Onjuist denken

Onjuist denken komt in onze tijd buitengewoon veel voor. Het openbare leven is zo verschrikkelijk onlogisch dat het een marteling is het mee te maken. Wie zich een zekere helderziendheid eigen heeft gemaakt, ervaart niet alleen het ene als juist en het andere als onjuist, maar hij voelt werkelijk pijn als hij onlogisch denken tegenkomt, en hij voelt welbehagen bij helder, doorzichtig denken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Leipzig, 5 november 1911 (bladzijde 132)

logisch-en-onlogisch-40373736

Eerder geplaatst op 30 juni 2014  (27 reacties)

 

7 gedachtes over “Onjuist denken

 1. Thomas

  Simpele zielen als wij worden almaar verwarder in de moderne samenleving, omdat die almaar complexer wordt. Je ziet gewoon het bos niet meer door de bomen. In die doolhof wordt het steeds moeilijker om nog helder en logisch te kunnen denken. Als simpele zielen moeten we dus dringend terugkeren naar de simpele leefstijl van onze voorouders. Materieel niet meer dan nodig in huis halen, gezond blijven, aandacht voor sociale contacten en werken aan je ziel. Een simpel klavertjevier.

  1. B

   Thomas
   ‘Simpele zielen als wij’ ZIJN de samenleving.
   Je doet alsof we toeschouwers in plaats van deelnemers zijn…
   De vraag is alleen bij heel veel moderne zaken momenteel: Wat is de bedoeling. Dat we ermee om leren gaan, of dat we het begrenzen/afwijzen?
   We kunnen niet weglopen van de realiteit.
   Je klavertjevier is de basis. En we kunnen ons uiterlijk net zo eenvoudig gedragen als onze voorouders, maar als je dat echt zou doen dan had je je comment hier niet kunnen delen. Er is veel minder privacy dan in de tijd van onze voorouders, en een moestuin gaat die indringer die technologie heet niet wegnemen, dat monster wordt steeds groter en moet je volgens mij actief temmen.

 2. Bernard

  Dat terugkeren naar de simpele leefstijl van onze voorouders is niet zo eenvoudig! De afgelopen 60 jaar heeft de mensheid op het gebied van wereldwijde communicatie ontzettend veel ontwikkeld, televisie, alle vormen van internet, etc. We denken dat we alles over de hele wereld weten, maar daarmee wordt de samenleving ook zeer beïnvloed! Ons bewustzijn ontwikkelt zich uiteraard wel daardoor, maar dat kan natuurlijk alle kanten opgaan – hoe kan ik rijker worden, hoe kan ik iemand met een andere mening voorliegen. Kijk naar alle politieke partijtjes met onzin-boodschappen waar mensen nog steeds intrappen . . . . En als je inziet wat op de langere termijn een goede ontwikkeling is, zit daar vaak ook een lastige kant voor sommigen aan; en die kunnen zich verzetten, soms met onzinverhalen waar veel anderen niet doorheen kunnen kijken.
  Voor mij is de vraag: hoe kunnen we op integere wijze communiceren over wat er allemaal gaande is en met het nodige respect omgaan met mensen met een andere mening. Uiteindelijk zal dat langzamerhand een integere invloed op de samenleving hebben, zodat de hele mensheid zich kan ontwikkelen. Maar dat kan nog heel lang duren . . . .

 3. B

  Steiner heeft het over het openbare leven.
  Maar er was in zijn tijd nog een duidelijke scheidslijn tussen het openbare leven en priveleven, en nu niet meer.
  Privelevens worden tentoongesteld op het internet, maar ze zijn ook zichtbaar in de data, de profielen van mensen, persoonlijke gegevens, gedrag, gezondheid, sociale kring, alles. Maar ook wat we uiten op het internet, en dat is nogal wat…
  Alles gaat ‘de lucht’ in, of beter gezegd in databanken, en komt gefilterd weer terug in de gedaante van onze eigen profielen en taal, zodat het priveleven al innig verstrengeld is met het openbare leven.
  Dat schept ook die verwarring, want het schept een realiteit BINNEN een realiteit, doordat je als het ware twee dingen tegelijk ziet en of beleeft/voelt. Of misschien wel drie. (Dimensies)

  1. Haike

   Dat gebeurt misschien allemaal wel, maar dat wordt niet veroorzaakt door de technologie..
   Dat gebeurt omdat jij het toelaat…

 4. B

  Achteraf is het woord hol beter op zn plaats.
  Een afspiegeling van je ideale wereld, goede wensen en edele verlangens lijkt aan de binnenkant hol te zijn.
  Mooie boodschappen en verhalen blijken niet te matchen met de werkelijkheid.
  Cognitieve dissonantie treedt op.
  Dat is een chique naam voor verwarring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s