Ziekte en Dood

We moeten ook voor een ziekte die eindigt met de dood dankbaar zijn, omdat het ons de mogelijkheid geeft om ons leven een stap hoger te brengen tussen dood en wedergeboorte, door de krachten en ervaringen op te doen die alleen tussen dood en geboorte rijpen kunnen. […]

We kunnen dankbaar zijn voor een ziekte die met een genezing eindigt,  omdat we daardoor sterker geworden zijn in ons innerlijk; en we kunnen dankbaar zijn voor een ziekte die eindigt in de dood, omdat we weten: Wanneer we naar een hoger niveau stijgen in het leven tussen dood en wedergeboorte, zal de dood voor ons oneindig belangrijk zijn, en we hebben dan geleerd dat ons lichaam niet zo mag zijn als we het weer hervormen (Duits: aufbauen). En we zullen de beschadigingen vermijden waarin we gefaald hebben. (Duits: Und  wir werden  jene  Schädigungen  vermeiden,  an  denen  wir gescheitert  sind.)

Bron: Rudolf Steiner – GA 59 – Metamorphosen  des  Seelenlebens / Pfade  der  Seelenerlebnisse – Berlin, 3 maart 1910 (bladzijde 165-166)

41A5E7FZ8RL

Eerder geplaatst op 29 mei 2020  (4 reacties)

9 gedachtes over “Ziekte en Dood

  1. B

   dan zouden de mensen uitgaan van de kracht van heelheid ipv zoals ze nu uitgaan van het risico op ziektes.
   Van het gezonde uitgaan ipv die ziekelijke angst die het ratio verteert.

   1. topaas

    De hamvraag is natuurlijk waarom iemand überhaupt ziek wordt. Waarom overlijdt 8 % van de rusthuisbewoners aan een simpele verkoudheid? Waarom maakt men van ‘rusthuizen’ geen gezondheidscentra, waar mensen actief wordt geleerd hoe ze gezonder kunnen worden? Er is zo gigantisch veel info daarover beschikaar, maar het zijn allemaal parels voor de zwijnen. Hoe triest is dat niet?

   2. henri

    Verkoudheden en aanverwante aandoeningen … worden ook wel ‘ the old man’s friend ‘ genoemd , omdat je geen juiste diagnose vaak niet kan altijd stellen bij oude mensen . Mijn moeder is ook zo overleden , ze had een verkoudheid in het week-end en zei nog dat de arts eens zou komen daarvoorde maandag erop , toen ik op bezoek was en de volgende morgend stierf zij in het rusthuis…Daarom was het een makkie om het allemaal als cornona te markeren . In een rusthuis stierven wel van de 50 leden ineens 7 ouderen na de vaccinatie , is hier te lezen onderaan :
    Het relaas van Sophie Ducheyne

    https://www.compleetdenkers.be/

 1. topaas

  @Henri : het probleem met virale infecties, zelfs een simpele verkoudheid, is dat ze kunnen ontaarden in een secundaire infectie, vaak een longontsteking. Vandaar het nut van antibiotica bij risicopatiënten, zelfs bij een simpele verkoudheid. Alles werd tijdens de coronacrisis als Covid-19 bestempeld, al dan niet vermoedelijk. Voor het eerst in de geschiedenis heeft men de huisartsen belet hun werk te doen (je mocht enkel telefonisch contact opnemen). In Frankrijk en het VK heeft men rusthuisbewoners voor het eerst bijna systematisch NIET doorgestuurd naar ziekenhuizen, om daar plaats vrij te houden. In Frankrijk hebben ze Rivotril gebruikt als ‘inslaapmiddel’, in het VK was dat Midazolan. Massamoord op duizenden senioren. Maar wel goed voor de cijfers en de daarmee samenhangende paniekzaaierij. De interviews van de Compleetdenkers zijn een ware verademing in een medialandschap dat ik alleen maar kan bestempelen als Sovjet-achtig. Het is één grote ontmaskering.

  1. henri

   @Topaas

   Ik ben totaal geen voorstander van antibiotica , ook niet voor oudere mensen en al zeker niet voor verkoudheden .Men heeft totaal verkeerd gehandeld met de ouderen in de rusthuizen , dit is inmiddels lang bekend , ook de kunstmatige ademhalingen waren fout , getuige heel bekende onafhankelijke artsen , om te zwijgen wat men daarnaast die mensen nog allemaal voor spul toegedient en ingespoten heeft , alles bijeen genoeg om het niet meer te overleven zou ik zeggen .daarnaast nog het verbieden van contact met de eigen naasten en verwanten .

   Ik vindt de aflevering nr 17 van Compleetdenkers uiterst interessant, gaat over Sam Brokken , gezondheidswetenschapper en daardoor internationaal bekend geworden . Hij pleitte reeds begin 2020 via een open brief aan regering voor een omgekeerd lockdown met bescherming vna ouderen alleen , en getekend door 1500 artsen . Verloor onmiddelijk erna zijn plaats na een telefoontje en na een uitzending van het programma de Zevende dag oa. door een uitspraak overvaccinatie . Later daarop werd zijn visie door een internationale conferentie en commisie daaruit als waar verklaard en erkend . Hij zit nu in India waar hij Global Well heeft opgericht .
   Om voort tegaan op die behandelingen bij griep en dgl . Ook Steiner zag dat geheel anders , er was toen nog geen penicilline ( was er pas in 1928 ) , maar toch pleit hij bij heel zware aandoeningen na een griep zoals longontsteking, buikvliesontsteking , borstvliesontsteking dit alles met hoge koorts , voor een behandeling vooraleer het geven van medicijnen , die berust op het gerust laten van de zieke in ineen omgeving van uiterste rust en gelijkmatig verwarmd en belicht . Hij citeert daar bij het geval van een meisje van 17 jr die er zo heel erg aan toe is en ook met al die verwikkelingen , het geheel heeft doorstaan , het volgende :

   “Als men ecter het lichaam aan zichzelf overlaat bij gelijkmatige temperatuur en gelijkmatig licht , dan kan het zelfs de zwaartse ziekten , zoals longontsteling , borstvliesontsteking , buikvliesontstelng achter elkaar uithouden .DAT KAN DE MENS . Dus juist bij zulke zware ziekten , waar het om gaat als ik U beschreef , komt het meer aan op de juiste verpleging dan op de juiste manier van genezen . Goed verplegen is in het algemeen zeer veel waard ” [voordr 20 jan 1923 uit “Gezondheid en ziekte “]

   En daar is men bij de coronap(l)andemie heel erg aan tekort geschoten .

 2. De antroposofisch huisarts wijlen Leen Mees zei vaak in lezingen als het over ziekte ging: de mens zou na een ziekte niet weer helemaal ‘de oude’ moeten zijn, maar – letterlijk – beter. Dan heeft een ziekte zin. We leven nu in een tijd waarin we ziekte vooral als dreiging zien, maar sommige mensen komen tot heel andere ervaringsuitspraken. Zo bijv. Willem Philipsen. Als je zijn naam googelt, vind je o.a. dit: Met de stroom mee (zijn boek): Hoe ik als topmuzikant een herseninfarct overleefde, en een betere versie van mezelf werd.

  1. B

   Ziel, geest en lichaam.
   Het lichaam is een feilloze cathalysator van het geheel. Ziekte hoort daarbij, zoals de nacht bij de dag hoort.
   Hoe zouden we ons bewust blijven van wat gezondheid is als ziek zijn niet meer zou mogen?

 3. henri

  @ Topaas ,

  Nogmaas een antwoord op @Henri : het probleem met virale infecties, zelfs een simpele verkoudheid, is dat ze kunnen ontaarden in een secundaire infectie, vaak een longontsteking. Vandaar het nut van antibiotica bij risicopatiënten, …

  Infecties zijn iets heel anders dan ontstekingen .

  De verwarring de heerst rond beiden leidt er oa. toe dat nog zovele mensen geloven in het door de media rondgestrooide narratief en vooral voor dezen die nog geloven in de o zo gevaarlijke virussen die ons van alle kanten bedreigen en maar met de mondkapjes blijven rondlopen .
  Daarom worden vele aandoeningen die slechts ontstekingen zijn maar al te vaak als kanker bestpempeld in de reguliere geneeskude , een bel voorbeeld is prostaatkanker of baarmoederhalskanker welke heel vaak slechts op een ontsteking berust .

  Ik vindt het woordje virusinfectie een gevaarlijk woordje en zeker voor een gewone griep , of verkoudheid , snotneus als de corona …vroeger hoorde je daar helemaal niets over , slecht de laatste jaren werd dit hele virussen heisa sterk opgefokt door belanghebbenden en de compleetdenkers weten nu wel waarom …..Jensen herhaalde terecht nogmaals in zijn laatste uitzending dat er sedert de corona nooit meer van griep werd gesproken ze bestond ineeens niet meer …

  Verkoudheden hebben met onze innerlijke warmteorganisatie te maken ,daarover vertelt Steiner ergens ook iets

  Een infectie zal optreden wanneer het vochtige weefsel aan en rond organen aangetast wordt door bacterien , levende wezens , zoals bijv stafylococcen bijvoorbeeld bij longaandoeningen of longinfecties . Dat komt door vuil water rond de organen of waneer het ‘ terrein ‘ vuil wordt zoals het in de terreingeneeskunde heet . Dat terrein zou aldus bij griep vervuild zijn geworden door iets wat Steiner als ‘ griepvuil ‘ bestempeld en wat wij zelf aanmaken door verkeerde levenshoudingen en/of voeding en wat met een naam als al dan niet gevaarlijke virussen die van buitenaf zouden komen naar de mensen toe in de verkeerde reguliere inzichten die bij bepaaldede academici leven ….maar virussen zijn zelf dode materie .
  Dan kan bij zwakke mensen een uit deze bacterieen al dan niet afgezwakt dood of levend vaccin eventueel een boost geven , zoals Steiner het ook formuleerde ( als men tenminste iets ertegenover plaatst )

  In de door mij aangehaalde voordr hierboven staat wel iets belangrijks :

  ” U weet het: over de griep weten degenen, die in de nu normale zin medicijnen studeren niet veel en daardoor zijn de beschrijvingen van de artsen over de symptomen, die bij griep verschijnen, zeer onnauwkeurig. Als ik zelf grieppatiënten zag, moest ik altijd op heel andere dingen letten dan op die, waarnaar de dokters gekeken hadden, omdat griep eigenlijk een zeer bepaalde hersenziekte is; dat is ze namelijk! Ik zal daar direct over spreken.
  […..] en verder :
  Nu de griep. Kijk, de griep is het gevolg van een hersenaandoening en daarbij wordt dit orgaan, dat onder de gezichtszenuw ligt zwak; het wordt zo ziek, dat er een soort verlamming ontstaat. Daardoor ontstaat griep. Dus: griep is een verlamming van dat deel van de hersenen, dat vlak bij de gezichtszenuw ligt. Het eerste gevolg daarvan is, dat er invloed uitgeoefend wordt op het hele lichaam, omdat dit zo ‘ n belangiijk deel van de hersens is. – Gewone griep verloopt zo, dat er iets ziek wordt in de mens als gevolg van deze verlammingen in de hersens. Vóór alles gaat het langs het ruggemerg dat wordt aangestoken. Vandaar gaan de zenuwen naar alle ledematen en men krijgt pijn in armen en benen, enz. ”

  Dan vertelt Steiner het verhaal van het meisje van 17 jaar dat griep kreeg en het overleefde .

  Een ontsteking bespreekt Steiner in het boekje ” De betekenis van antroposofische inzichten voor de geneeskunde” GA 319 , onder de voordr Arnhem 24 juni 1924 .

  Hij zegt daar dat ontstekingen het tegendeel / of polair zijn van gezwelvorming of carcinoom .
  En een Zenuwzintuigstelsel en een Stofwisselings-ledenmaten systeem . Beiden worden elk doordrongen van vier wezensdelen met elk hun werkingen daarin , de fysieke de etherische , de astrale en de Ik-werking organisatie .
  Om het in het kort samen te vatten treden er vnl twee soorten aandoeningen op die aan elkaar tegengesteld zijn :

  Wanneer de ik werking en de astrale te sterk gaan werken vanuit het Zenuwzintuigstelsel naar het Stofwisselings-ledenlichaam dan krijgt men daar een vorm van zintuigvorming , zoals bijv het aangroeien van een uistulping , zoals een oor een neus of gezwelvorming of kanker heet .

  Wanneer de werking van het Ik en de astrale zich terugtrekken uit het Stofwisseling-ledenstelsel en gedreven worden naar het Zenuwzintuigstelsel dan krijgt mens ” ontstekingen “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s