De eerste zeven levensjaren / Vreugde en welbehagen

Een ding moet men bij deze leeftijd (Steiner spreekt hier over de eerste zeven levensjaren) streng in acht nemen; namelijk, dat het fysieke lichaam zelf de maatstaf levert voor hetgeen gunstig voor het organisme is. Dit gebeurt, als er verlangens aangekweekt worden, die overeenstemmen met gezonde behoeften. In het algemeen kan men zeggen, dat het gezonde fysieke lichaam datgene voor zich verlangt wat ook goed ervoor is. Zolang het bij de ontwikkeling van de mens aankomt op het fysieke lichaam, moet men zorgvuldig acht geven op alles, waarnaar het gezonde verlangen, de begeerte en de vreugde uitgaan. Vreugde en welbehagen zijn krachten, die op de allerbeste wijze de stoffelijke orgaanvormen tot ontplooiing brengen. 

In dit opzicht kan men werkelijk zwaar zondigen door het kind in omstandigheden te plaatsen, waarin het niet de juiste verhouding tot zijn stoffelijke omgeving vindt. Dit gebeurt in het bijzonder met betrekking tot het voedingsinstinct. Men kan het kind met zodanige spijzen overladen, dat het zijn gezonde voedingsinstincten totaal verliest, terwijl men deze door de juiste voeding zo levend kan houden, dat het kind nauwkeurig tot op een glas water toe, verlangt wat onder bepaalde omstandigheden goed voor hem is en afwijst wat schadelijk kan zijn. Wanneer op de geesteswetenschap een beroep zal worden gedaan om een opvoedkunst tot stand te brengen, zal zij tot in details kunnen aangeven hoe de voedings- en genotmiddelen in de praktijk van de opvoeding te gebruiken zijn. Want zij is concreet op het leven gericht en geen grauwe theorie, waarvoor men haar tegenwoordig zeer zeker nog zou kunnen houden, als men zou oordelen naar de onjuiste denkbeelden van sommige theosofen.

Tot de krachten die vormend inwerken op de stoffelijke organen, behoort dus de vreugde, die aan de dingen van de omgeving en met deze omgeving samen beleefd wordt. Opgewekte gezichten van de opvoeders en bovenal natuurlijke, geen geforceerde liefde. Een liefde die het kind met een atmosfeer van warmte omgeeft, broedt in de ware zin van het woord de vormen van de organen uit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – Die Erziehung des Kindes vom Gesichtspunkte der Geisteswissenschaf (bladzijde 327-328)

Vertaling W.F. Veltman

Zie ook: Enkele fragmenten uit De Opvoeding van het Kind in het Licht va de Antroposofie

rudolf-steiner-de-opvoeding-van-het-kind

Eerder geplaatst op 4 oktober 2020

 

Advertentie

24 gedachtes over “De eerste zeven levensjaren / Vreugde en welbehagen

 1. B

  Voelen dat mensen blij zijn dat je geboren bent, in je moeders armen haar moedermelk mogen drinken en dezelfde hartklopping te horen als in de buik . Langzaam mogen landen op aarde. Dit sowieso de eerste zes weken van het nieuwe leven.

  Dat mocht van mij vanzelfsprekend worden, ik vind zuigelingen naar de kinderopvang brengen met flesvoeding en wisselende verzorgers een aanslag op de gezondheid van toekomstige generaties.

   1. B

    Bedoel je dat je zelf als baby niet wou drinken of heb je het over je eigen kind?

    De gevallen dat het niet kan, of lukt, zullen ongetwijfeld een reden hebben maar lijkt me per situatie heel persoonlijk/uniek. Geen idee of het een lichamelijke of zielsmatige oorzaak had, ik ken je niet persoonlijk en was er niet bij.

   2. henri

    @B
    Om te zien wat je zou antwoorden had ik eerstens de vraag opgeworpen , want het was idd bij mij als baby het geval . Men wist helemaal geen raad en was heel bang ook de arts dat ik zou doodgaan ,want ik weigerde volstrekt de moedermelk . Het was in de fiftyjaren vorige eeuw . Men kon niet anders dan een soort kunstpoeder melk ofzo uit Amerika bestellen ,en besloot daartoe en waar men dan lang op moest wachten . Zo heeft mijn inmiddels overleden moeder het mij eens op latere leeftijd verteld . En met alles wat ik ondertussen over mijn karma en de rol van mijn moeder daarin weet , en dat is heel wat kan ik het als zielsmatige oorzaak bestempelen . Ook bij mij is de lever uit evenwicht volgens mijn alternatieve arts , niet echt ziek maar wel een beetje lui , dat is dan wel goed behandeld geweest .
    het klopt alsdan wel wat Steinner hierover zegt .

   3. B

    Ik heb ook weleens een kindje gezien dat niet lekker bij de moeder dronk, wat ze ook probeerde. De fles ging gelukkig wel goed. Ja in zo’n geval is het natuurlijk een uitkomst en daarmee goed dat het wel bestaat.

  1. Ik zelf heb wel moedermelk gehad, maar mijn dochter en kleinzoon niet. Volgens Steiner kan dit op oudere leeftijd leiden tot leveraandoeningen. Maar ik ga er maar vanuit dat dit lang niet altijd het geval hoeft te zijn. Allerlei andere factoren spelen ook een rol.

   1. B

    Ik geloof wel dat de eerste moedermelk een rol speelt in de aanleg van het immuunsysteem van pasgeborenen.
    Moedermelk beschermt het kind tegen ziekte in de periode dat het dat zelf nog niet kan.
    Ik denk dat de opkomst van de kunstvoeding van koemelkpoeder sinds begin vorige eeuw zeker van invloed is geweest op de algehele volksgezondheid en groepsimmuniteit alle decennia daarna.

   2. henri

    In de melk/moedermelk en bijenhoning zitten de zeshoekige krachten , dat zijn kosmische krachten die vooral nodig zijn bij de ontwikkeling van het kind . De mens haalt deze krachten ook uit de aarde .

    In een voordracht van Steiner over ‘ De Bijen ‘staat er :
    ” Als u nu bijenhoning eet, dan ontwikkelt u binnenin u een geweldig versterkende kracht . Want als u te zwak bent geworden om deze zeshoeks-kracht , die uit het hoofd naar het gehele lichaam moet gaan , in u te ontwikkelen , als u niet meer de kracht hebt om het bloed zoveel steun te geven dat deze zeshoekskracht voortdurend aanwezig is , dan moet de honng te hulp komen of bij het kind de melk. Het kind heeft die zeshoekskracht nog niet ; die moet het dus eerst verwerven uit wat in de moedernog als melk is toebereid . “

   3. henri

    @B

    Er zijn in vele vormen 6-hoekigen , in mineralen steenformatie , natuurlijk in de bijencellen . Maar men heeft gevonden dat zij op de pool van Saturnus ook te zoen zijn . Kijk naar de prachtige fotos …en wie leven daar ..DeTronen , de W8ls-engelen …die een op de Oude Saturnus hun wilawarmte uitstraalden ..

    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hexagoon_van_Saturnus

 2. B

  Ik zie ook opeens ter plekke in hoe lomp het dan eigenlijk is om bij het inenten van kinderen geen verschil te maken tussen kinderen die de fles, of borstvoeding hebben of hebben gehad.
  Sinds corona kijk ik heel anders tegen dit soort dingen aan. De inenting is voor een borstzuigeling eigenlijk een indringer in de natuurlijke symbiose tussen moeder en kind. Zo heb ik het toendertijd ook ervaren maar ik was me van geen kwaad bewust, dacht dat ik mijn kind juist beschermde met zo’n inenting. Hij werd er doodziek van en dat scheen zo te horen. Nu, door het destructieve corona-beleid, en het terugblikken op de ontwikkeling van de geneeskunde, gezondheidszorg en farmaceutische industrie van de hele laatste eeuw, kan ik erg spijt hebben van alle inentingen die we hebben toegestaan.
  Wat ik me ook afvroeg, is waarom de rijksten de eersten waren die de voorkeur gaven aan flesvoeding. Die dames hadden alle tijd, waarom gaven ze hun kind de borst dan niet? Zeker met de wetenschap dat dat het kind weerbaarder maakt. Of hadden ze daar toen geen idee van nog.

  1. Maria-Leonie

   Jij hebt je kinderen in laten enten en je was je van geen kwaad bewust…. zo ook de mensen die dat nu ook doen en dan omdat ze zorg hebben voor hun kind. Alles is toch bewustzijn en bewustwording in die zin kan ik het begrijpen. Mijn kinderen heb ik niet laten inenten, ik had het geluk dat ik een antroposofisch arts had , mij goed kon informeren. Misschien had ik het anders ook gedaan?

   1. B

    Wat zei die antroposofische arts precies over inentingen waardoor je het niet deed?

 3. B

  Als je werkelijk een volksgezondheid wil onderzoeken, moet je dus ook kijken naar de medische tendenzen die hebben geheerst gedurende afgelopen decennia.
  Dan moet je je werkelijk afvragen wat gezondheid nu eigenlijk betekent. Holistisch denken, van heelheid uitgaan.
  Als je dat doet, zegt een meerderheid nu bijna: ‘How dare you!’
  Als je wil vertrouwen op je eigen immuunsysteem word je als asociaal bestempeld. Je mag niet op jezelf vertrouwen, je bent of te zwak, of te besmettelijk. Ook als je je prima voelt.
  Gezondheid wordt niet meer gedefinieerd als de ideale toestand van de mens, nee, de gezonde mens wordt afgeschilderd als potentiële ziektebron.
  Nou wie daar het zieke niet van inziet daar blijf ik gewoon een beetje bij uit de buurt. Hygiënemaatregelen zijn persoonlijk maatwerk.

 4. B

  Als laatste wil ik voor wie tijd en interesse heeft hier een interview plaatsen waarin prachtig wordt uitgelegd hoe het immuunsysteem zich ontwikkeld. Dit omdat we het erover hadden

   1. henri

    Oke ,was bij de echte youtube bovenaan .
    Deze bekeek ik laatst en was echt top en wilde hem delen .
    Met Ronald Meester .

    WETENSCHAP ALS NIEUWE RELIGIE

   1. B

    Dankje
    Ik trek het me steeds meer aan dat deze belangrijke onderzoeken de wind in geslagen worden. En zelfs verwijderd. De politiek en industrie zijn de baas over de wetenschap, misbruiken de wetenschap. Dat maakt slachtoffers. Maar velen weten het niet en denken dat corona het enige gevaar is.

 5. Maria-Leonie

  B……Aangezien ik al heel vroeg bezig was met biologische voeding en mijn kinderen bij ziek zijn alternatief al behandelende, had ik vanaf het begin geen goed gevoel bij inenten. Ik nam zelf het besluit hij heeft niet gezegt, je moet het niet doen.
  Voor een sterk imuumsysteem moet je dan wel ervoor zorgen dat er een gezonde levenswijze tegenover staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s