Pijn / Verdriet / Wijsheid

De grootste wijsheid wordt verkregen door het geduldig verdragen van pijn en verdriet. Het schenkt wijsheid in een volgende incarnatie. Wie bang is voor het leven en vlucht voor gevoelens van pijn en verdriet omdat hij deze niet kan verdragen, is niet in staat de grondslag te leggen voor wijsheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 99 – Die Theosophie des Rosenkreuzers – München, 30 mei 1907 (bladzijde 67-68)

Vertaling: Gerrit Zunneberg, overgenomen uit De theosofie van de Rozenkruisers

2c15d2f7-9011-44ce-a312-ea995f4f0c1e

Eerder geplaatst  op 6 maart 2018  (1 reactie)

13 gedachtes over “Pijn / Verdriet / Wijsheid

 1. B

  Dit is OOK wat er nu gebeurt, heel veel gevoelens van angst, boosheid en verdriet, maar ook van blijheid, mogen op de een of andere manier sinds corona niet meer.
  Afstand, gezicht bedekken, geen handen geven, thuis blijven, geen vragen lastige stellen, braaf luisteren en gehoorzamen, op je kamer blijven tot vadertje staat je weer laat lopen.
  Wat we allemaal persoonlijk hebben doorgemaakt als gevolg van de coronamaatregelen en nu de energiemaatregelen, mag eigenlijk niet geuit worden, want we doen het voor ELKAAR, en voor de NATUUR.
  De mantel de liefde is in mijn beleving een verstikkende deken geworden waaronder steeds meer mensen geen lucht krijgen.
  Als je enigszins een vrije geest bent voel je tot in je kleinste teentje dat er aan je grenzen gevreten wordt en dat we dat eigenlijk echt niet mogen accepteren.
  Er zijn helaas nog steeds mensen in onze samenleving die denken dat de coronacrisis geen vooropgezet plan voor een overname van de westerse wereld was. Een bezetter die al binnen was, vijanden in ons midden.
  Die ons leven niet willen beschermen zoals ze beweren, nee ze willen het bezitten, en gebruiken.
  Wie ‘ze’ zijn dat weet ik niet. Maar alle maatregelen tot nu toe zijn in mijn ogen een aanslag op de vrije mens, en al het wezenlijke van het leven.

 2. Thomas

  Zelfs op het dieptepunt van de coronacrisis werden we nog benijd door zeker driekwart van de wereldbevolking. We zijn luxepaardjes. Soms vergeten we dat. Elke 7 seconden sterft een kind van de honger, en elke 20 seconden sterft een kind bij gebrek aan zuiver drinkwater. Ook de energiecrisis mag ons dat niet doen vergeten.

  1. B

   Bovendien; hier zijn kinderen verdwenen agv de toeslagenaffaire en ook agv de lockdowns van scholen, er zitten kinderen zonder toezicht in ter Apel , en ook zijn er nu veel kinderen die straks onder de armoedegrens opgroeien, waardoor status opnieuw een dingetje wordt en de armen weer leven als prooien voor de rijken. Hou op met je luxepaardjes.

  2. Ja, zo is het. Ik zag laatst een soort test op internet. How rich are you?
   Daar kon je je jaarinkomen invullen en dan werd dat vergeleken met de inkomens in de rest van de wereld. Wat bleek? 90% van de werelbevolking is armer dan een minimum uitkeringstrekker in Nederland.
   Zulke testen zullen wel niet zo heel betrouwbaar zijn, maar ik denk dat ze er niet ver naast zitten.

   1. B. Mijn termijndrag voor gas en elektra is verhoogd van 124 naar 189 per maand. Ik weet niet wanneer en hoeveel het nog meer verhoogd wordt, maar ik kan er niet veel extra kosten bij hebben want ik heb alleen AOW zonder pensioen.

   2. B

    Ik moet veel meer betalen en die onwaarschijnlijke verschillen tussen nota’s zijn ook een raadsel.
    Ik stoorde me meer aan de vergelijking van armoede met armoede.
    Of ik mijn been breek en iemand zegt je mag niet klagen want je hebt tenminste geen kanker zoals vele mensen momenteel helaas wel hebben.
    Ik kan daar niks mee die vergelijkingen.
    Armoede kent vele vormen namelijk.

   3. Ik ben het wel met je eens, maar aan fe andere kant voel ik toch schaamte als ik beelden zie van broodmagere kinderen die sterven van de honger. Die mensen zouden een gat in de lucht springen als ze konden ruilen met onze armoede.

   4. B

    Er zijn altijd mensen aan te wijzen die het erger hebben. Dat is geen reden om de groeiende armoede in ons eigen land te bagatelliseren .

   5. B

    Het is ook gewoon antroposofisch gezien niet correct om mensenlevens op zo’n simpele manier te vergelijken. Waar is de karma-gedachte op zo’n moment dat je dat doet denk ik dan.
    Helaas doe ik het zelf ook te vaak, vergelijken. Maar het klopt nooit want ik kan het karma van de hele wereld nooit kennen.

  3. Maria-Leonie

   Thomas, barmachtigheid en medeleven, is een belangrijk element. Alle discussies over wie het meeste ontberingen of onvrijheden moet verdragen eindigen bij mensenleed.

 3. B

  Ik had op de middelbare school een vriendin die een reis door India had gemaakt en daar zoveel armoede had gezien dat ze zelf niet meer wou eten. Anorexia ontwikkelde.
  Ook compassie heeft grenzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s