Hoogmoed / Evangeliën

Steeds vaker horen we mensen zeggen, dat we ons moeten verdiepen in de eenvoudige ongekunsteldheid van het evangelie, en dat we bijvoorbeeld de betekenis van het Mysterie van Golgotha niet moeten zoeken langs de ingewikkelde weg van de geesteswetenschap. Zij die beweren op een bescheiden manier in de evangeliën te zoeken, zijn juist de hoogmoedigsten – want in hun hoogmoed verachten ze het oprechte zoeken met behulp van geesteswetenschappelijke kennis. Zo hoogmoedig zijn ze, dat ze zich inbeelden de hoogste kennis van de geestelijke wereld te kunnen vergaren zonder zich in te spannen – alleen door zich op naïeve wijze met de evangeliën bezig te houden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 193 – Der innere Aspekt des sozialen Rätsels/Luziferische Vergangenheit und ahrimanische Zukunft – Bern, 4 november 1919 (bladzijde 192-193)

Vertaling: H. Beran-Muller van Brakel, overgenomen uit Luciferisch verleden, Ahrimanische toekomst

23c55eb8-ab2d-441b-8a42-d64ebfdc25a8

MARIE VON SIVERS EN RUDOLF  STEINER

Eerder geplaatst op 13 maart 2018

Advertentie

3 gedachtes over “Hoogmoed / Evangeliën

  1. cornelia54

    Dit voelt voelt voor mij nogal scherp oordelend.
    Ik kom uit een prekersfamilie van 2 kanten en heb daar een aardige allergie aan overgehouden. Als hij dat bedoelt met mensen die het beter denken te weten en die denken dat zij het ‘standpunt’ van God vertegenwoordigen dan kan ik daar inkomen.
    Maar de gewone vrome mensen vooral 100 jaar geleden die netjes deden wat er van ze gevraagd werd omdat ze nu eenmaal op het oordeel af gingen van de mensen die het wisten in het leven. De ongeletterde mensen met misschien een angstig geloof die zich heus niet durfden wagen aan een geestelijke beschouwing anders dan de bijbel. En daarmee natuurlijk kleingeestig reageerden op iets als de antroposofie. Dan klinkt dit vrij hard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s