De verschijning van Christus

We hebben het punt bereikt waarop de etherische Christus tussenbeide komt in het aardse leven en eerst voor een klein aantal mensen zichtbaar wordt als in een natuurlijke helderziendheid. Dan zal hij de komende drieduizend jaar voor steeds meer mensen zichtbaar worden. Dat moet komen, het is een natuurlijk gebeuren. Dat het komt, is net zo waar als dat de verworvenheden van de elektriciteit in de negentiende eeuw zijn gekomen.

Dat een bepaald aantal mensen de etherische Christus zal zien, de Damascus-gebeurtenis zal hebben, is waar. Maar het zal erom gaan dat de  mensen leren aandacht te schenken aan het moment waarop Christus hen nadert. Er zullen nog maar een paar decennia voorbijgaan, en voor mensen, vooral jongere mensen, zal het voorval komen – het bereidt zich nu al overal voor -: Iemand komt hier of daar, hij ervaart dit of dat. Als hij nu zijn blik scherper zou hebben gemaakt door zich bezig te houden met antroposofie, zou hij al kunnen opmerken dat er plotseling iemand om hem heen is, die komt om te helpen, om hem op het een of ander opmerkzaam te maken: dat Christus hem tegemoet komt – maar hij gelooft dat het een fysiek persoon is. Maar hij zal merken dat het een bovenzinnelijk wezen is aan het feit dat het meteen verdwijnt.

Menigeen zal ervaren als hij diepbedroefd, vol pijn stilletjes in zijn kamer zit en zich geen raad weet, dat de deur zal worden geopend: De etherische Christus zal verschijnen en troostende woorden tot hem spreken. Christus zal een levende troostbrenger voor de mensen zijn!

Het lijkt vandaag misschien nog grotesk, maar het is waar dat menig keer wanneer mensen bij elkaar zitten, het niet weten (Duits: nicht ein noch aus wissen), en zelfs als grote menigten bij elkaar zitten en wachten: dat ze dan de etherische Christus zullen zien! Daar zal hij zelf zijn, raad geven, ook zijn woord in vergaderingen brengen. We gaan zeker naar deze tijden. Dat is het positieve, dat zal ingrijpen in de menselijke ontwikkeling als een positief, constructief element.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 –  Das  esoterische  Christentum und  die geistige  Führung  der  Menschheit – Basel, 1 oktober 1911 (bladzijde 93-94)

Zie ook: Verschijning van Christus 

Alles wat ruimtelijk beperkt is, zal zijn beteknis verliezen

c97f84086fd0bbe124f7176888053ed0

Eerder geplaatst op 5 mei 2020  (2 reacties)

Advertentie

7 gedachtes over “De verschijning van Christus

  1. Thomas

   Overstelpt? Ik zie vooral veel problemen die op artificiële wijze worden uitvergroot, door overheden (en de elites waarmee ze ‘overleggen’, zoals het Wereld Economisch Forum uit Davos) en de door miljardairs gecontroleerde media. Het beantwoordt allemaal aan een agenda. Onze problemen zijn peanuts vergeleken bij de ellende die veel van onze voorouders hebben beleefd, of de problemen die mensen in de Derde Wereld nog altijd ondervinden. Om de 7 seconden sterft een kind van de honger… Wanneer was de laatste keer dat wij honger leden?

   1. B

    De paradox is hier dat we die beelden van stervende kinderen ook alleen maar te zien krijgen wanneer het die multimiljardairs die de hele westerse media in handen hebben goed uitkomt.

   2. Maria-Leonie

    Hoe kun je nu weten dat andere problemen daarom peanuts zijn? Dat deze moeten zwijgen, dat ze er niet toe doen? De persoonlijke problemen van mensen kunnen ook in landen zonder oorlog heel zwaar zijn en dan….wat heeft dit te maken met de verschijning van Christus?

 1. De laatste zin (vetgedrukt) van het slotdeel van de tweede alinea van bovenstaand Steiner citaat is ook heel belangrijk. Goed om dat te beseffen en daarop te letten.

  Rudolf Steiner:
  ” […] Als hij nu zijn blik scherper zou hebben gemaakt door zich bezig te houden met antroposofie, zou hij al kunnen opmerken dat er plotseling iemand om hem heen is, die komt om te helpen, om hem op het een of ander opmerkzaam te maken: dat Christus hem tegemoet komt – maar hij gelooft dat het een fysiek persoon is. Maar hij zal merken dat het een bovenzinnelijk wezen is aan het feit dat het meteen verdwijnt. […] “

  1. De voordracht waaruit dit Steiner citaat is gelicht, staat ook in de boekuitgave Het esoterisch Christendom. En wel in de daarin opgenomen ‘bekende’ voordracht De etherisering van het bloed (Bazel, 1 oktober 1911).
   Wijlen Hylcke Brandts Buys een door mij hooggewaardeerde vertaalster, verwoordde het Steiner citaat aldus.

   Rudolf Steiner
   Vertaling Hylcke Brandts Buys
   ” […] Want de tijd is aangebroken waarin de etherische Christus ingrijpt in het leven op aarde en eerst voor een klein aantal mensen zichtbaar zal worden in een toestand van natuurlijke helderziendheid. Vervolgens zal hij in de komende drieduizend jaar voor steeds meer mensen zichtbaar worden. Dat komt onafwendbaar, dat is een natuurgebeuren. Dat het komt is net zo waar als dat in de negentiende eeuw de verworvenheden van de elektriciteit gekomen zijn. Dat een zeker aantal mensen de etherische Christus zal zien, de ervaring van Damascus zal hebben, dat is waar. Maar het zal er ook om gaan dat de mensen het moment leren opmerken waarop Christus hen zal benaderen. Over enkele tientallen jaren al zullen mensen, vooral jonge mensen, het volgende beleven – het kondigt zich nu al overal aan. Iemand gaat ergens heen en maakt het een of ander mee. Als hij nu door zich met geesteswetenschap bezig te houden zijn blik gescherpt zou hebben, zou hij wel kunnen merken dat er plotseling iemand in zijn nabijheid is, dat iemand komt om hem te helpen of op iets opmerkzaam te maken: dat Christus aan hem verschijnt – maar hij denkt dat het een mens van vlees en bloed is. Aan het feit echter dat dit wezen ineens weer verdwenen is, zal hij merken dat het een bovenzinnelijk wezen was. Menigeen zal ervaren, als hij terneergeslagen, gekweld door verdriet, stil in zijn kamer zit en zich geen raad meer weet, dat dan de deur opengaat: dan zal de etherische Christus verschijnen en woorden van troost tot hem spreken. Christus zal een levende brenger van troost voor de mensen worden. Het mag nu nog wonderlijk klinken, toch is het waar: op sommige momenten, wanneer mensen bij elkaar zitten en zich geen raad meer weten, of ook wanneer grotere groepen mensen bij elkaar zitten en wachten, zullen ze de etherische Christus zien! Hij zal daar zelf aanwezig zijn, aan het overleg deelnemen en ook zijn stem tijdens bijeenkomsten laten horen. Deze tijden gaan we werkelijk tegemoet. Dat is het positieve, dat is wat als positief opbouwend element in de ontwikkeling van de mensheid zal ingrijpen. […] “

   1. John, ja het bovenzinnelijk wezen verdwijnt meteen weer want hij heeft natuurlijk meer te doen.😀 Nee, maar inderdaad zeer belangrijk om te weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s