Opvoeding en muziek

Er wordt een mens voor zijn latere leven veel onthouden, wanneer hij als kind de weldadige werking van het muzikale in zijn opvoeding moet missen. Zou het gevoel voor muziek bij iemand geheel mankeren, dan zouden bepaalde aspecten van het wereldbestel voor hem ten enenmale verborgen blijven.

Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908 – Die Erziehung des Kindes vom Gesichtspunkte der Geisteswissenschaft (1907 – blz. 339-340) 

Nederlands: De opvoeding van het kind in het licht van de antroposofie  Vertaling W.F. Veltman

486x840

Eerder geplaatst op 28 november 2012  (3 reacties)

Advertentie

15 gedachtes over “Opvoeding en muziek

   1. B

    Mooi he, word je helemaal vrolijk van.
    P.s. welke aspecten van het wereldbestel bedoelt Steiner hier?

   2. Dat ‘aspecten van het wereldbestel’ klinkt nogal bombastisch, maar ik denk dat Steiner ongeveer bedoelt dat het gevoel voor muziek ook het gevoel en begrip voor het leven en mensen ontwikkelt. Een soort gevoelsmatig begrijpen.

   3. B

    Ja ik dacht niet na, het is inmiddels bekend dat muzikale activiteit specifieke verbindingen in de hersenen maakt.

   4. B

    En voor zover ik het begrepen heb, werken de hersenen als een zender en ontvanger voor het hele universum.
    Dus de hersendelen die je niet gebruikt zijn de gebieden in het universum waar je geen weet van hebt?

 1. Haike

  Als je de Filosofie van de Vrijheid leest kom je er uiteindelijk achter het volgende: Niet Ik denk, het denkt door mij (heen). Het bewustzijn maakt gebruik van de Hersenen, maar de hersenen zelf zijn niet een zelfstandig functionerend orgaan.

 2. B

  Dat snap ik hoor, de hersenen zijn een instrument om mee te zenden en ontvangen. Althans, zolang je in je fysieke lichaam zit.
  Nu was het onderwerp muziek, en vroeg ik me af of het deel van de hersenen dat bij muzikale activiteit wordt gebruikt, correspondeert met hele specifieke aspecten uit het universum, en of daar concrete voorbeelden van zijn.

  1. Haike

   Prima dat je dat begrijpt. Heel goed. Maar je schreef in eerste instantie over de hersenen die de individuele mens niet zou gebruiken.

   Verder zijn alle menselijke organen een afspiegeling van de ruimte / kosmos. Het destijds uittreden van de Maan uit de Aarde is vergelijkbaar met de EI-sprong bij de vrouw.

   1. B

    Dan is ze nu vast zwanger, en worden we allemaal opnieuw geboren, of leren in ieder geval naar binnen te keren bij onszelf. Meer te voelen ipv alleen maar denken. Voelend denken.

 3. B

  Het is boeiend als je er langer over mijmert.
  Want dan kan je het van meerdere kanten bekijken. De hersenen.
  Het is al bekend dat bewustzijn blijft leven als de hersenen inactief zijn.
  Maar uitgaande van het fysieke leven kun je de hersenen zien als een orgaan dat zich vormt naar gedrag, en dan in diezelfde vorm correspondeert met de omgeving.
  Dus wat niet geactiveerd is, blijft slapen, versluierd. Het reageert alleen op fysieke prikkels, en onbewust.

   1. B

    Prachtig.
    Het laat zien dat de ziel eigenlijk de grootste macht achter alle groei is.
    Het gebrek aan denkvermogen (bewustzijn) ligt in een gebrek aan levenslust en vervulling, en niet in een gebrek aan kennis.

  1. Haike

   Ja precies, daarom is de term “Hersendood” ook een verzonnen term die verder kant nog wal raakt en biologisch medisch helemaal niet aantoonbaar is.

   Er zijn ook mensen die al hersendood verklaart waren, en als donor geregistreerd waren wat natuurlijk heel nobel is. Maar bij dergelijke situatie’s worden dan organen zonder verdoving uit het nog steeds levende lichaam weggenomen. De mensen die dat dus kunnen navertellen beschrijven dat in hele hoge angst hebben verkeert, maar op het moment zelve dat dus niet konden uiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s