De neigingen die het kind ontwikkelt hangen af van hoe jij je in de omgeving van het kind gedraagt.

Alles wat je doet in de omgeving van het kind, verandert in het kinderlijke organisme in lichaam, ziel en geest. De gezondheid voor heel zijn leven hangt ervan af hoe jij je in de omgeving van een kind gedraagt. De neigingen die het kind ontwikkelt hangen af van hoe jij je in de omgeving van het kind gedraagt.

Al die dingen die gewoonlijk voor de kleuterklassen aanbevolen worden, je moet dit of dat met de kinderen doen, deugen van geen kant. Meestal ziet het er wel pienter uit, wat men zo te berde brengt als kleuteronderwijs. Je moet je, als ik het zo zeggen mag, wel opgetogen uitspreken over de slimheid van wat er in de loop van de negentiende eeuw voor de kleuterschool uitgedacht is. De kinderen leren er al zo veel, ze leren al bijna lezen. Ze krijgen letters die ze in uitgesneden lettervormen moeten leggen en dergelijke dingen.

Het ziet er allemaal zeer pienter uit en je kunt makkelijk geneigd zijn te geloven, dat dat iets goeds is voor kinderen. Maar het is niets waard. In werkelijkheid deugt het helemaal niet. De hele kinderziel wordt er door beschadigd. Tot in het lichamelijke toe, tot in zijn gezondheid raakt het kind beschadigd. Zulke kleuterwerkjes veroorzaken in het latere leven van het kind zwakte in lichaam en ziel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 311 – Die  Kunst  des  Erziehens aus  dem  Erfassen der  Menschenwesenheit – Torquay, 13 augustus 1924 (bladzijde 26)

Vertaling: Pieter Witvliet. Voor meer van zijn vertaling van GA 311 zie: VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

51GmFafEfsL._SX355_BO1,204,203,200_

Eerder geplaatst op 27 augustus 2020

Advertentie

12 gedachtes over “De neigingen die het kind ontwikkelt hangen af van hoe jij je in de omgeving van het kind gedraagt.

 1. B

  [De neigingen die het kind ontwikkelt hangen af van hoe jij je in de omgeving van het kind gedraagt.]

  En die neigingen en levenslange gezondheidstoestanden zijn er dus nog steeds als dat kind volwassen is geworden en zelf kinderen heeft gekregen.

  Dan komt het er op aan hoe je reageert op die eigen neigingen en zwaktes die je cadeau hebt gekregen in je jeugd, en hoe goed het je lukt om het heersende patroon te doorbreken.

  En ook, denk ik zelf, het lichaam en gedrag meer te gaan zien als boodschappers van de geest en leren de gedachten meer te laten ontspruiten uit het gevoel ipv alleen het hoofd.

 2. B

  Wel een interessant thema, ook als je bedenkt dat meerdere kinderen uit een zelfde gezin, zelfde school, kring etc, zich toch weer heel verschillend vormen, ondanks dezelfde gedragingen in hun omgeving.
  Dus ik geloof zeker dat er absolute wetmatigheden bestaan waar we allemaal aan onderworpen zijn, maar dat er ook een werking van iedere ziel uitgaat die absoluut het verschil maakt, zelfs al bij hele jonge kinderen.
  Dat alleen al is iets zo essentieels, zo kan er naar een kind gekeken worden als een arm slachtoffer van bepaalde opgroei-omstandigheden, of juist als een moedige ziel die een bepaalde uitdaging aan is gegaan. De manier waarop je naar een kind kijkt beïnvloedt wel hoe het zich voelt. Zielig? Of dapper. Slachtoffer? Of karma.

  Voor vooruitgang lijkt me het in elk geval onmisbaar de geestelijke wetmatigheden even zwaar te laten wegen als de aardse wetmatigheden. En de onze ziel is de levende brug tussen die twee.

  1. Maria-Leonie

   Daar kan ik mij in vinden. Het verschil kan ik zien in ons grote gezin met wel veertien kinderen. Ja, veertien! Als klein kind trok ik altijd vier vanaf als ze mij vroegen hoe groot onze kinderschare was. Allen zijn op verschillende manieren zeer creatief met de erbarmelijke opvoeding die we kregen omgegaan. Sterke karakters die creatief van niets toch iets weten te maken. Het heeft toch, zoals jij omschrijft, vele kanten.

   1. B

    Dankje, en fijn dat we het ook eens kunnen zijn.
    Nou als je uit zo’n groot gezin komt heb je genoeg voorbeelden op dit gebied!

 3. Maria-Leonie

  14 kinderen ja, ik weet dat een verzekerings agent een opmerking maakte van ….nu meneer Heine u hebt hem ook niet voor ……puntje puntje gebruikt. Mijn vader heeft deze toen met kop en kont de deur …uitgelazerd ! Nou ja, ik vond het ook wel beschamend als kind, daarom trok ik er vier vanaf. Deze vier oudste waren uit een eerder huwelijk. Die eerste vrouw van mijn vader, stierf in de oorlog. Zei was een joodse vrouw. Ach ja, onze familie was kleurig pallet!

  1. Maria-Leonie

   B het niet eens kunnen zijn hoeft nooit een vriendschappelijke houding in de weg te staan. Het altijd met elkaar eens zijn lijkt mij nogal een echo van jezelf die op den duur kan gaan vervelen. Tenslotte leer je van anders denkenden.

   1. B

    Het onder woorden brengen van eigen beelden en gedachten over de menselijke ontwikkeling op een plek zoals een blog op internet, waar amper vooroordelen of invullingen kunnen zijn zoals ze in de eigen omgeving of kringetje vaak voorkomen en die daar dan het objectiveren lastiger kunnen maken omdat mensen eigen beelden vormen van elkaar.
    Het is een andere werkelijkheid, een uitwisseling van gedachten en beelden in het openbaar, zonder de vooroordelen of associaties zoals die er zijn in het fysieke leven.
    Het is puur het denken dat in beeld komt, in die zin is het internettijdperk een hele geestelijke aangelegenheid.

   2. B

    Ik beleef het internet-gebeuren dus tegenstrijdig.
    Deze opmerking om de tegenstellingen in mijn uitlatingen over kunstmatige intelligentie uit te leggen.
    Er zitten enorm veel kanten aan.

 4. Maria-Leonie

  Als je nogal verbaasde reacties krijgt op je antwoord hoeveel kinderen Ridzerd, was ik wel in staat hun gedachten te lezen. Nu schaam ik mij daar niet meer voor en vind ik de reacties erop zelfs vermakelijk daarbij heb ik veel geleerd en ervaren, op velerlei vlakken wat je nooit zo kan leren met een klein gezin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s