De oneindig droevige gebeurtenissen van het vijfde post-Atlantische tijdperk  

Al het onderricht, alle pedagogiek, al het menselijke onderwijs, maar ook het hele uiterlijke menselijke leven moet in de loop van het vijfde post-Atlantische tijdperk (1413-3573) met geestelijke inzichten doordrongen worden, en het moet ingezien worden dat wat tegenwoordig in  materialistische kringen als wetenschap wordt beschouwd, geleidelijk aan met zijn consequenties voor het leven verdwijnen moet uit het leven van de aarde.

En alle strijd, die nog zal moeten worden doorstaan ​​in de vijfde post-Atlantische periode, zal slechts een uiterlijke uitdrukking zijn van een spirituele strijd, net zoals de huidige oorlog uiteindelijk ook een uiterlijke uitdrukking is van de tegenstelling tussen het materialisme en de geestelijke wereldbeschouwing. Want hoe de dingen ook verborgen zijn – achter de oneindig droevige gebeurtenissen van de huidige tijd ligt de strijd van het materialisme tegen de geestelijke wereldbeschouwing. 

Deze strijd moet worden uitgevochten. Het zal verschillende vormen aannemen, maar het zal moeten worden uitgevochten omdat mensen alles zullen moeten leren verdragen ​​wat noodzakelijk is te verdragen om de spirituele wereldbeschouwing voor de zesde post-Atlantische periode te verwerven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 174 – Zeitgeschichtliche  Betrachtungen – Das  Karma  der  Unwahrhaftigkeit – Zweiter Teil – Dornach, 15 januari 1917 (bladzijde 152)

 1111003472490

Eerder geplaatst op 8 juli 2020  (3 reacties)

Advertentie

6 gedachtes over “De oneindig droevige gebeurtenissen van het vijfde post-Atlantische tijdperk  

 1. Maria-Leonie

  Dat brengt het in een veel breder kader en perspectief, tot betrekking wat betreft het vorige citaat. Daar is nu meer het” wij allen” benadrukt tot de weg naar bewustwording.

 2. Thomas

  “Achter de oneindig droevige gebeurtenissen van de huidige tijd ligt de strijd van het materialisme tegen de geestelijke wereldbeschouwing.” > Wat zou je in de geestelijke wereld dan concreet zien bij die gebeurtenissen? Een strijd tussen Michaël en de geesten der duitsernis? Zouden daar ook mensenzielen bij betrokken zijn? Aansluitend daarop zei Steiner dat indien men aan de universiteiten (waar de elites van morgen worden opgeleid) voort zou gaan met materialistisch onderwijs, er een nieuwe, nog grotere wereldbrand van zou komen. Hij had gelijk: later kwam WO II.

 3. ‘Deze strijd moet worden uitgevochten. ‘

  Dus als ‘zoete lieve gerritje” ga ik de strijd niet beslechten.

  En ook niet met :”Duizend bommen en granaten’ : Kuifje Kapiteln Haddock

  Tsja ja dat is de grote vraag ?Wat te doen?

   1. Haike

    Mij is niet bekend dat Steiner gezegd heeft dat je er niks aan kan doen, maar dat kan ook heel goed aan mij liggen want ik heb ook niet alles van hem gelezen c.q. onthouden.

    Maar wat hij wel zegt is dat Ahriman het niet fijn vind als je hem stevig in je bewustzijn meedraagt, daar gruwt hij van, in de link die jij geeft is ook het hoofd van Ahriman afgebeeld zoals dat in de werkelijkheid ook zou zijn, aldus Steiner. Neem je dat in je op, draag je dat mee in je bewustzijn, dan ben je zeker bezig tegengas te geven.

    En Ahriman houdt er zeker niet van, iets waar hij echt voor terug deinst, dat zijn de mensen die een sterk teruggehouden oordeel hebben.

    Je dagelijks afvragen wie er nu tot je spreekt: is dat de persoon zelf, of komt het uit het kamp van Ahriman, of komt het uit het kamp van Michael en de zijnen…

    En ja dat heeft veel te maken met wat Thomas terecht opmerkt: Doorzien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s