Ziektes die op latere leeftijd optreden zijn veelal slechts het gevolg van opvoedingsfouten in de allervroegste kinderleeftijd 

Ziektes die op latere leeftijd optreden, zijn veelal slechts het gevolg van opvoedingsfouten die in de allervroegste kinderleeftijd zijn gemaakt. Daarom moet het opvoeden dat echt op menskundig inzicht is gebaseerd, naar de gehele mens kijken, van de geboorte tot aan de dood. Het wezenlijke van antroposofische kennis is dat je naar de hele mens kijkt. Dan kom je er ook achter dat er een veel nauwere samenhang bestaat tussen het kind en zijn omgeving. De ziel van het kind treedt nog naar buiten in de omgeving, beleeft de omgeving innig mee, en wel in een veel sterkere verbinding dan op latere leeftijd.

Bron:Rudolf Steiner – GA 310 – Der  pädagogische  Wert der  Menschenerkenntnis  und  der Kulturwert  der  Pädagogik – Arnhem, 19 juli 1924 (bladzijde 50)

Overgenomen van de website van Pieter Witvliet VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

bebc469f6d7760e85e92ba11c651867e

Eerder geplaatst op 5 september 2020  (9 reacties)

7 gedachtes over “Ziektes die op latere leeftijd optreden zijn veelal slechts het gevolg van opvoedingsfouten in de allervroegste kinderleeftijd 

 1. B

  Nature/Nurture

  Dat gedrag van opvoeders in nabijheid van hele jonge kinderen zeer bepalend is voor hoe ze zich vormen staat voor mij buiten kijf.
  Maar hoe de gebreken gecompenseerd of gevaren buiten de deur worden gehouden, anders gezegd hoe een kind, hoe klein ook, reageert op kleinere tot kwalijke disharmonie, is toch altijd weer uniek.

  Zo kan een mens dat op jonge leeftijd nooit genegenheid kreeg op latere leeftijd bijvoorbeeld misschien wel prachtige boeken schrijven.

  1. B

   (Maar ik begrijp dat dit citaat zich vooral richt op de natuurlijke wetmatigheden die ten grondslag liggen aan onze fysieke gezondheid.)
   Tis alleen soms een beetje verwarrend want hij benadrukt hier de uitwerking van de omgeving op de ziel van het kind maar vertelt niets over nuances of verschillen waardoor iets in mij zich verzet tegen het idee dat iedere kwaal te wijten zou zijn aan fouten van opvoeders in het verleden.

 2. Cornelia54

  Als ik het goed begrijp zoek je toch je eigen ouders uit om zo goed mogelijk je karma uit te kunnen werken. Dus hoe ‘fout’ is dan fout? Waar ligt de grens tussen fatalisme en denken dat je alles alleen maar goed moet doen terwijl ons karma voor mijn gevoel vaak leidt langs pijnlijke paden. Wat is goed?
  Ik vind dit altijd moeilijke materie.

  1. B

   We gaan uit van heelheid en menselijke volmaaktheid, omdat we dan pas alles kunnen onderscheiden wat daar van afwijkt.
   Maar niemand is helemaal ‘heel’, want niemand weet waar de vervolmaking eindigt. En tegelijk is iedereen in objectieve zin helemaal wie die op dit moment is.
   We weten alleen (nog?) lang niet altijd de juiste oorzaken aan te wijzen als we bepaalde gevolgen ondervinden.

   1. B

    We weten niet of en hoe we anders waren geworden als we in een ander nest opgegroeid of naar andere scholen geweest waren, of in een dorp ipv een stad of andersom etcetera, een ander land, andere tijd, wel of geen broers en zussen, ouders, noem maar op, tot en met de twijfel achteraf over onze eigen keuzes; hoe anders was m’n leven gelopen als ik toen en daar niet dit of dat maar zus of zo had gedaan . Het is een onderzoek zonder einde, maar juist geeft dat beeld van menselijke volmaaktheid dat Steiner wist door te geven houvast en een behoorlijk juiste bespiegeling.

  1. B

   Dus wat betreft de inhoud van dit citaat, het enige wat we zeker weten is dat de jongste leeftijd met een symbiose met de omgeving gepaard gaat en alle indrukken in die periode van invloed blijven op het verdere leven.
   Maar de maten en nuances zijn dermate talrijk dat er moeilijk statistieken op los te laten zijn.
   Waarop ik dan denk: gelukkig maar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s