Neem Goethe.
  Phenomenologische waarneming. En daarna het verwoorden wat er is waargenomen?
  De filosofie der vrijheid? Leren ‘denken’
  aan de hand van zijn betoog in dat boek?
  Het is een apart boek, wat in mij inderdaad altijd iets heeft wakker gemaakt. Maar dat is daarna altijd weer ‘ingeslapen’. Misschien moet je dagelijks moeite doen om het denken wakker te maken? Maar je moet toch ook je gewone leven leven? Ik vind het verwarrend.

 3. cornelia54

  Heel toevallig was ik net weer eens aan het lezen in de wetenschap van de geheimen der ziel. En ik kom op pagina 245 de verheldering tegen die licht werpt en voor mij antwoord geeft op mijn vragen. Wat kan het leven toch verrassend zijn. 😊

  1. Haike

   Dan denk ik niet dat het toevallig is, eerder valt het je toe. Steiner heeft het erover dat het toeval maar zelden voorbij komt… 😊😊

   1. henri

    Ja het is een synchronciteit , zoals reeds eerder aangehaald in een ander citaat ttz de aartsengel van De Grote Rudolf Steiner Citatensite , en dit is geen grap hoor .

 4. Leonie, dan doe je in feite precies wat Steiner hier zegt. Want je weet verschillende dingen van handwerken en creatieve bezigheden. Daarom weet je hoe het moet. Stel je weet alleen hoe je sokken moet stoppen, ik noem maar wat, en je zoo alleen daar over nadenken en niks anders in je opnemen, dan zou er niets van je andere creatieve bezigheden terecht komen. Juist omdat je niet op 1 ding broeit, maar andere kennis erbij betrekt, daardoor kun je het.

  1. Maria-Leonie

   Dank je Ridzerd voor dit in eenvoud gegeven antwoord.
   Ik kon niet geloven dat het anders zou kunnen zijn . Mijn ervaring is dat intentie en aandacht mijn denken verlicht.

 5. B

  [Op de juiste wijze denken ontstaat pas als men zich eenvoudig door de feiten ertoe laat brengen.]

  Dat suggereert dat de waarheid zichZELF laat zien, als je genoeg blijft relativeren.
  Niet bagatelliseren, noch analyseren.
  Gewoon observeren en voelen.
  De waarheid is eigenlijk een zaak van de ziel, en niet van de wetenschap .

   1. B

    Ohnee korter want ik zie dat ik er €3 voor heb betaald. In elk geval lang geleden.

   2. Waarom eigenlijk niet gelezen, B? Het was het eerste boek van Steiner dat ik las en ik was meteen enthousiast. Er zitten overigens ook gedeelten in waar ik niet doorheen kon komen en maar heel vluchtig heb gelezen.

   3. B

    Dat weet ik niet. Ben nooit een goede student geweest.
    Misschien ben ik ook bang dat ik dan niet meer zal kunnen onderscheiden wat ik zelf weet en wat ik ergens gelezen heb.

 6. Bernard

  “Op de juiste wijze denken ontstaat pas als men zich eenvoudig door de feiten ertoe laat brengen.” . . . en dat is goed nadenken! En dat zijn geen dingen die je van te voren al wist.
  Ik weet niet wat Steiner in het Duits gezegd heeft, maar ik heb het gevoel dat de vertaling ‘nadenken’ niet helemaal klopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s