Inzicht en praktijk

Het streven naar inzicht omwille van het inzicht zonder meer zou egoïstisch zijn. Wie inzicht zoekt om tot het aanschouwen van de hogere werelden te komen handelt egoïstisch. Maar wie dit inzicht rechtstreeks wil binnendragen in de praktijk van het dagelijks leven werkt aan de voortzetting van de toekomstige mensheidsevolutie. Het is van groot belang de geesteswetenschappelijke inzichten steeds energieker te leren omzetten in het praktische handelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 99 – Die Theosophie des Rosenkreuzers – München, 5 juni 1907 (bladzijde 150)

dbfba582-6254-400b-a3d1-c2e36bdbac1e

Eerder geplaatst op 9 maart 2018

Advertentie

9 gedachtes over “Inzicht en praktijk

 1. cornelia54

  Ik kan me voorstellen dat organisaties in de bd landbouw, vrije scholen, de triodosbank en veel van dat dingen een voorbeeld kunnen zijn van wat in het bovenstaande bedoeld wordt.
  Maar hoe doe je dit in een gewoon dagelijks mensenleven. Buiten je werk om. Ik werk niet meer. Ik zoek naar inzichten. Al mijn hele leven. Niet om tot schouwen te komen. Daar ga ik niet van uit, is niet mijn doel. Maar om überhaupt de zin van het leven te vinden. Ik denk altijd dat alles wat ik in mijzelf kan wakker maken, bewust maken, weer een stukje licht toevoegt aan ons geheel als mensheid. Wat het geheel weer een ietsepietsje lichter maakt voor anderen.
  Egocentrisme is sowieso een lastige.
  A. Hoe erg is het? Of hoe noodzakelijk ?
  B. Voor mezelf probeer ik wel zo eerlijk mogelijk te kijken naar mijn eigen motieven.
  Ik geloof dat als je dingen van jezelf onder ogen kunt zien je ze niet meer bij een ander neer hoeft te leggen.
  Maar dat is dus wat ik doe. Is dat egocentrisch bezig zijn? Uiteindelijk ben ik dan toch met mezelf bezig. Weliswaar met als doel een klein stukje bewustzijn bij te dragen, maar toch. Ik leef nu eenmaal in míjn wereld. Hoe kom ik daar uit?
  Of moet je het woord egocentrisme bij Steiner gewoon zien als een neutrale eigenschap, met geen andere lading dan om iets aan te duiden?

  1. Haike

   Als jouw motieven en handelen de ander niet schaden of echt ten koste gaan van die ander, is er niks aan de hand. Kom niet aan de vrije keus (of ga die niet lopen beïnvloeden) van de ander, ook al ben jij het niet eens met die keuze. Als je dat voor elkaar weet te krijgen ben je een stuk objectiever bezig. Als je het handelen waar Steiner het in dit citaat over heeft oefent en gewoon voor je zelf beoefent zonder daar een ander mee lastig te vallen, is er van egocentrisch handelen geen sprake.

  2. jakelinemeysmanstelenetbe

   Ik vind dit een heel mooi en goed relaas. Niks ego aan. Is mijns inziens de juiste manier om meer BEWUST en vrij te kunnen leven.

 2. Bernard

  Als je ergens inzicht in hebt, heb je een breder referentiekader ontwikkeld. Het zou mij zeer verbazen als dat je praktisch handelen niet zou beïnvloeden. Met geesteswetenschappelijk inzicht verdiep je je motivatie en van daaruit je praktisch handelen. Als dat niet zo zou zijn heb je alleen kennis, geen inzicht!
  Maar we hebben allen te maken met ons karma; we hebben over het algemeen nog geen hoog-ontwikkeld karmisch inzicht. Maar hoe dieper ons innerlijk bewustzijn wordt, hoe meer karmisch inzicht! Ik zou zeggen: laat tot je doordringen hoe anderen op je reageren, ook al vind je het lastig en zijn ze soms niet zo tactisch, en probeer daar langzamerhand karmisch inzicht uit te ontwikkelen.

 3. henri

  Ik denk dat Steiner ook ergens zegt dat egoisme niet negatief is maar nodig is om tot bewustzijn te komen en aamgezien wij allen astraal en kosmisch verbonden zijn met het geheel en daar deel van uitmaken is het egoisme/egocentrisme nodig . Een druppel in de oceaan kan niet op zichzelf bestaan , maar vloeit uit in het geheel .

 4. B

  Het gunstigste is om iets wat je intuïtief al op een bepaalde manier hebt aangepakt of doorgemaakt , later bevestigd te zien in de geesteswetenschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s