Begrijpen belangrijker dan helderziend waarnemen 

Men zou gemakkelijk kunnen denken dat het helderziende waarnemen een betere voorbereiding op de dood is dan het alleen aanhoren van de feiten uit de spirituele wereld. En toch heeft de mens na de dood weinig nut van wat hij alleen maar visionair heeft gezien. Daarentegen begint hij zich onmiddellijk van een feit bewust te worden door wat hij aan geestelijke mededelingen ontvangen heeft, als hij deze met zijn verstand heeft begrepen.

Juist dat heeft de waarde na het overlijden: wat men heeft begrepen, ongeacht of het waargenomen is of niet. En al kan de hoogste ingewijde door zijn helderziendheid de hele spirituele wereld zien, dat vergroot zijn betekenis na de dood niet, als hij deze feiten niet in menselijke begrippen kan uitdrukken. Na de dood helpen alleen die dingen die hij hier als begrippen heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die  tieferen  Geheimnisse des  Menschheitswerdens im  Lichte  der  Evangelien – Stuttgart, 13 november 1909 (bladzijde 83-84)

Zie ook: Duizend keer beter

Ooordeelsvermogen / Herinnering in de volgende incarnatie

51GmFafEfsL._SX355_BO1,204,203,200_

Eerder geplaatst op 10 juli 2020   (7 reacties)

13 gedachtes over “Begrijpen belangrijker dan helderziend waarnemen 

  1. Maria-Leonie

    Goedemorgen Ridzerd, mooi citaat!Het streven naar het helderzien en waarnemen steld weinig voor, kan ook nog eens ” heel ” misleidend zijn!

    Het veld van allerlei stromingen die oefeningen en sessies aanbieden dit niveau te bereiken is veelal dubieus. In tijden van nood heb ik wel de genade mogen ontvangen van een kordate hulp. Alles wat men van datgene reëel kan verwachten, is wat het bewustzijn , dient niet wat men zelf wenst te zien!

  2. Didier

    De vraag is wanneer je iets echt begrepen hebt. Daarvoor heb je alle beschikbare kennis over iets nodig en dat is zelden het geval. Je zit dus altijd rond te tasten in die “flou artistique”. Voor zover ik dat begrijp (!) zit de verdienste hem in de inspanning die je doet, niet zozeer in het resultaat, want dat zal nooit perfect zijn.

    1. Hier een door mij vertaald tekstdeel, kerndeel, uit Steiners voordracht Kunst des Wartens.

      Rudolf Steiner:
      Mensen zullen op natuurlijke wijze de geest, de rede, in hun ziel gaan ervaren. Niet abstract, zoals zij dat nu doen. Ze zullen voelen hoe die rede, die geest, regelmatig en wetmatig in hun ziel werkt. En ze zullen, wanneer rede in hen opkomt en zij die rede willen delen, er niet mee als een razende stier op de mensheid afstormen, maar luisteren naar wat de geestvervulde natuur verder in hun mens-zijn uitspreekt.

      Let wel:
      ‘Geestvervuld’ is een ouderwetse term, een ouderwets klinkende Nederlandse term (Duits: Geisterfüllt). Kent of bedenkt iemand een modern equivalent?

      1. Dank je voor je input, B. Bij verdere reflectie zie ik nog meer mogelijke varianten. Binnenkort zal ik er een beeld-quote van maken en voor een breed publiek op LinkedIn en Facebook plaatsen, waarmee ik op een toegankelijk wijze op dat boekje, die voordracht van Steiner wijs. Schreef op de website alwaar het boek wordt aangeboden een korte ‘recensie’ (aanprijzing):

        J.W., 11 juli 2022:
        Dit is een zeer belangrijke voordracht van Rudolf Steiner. Overstijgt Karl Poppers ‘Groei van kennis’ in alle opzichten. Het boekje raad ik zeker aan. Jammer dat het nog niet naar het Nederlands is vertaald.

      2. B

        We kennen woorden om iets uit te drukken, maar wat er aan associaties door individuen heen gaat bij een zelfde woord is zeer gevarieerd.
        Zo stel ik me de ziel vaak als een licht voor, ik noem maar wat.

      3. In de Duitse term Natur huist een rekbaar begrip, daar zit het Duits vol van, dus er zijn nog andere taaluitdrukkingen en combinaties mogelijk. Zal er nog één of meer nachten over slapen.
        Associaties en appercepties en zijn onderdeel van een ‘vrij’ voorstellingsleven. Daarnaast zijn daar nog de waarnemingen, begrippen en ideeën.

  3. B

    Denk aan het kind, dat vooral de binnenkanten van mensen voelt.
    Het duurt minstens 25 jaar voordat dat kind zal begrijpen waarom veel volwassenen zich uiterlijk anders gedragen dan ze zich van binnen voelen. Nog veel langer zelfs, maar het begrip bouwt zich op naarmate de groeiende mens zich vanuit zijn eigen ervaring, kennis en bewustzijn in anderen leert verplaatsen. Tot die tijd zijn heldere gaven eerder een last dan een zegen.

    1. B

      je moet zogezegd eerst alles wat je waarneemt factchecken, je eigen ‘fakenews’ leren herkennen, en ook waar dat fakenews een ingang vond in je denken. Meestal (voor zover niet altijd) zijn het zaken in het eigen innerlijk die nog aandacht behoeven die ‘in het licht gaan staan’ dat de heldere gave met zich meebrengt.
      Vaak wordt dat niet herkend en dat is normaal. Het zijn uiteindelijk de vruchten van de waarneming die de kwaliteit bewijzen en niet de waarneming zelf.

      1. B

        Je moet eerst jezelf leren doorzien voordat je het licht op een ander werpt.
        Je kunt voor onaangename verrassingen komen te staan als je zonder zelfkennis of vol bewustzijn anderen meent te kunnen helpen of doorgronden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s