Steeds vaker horen we mensen zeggen, dat we ons moeten verdiepen in de eenvoudige ongekunsteldheid van het evangelie, en dat we bijvoorbeeld de betekenis van het Mysterie van Golgotha niet moeten zoeken langs de ingewikkelde weg van de geesteswetenschap. Zij die beweren op een bescheiden manier in de evangeliën te zoeken, zijn juist de hoogmoedigsten – want in hun hoogmoed verachten ze het oprechte zoeken met behulp van geesteswetenschappelijke kennis. Zo hoogmoedig zijn ze, dat ze zich inbeelden de hoogste kennis van de geestelijke wereld te kunnen vergaren zonder zich in te spannen – alleen door zich op naïeve wijze met de evangeliën bezig te houden.
Bron: Rudolf Steiner – GA 193 – Der innere Aspekt des sozialen Rätsels/Luziferische Vergangenheit und ahrimanische Zukunft – Bern, 4 november 1919 (bladzijde 192-193)
Vertaling: H. Beran-Muller van Brakel, overgenomen uit Luciferisch verleden, Ahrimanische toekomst
MARIE VON SIVERS EN RUDOLF STEINER
Eerder geplaatst op 13 maart 2018
Geldt dit niet voor alle soorten kennis?
Dat het ijdel gebruikt kan worden?
Dit voelt voelt voor mij nogal scherp oordelend.
Ik kom uit een prekersfamilie van 2 kanten en heb daar een aardige allergie aan overgehouden. Als hij dat bedoelt met mensen die het beter denken te weten en die denken dat zij het ‘standpunt’ van God vertegenwoordigen dan kan ik daar inkomen.
Maar de gewone vrome mensen vooral 100 jaar geleden die netjes deden wat er van ze gevraagd werd omdat ze nu eenmaal op het oordeel af gingen van de mensen die het wisten in het leven. De ongeletterde mensen met misschien een angstig geloof die zich heus niet durfden wagen aan een geestelijke beschouwing anders dan de bijbel. En daarmee natuurlijk kleingeestig reageerden op iets als de antroposofie. Dan klinkt dit vrij hard.
Ja, ik denk dat Steiner hier inderdaad degenen bedoelt die het beter denken te weten en niet de gewone, vrome mensen.