Logische argumenten geven zelden de doorslag 

Dikwijls is niet alleen de wens de vader van de gedachte, maar alle gevoelens en denkgewoonten zijn de ouders der gedachten. Wanneer men enige levenservaring heeft, dan weet men hoe zelden iemand te overtuigen is door logische argumenten. Iets, wat in de ziel veel dieper ligt dan logische gezichtspunten, geeft de doorslag.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 – Praktische Ausbildung des Denkens – Karlsruhe, 18 januari 1909 (bladzijde 273)

 41EAQSITM8L._SX367_BO1,204,203,200_

Eerder geplaatst op 20 februari 2018

Advertentie

36 gedachtes over “Logische argumenten geven zelden de doorslag 

  1. Evident. Zeker wat dit betreft vormt de 21e eeuw als scharnierpunt voor wereldwijde massacommunicatie voor heel veel mensen als het ware een onthullende spiegel. Terwijl daarentegen de macht en kracht van frasen, routines en conventies zich steeds meer doen gelden.

      1. Wat ik toch nog wil zeggen is dit: Antroposofie voor jonge mensen is een bijzondere lezenswaardige voordrachtenreeks met een hoge actualiteitswaarde. Indien gewenst kan het gratis worden besteld bij Uitgeverij Stichting Rudolf Steiner Vertalingen. Dan kiezen voor de optie Uitvoering: digitaal, waarna per het per e-mail als pdf-document naar uw e-mailadres zal worden verzonden.
        Zie: Antroposofie voor jonge mensen
        Het bevat 13 voordrachten, waardevol redactioneel commentaar en interessante nawoorden van Christiane Haid en Sigurd Borghs.

      2. Dat boek Antroposofie voor jonge mensen heb ik al een tijdje geleden via Rudolf Steiner Vertalingen in pdf. Ik heb anders nooit dat ik mij irriteer bij een werk van Steiner, maar bij deze wel. Hij doet het daar voorkomen of jonge mensen allemaal zo’n diep verlangen naar spiritualiteit hebben en het allemaal wat beter snappen dan de ouderen. Nu, dat geldt misschien voor een klein deel van de jongeren, maar het merendeel interesseert het geen mallemoer. Maar misschien zie ik het wel verkeerd. Ik zal dat boek nog eens een keer proberen.

    1. Een ander typisch fenomeen van de tijd van massacommunicatie is dat meer de nadruk ligt op ‘wie’ het zegt, dan op ‘wat’ er wordt gezegd. Dat voorkomt uiteraard het zelfstandig nadenken en bevordert het aannemen op autoriteit.

    2. M.L

      Als kind zat ik graag te luisteren naar de gesprekken van volwassen. De denkbeelden en hun handelen interesseerden mij bovenmatig omdat ik zelf al vroeg worstelde met de zin van het leven. Beredenering en, veronderstellingen, waren een overdenking waard en in die context toch heel nuttig om mijn eigen denken aan te scholen.

  2. topaas

    De grote uitdaging in onze tijd van massacommunicatie is selecteren in het oerwoud van standpunten, komend van over de hele wereld. Alleen hoogbegaafden (met een IQ van meer dan 130) kunnen nog enigszins klaar zien in dat oerwoud, omdat ze veel sneller info verwerken, dieper zien en verbanden bespeuren die ons, gemiddeldbegaafden, ontgaan. Op voorwaarde dat ze die hoogbegaafdheid kunnen koppelen aan morele integriteit en gezond boerenverstand. Je begrijpt het al: ze zijn niet dik gezaaid. Bijkomend probleem: we zijn allemaal narcisten en denken graag van onszelf dat we toch nog klaar zien in dat oerwoud. Sorry mensen, onze wereld is echt compleet anders geworden. Door de globalisering hangt alles nu met alles samen. Het is één ondoorzichtig kluwen geworden. We hebben écht hulp nodig. Hadden we nu maar een halve Rudolf Steiner onder ons. Ik zou zowaar al blij zijn met een kwartje Steiner…

    1. Zoals ik het in mijn omgeving waarneem, gaat het niet per sé om veel sneller informatie verwerken (behalve in specifieke omstandigheden waar snelheid van reageren een essentiële factor is), maar om de hoeveelheid informatie die iemand kan verwerken, en of je deze met zelfstandig denken kan verwerken of niet. Het gaat dus niet over IQ, maar over intelligentie, capaciteit en flexibiliteit in je denken. Het kan soms natuurlijk zelfs jaren duren voordat een inzicht compleet wordt, maar die tijd en energie steekt men er nooit in. Men blijft dan bij wat men al denkt te weten (wat in veel gevallen een opinie van een ander is, die men simpelweg heeft overgenomen), en men wordt dus ieder jaar wat minder flexibel waar het aankomt op nieuwe informatie verwerken.

  3. B

    Dat wat in de ziel veel dieper ligt dat weet alles al denk ik en we denken dat we er naartoe denken maar we denken ons er juist vandaan. Dat wat alles al weet, vindt het voelen veel belangrijker dan logica. Denk ik.

    1. Voelen heeft inderdaad een centrale plek in de ziel, maar het heeft natuurlijk ook een evenwichtig willen en denken nodig om niet te vervallen in onbeheersde emotionaliteit. Het denken is een middel om onszelf op te voeden: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2022/04/19/denken-waarheid-zelfopvoedingsmiddel-2/
      https://ridzerdvandijk.wordpress.com/page/8/

      In onze huidige cultuur wordt echter al in de opvoeding veel teveel nadruk op het denken gelegd, waarbij voelen en willen in zekere zin aan hun lot worden overgelaten. Dat leidt sowieso tot onzuiver waarnemen en denken, maar ontaardt ook in het zich richten op “dierlijke instincten” en zich “emotioneel uitleven”: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2022/05/28/over-onderwijs-en-kunst/

  4. Er zijn ook wel geruchten geweest dat Steiner in Amerika zou worden wedergeboren, ik meen ongeveer 2010. Maar het is best mogelijk dat dit kletspraatjes zijn waar niets van klopt.

      1. Haike

        Dat is zo’n gekke gedachte nog niet… hij pikte wel vaker de draad op waar hij die in een voorgaande incarnatie had neergelegd. Daar waar hij als Aristoteles stopt met Christus en het Christendom, gaat hij er weer mee verder als Thomas van Aquino.

      2. Tijdens zijn leven als Rudolf Steiner. Dus op latere leeftijd. Hij werd minder oud als dat hij zelf had gedacht of gehoopt als ik het goed begrijp.

    1. Haike

      Volgens mij ben ik hier op de site al een keer een bericht tegengekomen dat hij inderdaad in Amerika rondloopt en reeds de leeftijd heeft van 20 jaar..

      Maar ja,.. van Anton Kimpfler werd ook al gezegd dat hij de opnieuw geïncarneerde Steiner zou zijn, iets wat hij zelf altijd heeft ontkent.

    2. B

      In geestelijk opzicht maakt het ook niets uit of hij in het vlees of de geest is. Alhoewel ik denk dat hij in de geest wel meer kan bewerkstelligen dan langs de weg van een reincarnatie.

      1. Haike

        Steiner heeft een lange reeks van incarnatie’s achter de rug. Bernard Lievegoed heeft het daar al over, in zijn boekje ‘Over de redding van de Ziel”. Dat begint ergens als Jonkipur meen ik, in de Bhagavad Gita en gaat over wel of niet sterfelijk zijn, waarbij gekozen wordt voor het sterven, zoals Christus dat ook deed…

      2. Haike

        Ik denk dat ik het verwisselde met een verhaal wat Edithe (Boeke) de Clercq Zubli over Steiner en Ita Wegman me vertelde over hun incarnatie in India.

  5. “Hij doet het daar voorkomen of jonge mensen allemaal zo’n diep verlangen naar spiritualiteit hebben en het allemaal wat beter snappen dan de ouderen.”

    Misschien ging dat specifiek over de jongeren van zijn tijd?

    1. Marc, is mogelijk, maar voor zover ik weet had hij toen betrekkelijk weinig aanhangers. Het waren er toch wel aardig veel, maar relatief toch weinig.
      Het was toen zo en nu nog steeds zo, dat zeer velen er niets mee te maken willen hebben.
      Wel heb ik de indruk dat er in deze tijd meer belangstelling voor is dan in Steiner zijn tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s