Hulp

Als we de geesteswetenschap bestuderen, krijgen we hulp uit de geestelijke wereld. Het zijn niet alleen de dingen die we leren, de inzichten, het zijn de wezens uit de hogere hiërarchieën zelf, die ons helpen als wij weet van hen hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 168 – Die Verbindung zwischen Lebenden und Toten – Zürich, 10 oktober 1916 (bladzijde 112)

Vertaling: Annerie Marx, overgenomen uit Eenzaamheid en vervreemding  

589f52dc-2524-41ed-af01-c5853ea69f63

Eerder geplaatst op 10 maart 2018 

Advertentie

21 gedachtes over “Hulp

 1. topaas

  Dat is best wel “goedkoop” : gewoon lezen over die hogere wezens en floep, ze komen eraan om je te helpen. We mogen daar gerust nog iets aan toevoegen : respect voor alles wat zij doen voor de mensheid in het algemeen. Alle respect ook voor de lagere (natuur)wezens. Zonder hen is er niets om van te leven.

  1. B

   Mij helpt de gedachte dat ze ons net zo hard nodig hebben als wij hen, en dat wij in dat opzicht veel in handen hebben, omdat ze vertrouwen hebben gesteld in onze vrije wil.
   En ja, daar kan ik me alleen maar heel dankbaar voor voelen.
   Dat gevoel overviel me ook, toen ik mijn pasgeboren kind ooit in mijn armen sloot.
   Het gevoel van: Wauw, je hebt je zelf overgegeven aan dit fysieke bestaan, volledig afhankelijk van mij. Ik voelde me vereerd.
   En later, tijdens de opvoeding, probeerde ik op moeilijke momenten (bijvoorbeeld begrenzen vond ik erg lastig), weleens te denken aan zijn eigen beschermengel, en ook dat gaf veel meer ruimte en andere invalshoeken.
   Het is zo moeilijk uit te leggen hoe je de geestelijke wereld beleeft.

   1. B

    En daarbij, leven met de gedachte aan de geesteswereld betekent niet dat je zelf een engel wordt. Integendeel, je durft juist steeds meer mens te zijn.

   2. Haike

    Dan maak je een onderscheid tussen jou en de Geesteswereld als je het zo formuleert. Jij en de Geesteswereld. Alsof dat iets anders zou zijn…
    Belangrijk is dat je nu al beseft dat jij net zo goed onderdeel bent van diezelfde Geesteswereld…

   3. B

    Jawel Haike maar wij zijn gereincarneerde geesten dus ik maak wel onderscheid tussen de dimensies.

   4. Haike

    Het staat je vrij om die keuze te maken, natuurlijk.

    Of je nou Mens of al Engel bent; ( als mensen uit geïncarneerd zijn, transformeren ze naar het niveau van Engel) in beide gevallen ben je onderdeel van die Geesteswereld. De staat waarin je verkeert is helemaal niet relevant. Daar worden helemaal geen uitzonderingen in gemaakt, en dat is maar goed ook… 😊😇

    De enige uitzondering is misschien de zelfmoordenaar….

   5. B

    Haike ik denk daar anders over.
    Er zijn verschillende staten van zijn, en jij bent gewoon weer iets aan het zoeken om ik weet niet welke behoefte, ik zeg alleen dat er een verschil is tussen een mens en een geesteswezen.
    Als ik beschrijf hoe de luchten in Nederland verschillen van de luchten in Afrika blijf je toch ook niet hameren op het feit dat het beide luchten zijn?

   6. Haike

    Nogmaals: het is prima dat je er anders overdenkt, dat had ik al aangegeven. Maar in welke staat van zijn je ook bent, zoals jij dat formuleert; je bent altijd onderdeel van de Geesteswereld.
    Denk maar aan een vinger: Die bestaat uit drie vingerkootjes. Steekje je je vinger in een glas water tot aan het tweede kootje, dan bevind het derde vingerkootje zich heel ergens anders; namelijk in de lucht, toch maakt die onderdeel uit van diezelfde vinger.

   7. B

    Ja en omdat dat vanzelfsprekend is, hoef je het niet te zeggen!
    Ik weet niet hoe, maar ik raak altijd weer verstrikt in een welles nietes met jou, terwijl ik gewoon mijn beleving of ervaring deel.

   8. Haike

    Dus de waarheid moet achterwege worden gelaten?? Die mag niet geschreven worden?? Want ik neem aan dat je met “Vanzelfsprekendheid” de waarheid bedoeld?

    Of bedoel je iets heel anders?

   9. B

    Haike vraagje
    Als er geen onderscheid zou zijn tussen mensen en geestelijke wezens, waarom zou Steiner ons dan uitleggen hoe ze ons kunnen helpen?

   10. Haike

    De mens is een Geestelijk wezen, van alle wezens die zich kunnen voortbewegen op Aarde is de Mens de enige die een Geest heeft.

    Ook al wil de Katholieke Kerk ons mensen wijs maken dat de mens geen Geest heeft, zie het Concilie van Constantinopel in 869 na Chr. Tot die tijd was het normaal om het over de Geest te hebben en was de reïncarnatie principe in grote delen van Europa heel normaal. Wat dat betreft heeft de Katholieke Kerk de mensheidsontwikkeling ver terug gezet.

    Was je destijds toch de mening aangedaan dat de Mens een Geest heeft of een Geestelijk wezen is kreeg je de inquisitie op je dak en werd het er letterlijk bij je uitgeramd.

    Dieren hebben die niet, een Geest. Die hebben een fysiek lichaam en een Ziel, Maar geen eigen zelfstandige Geest. Overigens is het contact in de Geestelijk wereld en de Mens een volstrekt gelijkwaardige.

    Steiner maakt alleen maar onderscheid om het ons goed uit te kunnen leggen om bepaalde segmenten, een bepaalde staat van zijn, in je ontwikkeling aan te duiden. Maar je bent altijd een Geestelijk wezen.

    Het is net als met die grote Beukenboom waar aan de linkerkant ook al een tak uit steekt die op jaren is; je loopt er voorbij, je draait je om, en er zit links helemaal geen tak, rechts zit een tak die al op jaren is. Toch heb je het over dezelfde boom.

    Groter dan het getal 1 bestaat niet, de cijfers daarna zijn een deel van die 1. Dat leren die 2e, derde-klas piepertjes op de Vrije School al..

   11. B

    Je doet of ik het niet begrijp
    Terwijl ik net had beschreven hoe bewust ik heb ervaren hoe mijn kind zich toevertrouwde aan een aards bestaan.
    Je leest denk ik wat je wil lezen, ipv dat je kijkt wat er staat.

   12. Haike

    Zo kun je nog wel ff doorgaan… met modder gooien….

    Maar daar pas ik voor.

    ik stel je een vraag om te voorkomen dat we elkaar gaan misverstaan, daar geef je geen antwoord op. Vervolgens stel jij een vraag en daar geef ik uitgebreid antwoord op, die moeite neem ik. Dat het antwoord je bevalt is niet aan mij.

    Dus ja: Je leest denk ik wat je wil lezen, ipv dat je kijkt wat er staat.

   13. B

    Haike
    Er gebeurt hier iets in mijn communicatie met jou waar ik geen grip op heb.
    Ik begrijp het niet en ik vind het niet fijn, dus ik stop daar even mee .
    Fijne avond.

  2. henri

   Die hulp dat is niet wat je hier bedoeld natuurlijk dat het als vanszelfs zomaar zonder iets zou gaan en zou idd goedkoop zijn .., ttz zonder enige moeite … bedoel ik te zeggen . Er zijn mensen die met moeite ertoe komen een boek te lezen en begrijpen daargelaten . En de eigen wilsinspanning is hard nodig . Ik zie die hulp zelf eerder is de gang van zaken die er komen bij kijken eens je verder op het pad geraakt , zowel het pad van lezen of van leven , bijv de synchroniciteiten die regelmatig optreden en die ik regelmatig ervaren heb . Hoe dikwijks gebeurde het niet om maar een voorbeeld te geven dat ik iets tegenkom in een boek waardar juist het citaat hier overgaat , ofdat ik aan iets dacht de dag tervoren of tegenkom via een nieuwsbericht en dat juist het citaat over dat gegeven gaat . Ik heb al gedacht er is een engel die hier met deze site te maken heeft en de mensen die hier iets schrjven , en zou ook zo moeten zijn want Steiner beweert dat aan elke organisatie ,hoe klein ook of waar 2 mensen iets doen er al een engel aanwezig is . Toeval ? nee zekers niet !

   1. Thomas

    Die engel die dan aanwezig is, staat die volgens jou los van de beschermengelen van de leden van die “organisatie” (in de ruime zin van het woord)?

   2. henri

    @Thomas
    Ik heb gevonden , want dit is niet mijn specialisatie dat het aartsengelen zijn die aangetrokken worden door de organisatie of bedrijf van mensen , en die aartsengelen die drukken zich dan als het ware af in destbetreffend bedrijf door daarin te incarneren als wezen en de erin werkende mesme te inspireren en aan te sturen . Maar het zijn niet steeds de meest volmaakte engelwezens die daar in komen , ze kunnen eruit zien als draken,reptielen voor degeen die deze kan waarnemen ,dit wil/niet zeggen dat zij slecht zijn, dat hangt eerder af van de morele waarden van de personen en de evolutie daarin naar onder of boven , de harmonie bedoel ik van de organisatie . deze wezens voldoen op die manier ook aan hun eigen karma door zich te verbinden met zo o n aards bedrijf ,want op zichzelf staan zij wel ver boven het aarde .

 2. Haike

  Foutje…

  Dieren hebben die niet, een Geest. Die hebben een fysiek lichaam en een Ziel, Maar geen eigen zelfstandige Geest. Overigens is het contact in de Geestelijk wereld en de Mens een volstrekt gelijkwaardige.

  Moet zijn: Overigens is het contact in de Geestelijk wereld en de Mens en dier..

  1. Thomas

   Ik heb altijd begrepen dat dieren een groepsziel hebben, al zie je een zekere verzelfstandiging bij huisdieren, door hun dagelijkse contact met mensen, afgezonderd van de groep dieren waartoe ze behoren. De mens is het enige wezen dat in de materiële wereld is afgedaald met zijn ego. Het onderscheid tussen ziel en ego is altijd glibberig. Staat uitgelegd in Steiners boek Theosofie.

   1. Haike

    De mens incarneert met zijn Geest in een fysiek lichaam en zijn ego is daar een onderdeel van.. hij is ook de enige die met een “IK” de wereld betreed. Dieren doen dat niet.

    En ja Dieren hebben een groepsziel, kijk maar naar de onderzoeken die Rupert Shelldrake daar naar heeft gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s