Preken

Door doelstellingen van een vereniging zal men nooit tot verwezenlijking van morele vereisten kunnen komen, hoeveel verenigingen ook het altruïsme tot hun eerste doelstelling maken. Al dat prediken van naastenliefde haalt niet meer uit dan wanneer we tot de kachel in een koude kamer zouden zeggen: ‘Beste kachel, jij bent moreel verplicht deze kamer warm te maken!’ U kunt daar urenlang, dagenlang mee doorgaan, maar de kachel zal er nooit toe komen de kamer te verwarmen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 58 – Metamorphosen des Seelenlebens/ Pfade der Seelenerlebnisse – Berlijn, 25 november 1909 (bladzijde 237)

Vertaling: Margreet Meijer-Kouwe – overgenomen uit Metamorfosen van het zielenleven – 1979 Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist

c907adb6-d4ab-4d1b-9222-b85981a8596a

links Albert Steffen, midden Steiner, rechts Ernst Uehli

Eerder geplaatst op 7 maart 2018

13 gedachtes over “Preken

  1. Maria-Leonie

    Het prediken komt veel voor en dan vooral door mensen die vaak onderliggende onvrede of problemen hebben met de dagelijkse werkelijkheid. De hemel en het licht is hogelijk datgene wat men predikt en in deze stroom zijn er die zich aansluiten in dezelfde droom van een hemel waar ze verlost zullen worden uit hun misère.

  2. topaas

    Zowat iedereen is tegenwoordig aan het prediken, op internet en op papier. De ergste predikers vind ik nog de ‘weldenkenden’ : academici, culturo’s, journalisten en politici die vanop hun kansel met opgestoken vingertje verkondigen hoe het volk zich zou moeten gedragen. Of nog erger : de miljardairs die jaarlijks verzamelen op het Wereld Economisch Forum in Davos om daar te prediken hoe we de wereld moeten verbeteren. Miljardairs, die vanop een gigantische berg geld zitten toe te kijken hoe miljoenen armen verhongeren. Het ergste is misschien nog wel dat die lui een podium krijgen in de media. Of wacht… Ze zijn de eigenaars van die media. Oeps. Liever één Jan Modaal die een aalmoes geeft aan een dakloze dan honderd miljardairs die in een luxefauteuil zitten te prediken.

  3. B

    Zodra moraal gepredikt wordt is ie vaak al ver te zoeken.
    Er bestaat geen aardse handleiding voor moraal.

    Het is in bepaalde culturen bijvoorbeeld een teken van respect en goed gedrag als meisjes thuis blijven ipv naar school gaan, en ook als ze trouwt (en dus het bed deelt) met een man (soms veel ouder) die haar ouders voor haar uitkiezen. Dat is hun moraal.
    Hier zou dat opsluiting en kinderhandel gevolgd door verkrachting genoemd worden als ouders dat deden.
    Zo als ook de besnijdenis hier onder verminking en daar onder goede moraal geschaard worden.
    Dan nog eer-wraak. Alleen het woord al…
    Hier en daar kent steeds minder afstand. En wat de een goed vindt vindt de ander onacceptabel.
    Ik zou zelf graag geholpen worden en goed behandeld als ik op de vlucht zou zijn voor gevaar, ik zou erg dankbaar zijn als ik opgevangen zou worden.
    Echter zodra ik mijn leven daar zelfstandig op zou kunnen bouwen dan zou ik me aanpassen, maar mijn eigen moraal bij me blijven dragen en zo zou er een discrepantie tussen mijn binnen -en buitenkant ontstaan.
    Behalve als er genoeg mensen zouden zijn die dezelfde innerlijke moraal zouden dragen, dan zou die sterker worden.
    Bepaalde normen en waarden zitten enorm diep geworteld in de tijd. En kunnen een totaal andere opvatting van goed en kwaad, van liefde en van het leven uitdragen.

    We kunnen spreken van respect voor andere culturen, maar als je zoontje of dochtertje de klas deelt met andere culturen en thuiskomt met de overtuiging dat mama een slechte vrouw of een hoer is omdat ze wou scheiden of soms een wijntje drinkt of ham op een broodje doet, wordt die moraal die je eerst respecteerde een doorn in het oog.
    En dan begint vaak het gepreek.

    1. Haike

      We kunnen spreken van respect voor andere culturen, maar als je zoontje of dochtertje de klas deelt met andere culturen en thuiskomt met de overtuiging dat mama een slechte vrouw of een hoer is omdat ze wou scheiden of soms een wijntje drinkt of ham op een broodje doet, wordt die moraal die je eerst respecteerde een doorn in het oog.

      Dan heeft die ouder / pedagoog / opvoeder nog een lange weg te gaan…. Tenslotte laat die dan toe dat het een doorn in hun oog wordt.

  4. Bernard

    Je moet ook oog hebben voor de ontwikkeling van een kind en niet meteen een oordeel hebben over hun mening. Leef het juiste voor; laat weten en leef voor hoe jij er over denkt en laat zien hoe dat zich maatschappelijk manifesteert! Langzamerhand zullen kinderen hun eigen visie ontwikkelen, net zoals wij dat hebben ontwikkeld!

  5. Herman Boswijk

    De persoon rechts op de foto is Ernst Uehli. De foto is gemaakt tijdens het West-Ost-Kongress in Wenen, juni 1922, ongeveer precies 100 jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s