Reinhold Köhler

In de directe omgeving van het archief lag de bibliotheek van Weimar. Als hoofdbibliothecaris zat daar een man met een kinderlijk gemoed en een bijna onbegrensde geleerdheid, Reinhold Köhler. De medewerkers van het archief moesten daar vaak zijn. Want de literaire hulpmiddelen bij het werk in het archief konden daar in belangrijke mate worden aangevuld. Reinhold Köhler had een eenmalige onbegrensde kennis op het terrein van mythen, sprookjes en sagen; op het gebied van talen bezat hij een universaliteit, die de diepste bewondering afdwong. Bij het zoeken naar de meest moeilijke op te sporen literaire documenten kon hij raad geven. Daarbij bezat hij een roerende bescheidenheid en was op de meest hartelijke wijze welwillend om te helpen. Hij liet het zich nooit uit handen nemen om de boeken, die men nodig had, zelf uit de kast te halen en ze in de werkkamer van de bibliotheek bij de betreffende persoon te brengen. 

Op een keer kwam ik binnen en vroeg om een boek dat Goethe bij zijn botanische studies had gebruikt. Reinhold Köhler wilde het dikke boek zoeken, dat zeker tientallen jaren ergens in de bibliotheek ongebruikt had gestaan. Het duurde lang eer hij terugkwam. Men ging eens kijken waar hij bleef. Hij was van de ladder gevallen die hij nodig had om het boek te pakken. Een breuk van het bovenbeen. Deze fijne, edele mens kon niet meer herstellen van de gevolgen van het ongeluk. Na een lang ziekbed overleed de alom vereerde man. Ik leed onder de smartelijke gedachte dat het ongeluk gebeurd was terwijl hij op zoek was naar een boek voor mij.

Bron: Rudolf Steiner – Mijn Levensweg (bladzijde 145) – Vertaling W.A.C. Labberté – 1981 Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist

Duitstalig: GA 28 (bladzijde 214-215)

220px-Reinhold_Koehler

Reinhold Köhler (1831-1892)

Eerder geplaatst op 20 december 2020  (5 reacties)

17 gedachtes over “Reinhold Köhler

 1. Michel Gastkemper

  Het blijft een mooi verhaal, hoe treurig ook. Moet een eenmalige onbegrensde kennis eigenlijk niet een unieke onbegrensde kennis zijn?

  1. Ja, uniek zou wel beter zijn dan eenmalig, maar de vertaling is van mevr. W.A.C. Labberté, dus ik laat het maar staan.
   Onbegrensd of grenzenloos maakt naar mijn smaak niet zo veel uit.

 2. Maria-Leonie

  Je kunt terugkijkend op het leven, zoveel lijden aan de dingen waar je anderen mee gekwetst hebt. Persoonlijk moet ik denken aan een van deze voorvallen.

  Als jonge vrouw werkte ik in een atelier waar kleding werd gefabriceerd. Daar werkte ook een man met een uiterlijk, wat ik uitermate lelijk vond. Deze man bezat ook een minzaam en vriendelijk karakter. Hij vroeg mij op een dag mee om iets samen te gaan drinken in de middagpauze, mijn gezicht moet boekdelen hebben gesproken toen ik hem afwees. Toen sprak hij een enkele zin uit….Leonie…van een mooie schotel kun je niet eten…dit heb ik nooit vergeten tot op de dag van vandaag!

  1. B

   Toen ik voor het eerst echt wederzijdse verliefdheid meemaakte waren hij en ik het er allebei over eens dat we echt nooit op elkaars uiterlijk gevallen waren. Het was puur een gevoel dat alles overheerste, zelfs dus het feit dat ik een kop groter was dan hij. We gingen elkaar mooi vinden door de liefde. Volgens mij wordt ieder mens mooier als er van m gehouden wordt.

 3. B

  Ik heb ook een ernstig voorval meegemaakt ‘dat niet had kunnen gebeuren als ik niet.. etc’ maar die gedachte heb ik echt de laan uit moeten sturen want is zeer onnodig en verzwakkend en misleidend.

 4. B

  En wat me ook bezig blijft houden is het contrast in Steiners voordrachten; enerzijds de objectiviteit ten top en dan opeens een omschrijving van smart, heel persoonlijk en ontdaan van iedere wetmatigheid.

   1. Haike

    Is er sprake van een contrast? Of is dat de verschillende kanten, verschillende zijde’s van een en dezelfde zaak kunnen zien?

  1. B. Ja, maar deze tekst komt uit zijn autobiografie Mijn levensweg. Daar vertelt hij meer persoonlijke belevenissen dan in zijn voordrachten en boeken. Overigens schrijft hij dadelijk in het begin van dit boek dat hij liever niet over zijn persoonlijke leven wil vertellen, maar dat hij het op verzoek van vele aanhangers heeft gedaan.

   1. B

    Ja het is zoiets als dat ik moet beseffen dat bijvoorbeeld iemand met een kunstgebit toch een uitstekende tandarts kan zijn.
    Anders kan ik het niet uitleggen.

   2. B. Ik begrijp niet wat je bedoelt. Ik zie helemaal geen contrast en er is ook niets uit te leggen, lijkt mij. De ene keer spreekt Steiner over zijn kennis en inzichten en een andere keer over persoonlijke ervaringen en smart. Dat geldt toch voor ieder mens?

   3. B

    Misschien omdat ik laatst deze zin las in een voorgaand citaat:

    [Een feit van betekenis is deze fysieke dood dan alleen voor degenen, die met hem leven en wier waarneming zich nog geheel bepaalt tot de wereld der zinnen.]

    En omdat ik begrepen heb dat Steiners waarneming zich niet beperkte tot de wereld der zinnen, kon ik dat even niet rijmen met zijn smartelijke gedachte.

    verder weet ik er niks van

 5. Maria-Leonie

  Feitelijke boeken van Steiner zijn bedoeld voor studie en. bewustwording. Zijn persoonlijke leven was bijzaak. Op vragen van mensen kwam zijn persoon sterk naar voren in zijn handelen.Ik denk aan Krishnamurtie die zichzelf altijd aanduidde als “De Spreker”

  1. Haike

   Dan kom ik maar weer met wat je een contrast zou kunnen noemen. Want Steiner was zelf een sterk voorstander van het lezen van biografieën juist om een ander te leren kennen, het liefst ook nog een autobiografie.
   Kennelijk vond hij dat niet op zichzelf van toepassing.

   1. B. Het klopt wat je hier schrijft over Steiner. Voor hem was de dood heel iets anders dan voor een niet-helderziende. Maar dat betekent vanzelfsprekend niet dat hij geen smart zou kunnen voelen. Het zou ook een kwalijke zaak zijn als hij geen smart zou voelen als deze Reinhold valt terwijl hij een boek voor Steiner zoekt en later overlijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s