Woorden / Werkelijkheid

Dit zal voor de toekomst van de mensheid onvoorstelbaar noodzakelijk zijn, namelijk dat de mensen zich er toe zetten de realiteit, de werkelijkheid op te zoeken. Men denkt tegenwoordig bijna alleen nog maar in woorden, niet in werkelijkheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 293 – Allgemeine Menschenkunde als Grundlage der Pädagogik – Stuttgart, 28 augustus 1919 (bladzijde 118)

Vertaling: Marijke Buursink, overgenomen uit Antroposofische menskunde (bladzijde 109)

39baf326-2463-4f31-8784-96d3a2170a79

Eerder geplaatst  op 2 maart 2018  (1 reactie)

8 gedachtes over “Woorden / Werkelijkheid

 1. Bernard

  Ja, dan moet je de werkelijkheid onder ogen kunnen zien! Niet voor iedereen zo eenvoudig . . . . Dus loop je de kans dat je met kletspraat – door bepaalde politieke partijen en op winst beluste figuren – maar wat voorgeschoteld krijgt!

  1. In feite zegt hij niet dat woorden veel essentieler zijn dan daden. Hij bedoelt alleen dat woorden, dat wil zeggen de juiste gedachten, aan de daden moeten voorafgaan. En de werkelijkheid doet er wel meer toe dan de woorden, maar hij zegt niet dat we dan helemaal geen woorden moeten gebruiken, maar het moet niet blijven bij alleen maar woorden die buiten de werkelijkheid staan. De woorden moeten dus in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.

   1. B

    Het is ingewikkeld.
    De werkelijkheid zien we in feite alleen maar in de achteruitkijkspiegel .
    Ieder moment is de werkelijkheid eigenlijk weer nieuw en uniek. En zodra je nadenkt, ben je al afwezig in die actuele werkelijkheid.
    Kennis uit het verleden is wetenschap, en geen werkelijkheid. De werkelijkheid kan je niet bedenken, de werkelijkheid verschijnt waar het denken gestopt is.

   2. B

    Aan het begin moet eerst staan: de werkelijkheid zoals hij NU is.
    Alles wordt geregeerd vanuit angst voor de toekomst.

 2. B

  Want in het ene zegt hij dat woorden veel essentiëler zijn dan daden, en in het andere zegt hij dat de werkelijkheid er meer toe doet dan de woorden.

  Dat laatste klinkt voor mij als dat we veel praktischer bezig moeten zijn en dat vind ik wel kloppen als ik zie hoeveel tijd er gaat naar vergaderen en administreren en verslaggeven en weer vergaderen etc
  Tot in het lichamelijke toe wordt alles gemeten, geteld, berekend en voorspeld
  Alles gaat ‘volgens plan’. En oh wat zijn we vredelievend. Rusland is de grote boze buitenwereld. Dat sprookje wordt ons iedere dag verteld. Zodat we iedere avond weer met al onze onschuld in bed kunnen gaan liggen en lekker slapen. Tot we inzien dat alles van de leugens en manipulatie in elkaar hangt, van zwartepiet, tot greta, en toen corona, het klimaat, rusland, het is 1 grote leugen.
  En TOCH denk ik dat het allemaal precies volgens de lijnen van karma verloopt, en alles geopenbaard zal worden.

 3. henri

  Het komt erop aan dat wij leven in de werkelijkheid , en niet in inhoudloze woorden . Ook niet in idealen ,want die zijn vaak lege woorden en zonder enige inhoud …ik denk aan de pardijselijke idealen van de groenen en green deal die allesbehalve werkelijkheid zullen worden en slechts ahrimanische schijn en illusies vertegenwoordigen .

  In het ene wil hij volgens mij zeggen , voordat je een daad stelt moet je die denken in woorden ,alleen een echte wilsdaad kan zonder woorden omdat ze direct gebeurt vanuit het geestelijke en onbewuste .

  Nu botste ik toevallig weer op een stukje dat hierover gaat , in een boek van Steiner over MIchael .Het gaat er voornamelijk om , over een nieuwe ziele-gesteldheid die wij moeten aankweken en in onszelf opnemen want de aardeevolutie gaat bergaf sinds een zekere tijd ( 1500 n C ) en wil de mens het sociale vraagstuk oplossen kan dit uitsluitend via deze andere gesteldheid en het opnemen van de weg naar de Michaelopenbaring.
  Wij dienen ZELF de weg naar Michael te openen en hemtoe treden . Dit kan vanaf 1870 ( Michael aartsengel en tijdsgeest) gebeuren .

  Waar het om gaat is dat de mensen van nu de oude denkbeelden moeten loslaten en niet meer verder denken in en met oude bewustzijnstoestanden etc…dwz niet meer denken in de trant van Ik denk dus ik ben Dat is verkeerd !
  Men moet goed beseffen dat het denken slechts een “afspiegeling ” is van een voorstelling- of gedachtenwereld , niets meer . En wij hebben er niets aan ivm de werkelijkheid omdat Lucifer degene is die er belang bij heeft in ons denken door te dringen om deze gedachten als bedriegelijke schijjn voor te spiegelen voor hetzelfde als de Werkelijkheid .
  Steiner zegt daar :” Moest het denken de werkelijkheid zijn , dan zouden wij er nets aan hebben .”

  De Michaelische weg houdt in de eerste plaats in het bovenzinnelijke te leren zien of te kunnen schouwen in de werkelikheid van de zintuigelijke wereld . In de tweede plaats komt het er dan ook op aan de Christusimpuls te vinden .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s