Wensen en begeerten na de dood (2 van 3)

Treedt de dood in, dan is wat deze wensen betreft de mogelijkheid tot genieten afgesneden. Voor het genot van lekker eten zijn de fysieke organen nodig die bij de opname van voedsel worden gebruikt: verhemelte, tong enzovoort. Deze organen heeft de mens na het afleggen van het fysieke lichaam niet meer. Wanneer het ik nu toch nog behoefte aan zulk genot heeft, moet die behoefte onbevredigd blijven. Voor zover dit genot aan de geest tegemoetkomt, is het slechts zo lang aanwezig als de fysieke organen aanwezig zijn. Voor zover het echter door het ik aangekweekt is zonder daarmee de geest te dienen, blijft het na de dood bestaan als een wens die tevergeefs naar bevrediging snakt. 

Van wat op dat moment in de mens omgaat, kunnen we alleen een idee krijgen wanneer we ons voorstellen dat iemand brandende dorst heeft in een gebied waarin wijd en zijd geen water te vinden is. Zo vergaat het het ik voor zover het na de dood nog niet uitgedoofde begeerten naar genietingen van de uiterlijke wereld koestert en geen organen heeft om ze te bevredigen. Uiteraard moeten we ons deze brandende dorst, die als vergelijking met de toestand van het ik na de dood dient, tot in de meest extreme mate toegenomen voorstellen en daarbij in het oog houden dat hij zich uitstrekt over alle dan nog aanwezige begeerten waarvoor iedere mogelijkheid tot bevrediging ontbreekt. 

De volgende toestand van het ik bestaat erin zich van deze aantrekking die het aan de uiterlijke wereld bindt, te bevrijden. Het ik moet in dit opzicht tot loutering en bevrijding van zichzelf komen. Alles moet uit het ik worden uitgedelgd wat het in het lichaam aan wensen heeft aangekweekt en wat in de geestelijke wereld niet thuishoort. Zoals een voorwerp vlam vat en verbrandt, zo wordt de beschreven begeertenwereld na de dood opgelost en vernietigd. Daarmee krijgen we een uitzicht op de wereld die door de bovenzinnelijke wetenschap als het ‘verterende vuur van de geest’ wordt aangeduid. Iedere begeerte die van zinnelijke aard is, maar waarbij het zinnelijke geen uitdrukking van de geest is, wordt door dit vuur aangegrepen.

Zulke voorstellingen, waarmee de bovenzinnelijke wetenschap deze gebeurtenissen moet beschrijven, zouden een troosteloze en vreeswekkende indruk kunnen maken. Het kan verontrustend werken dat een hoopvolle verwachting die door zintuiglijke organen bevredigd moet worden, na de dood in vertwijfeling, en dat een wens die alleen door de fysieke wereld vervuld kan worden, dan in brandende ontbering moet verkeren. 

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS (bladzijde 101-103)

Nederlandstalige bron: De wetenschap van de geheimen der ziel / Slaap en dood (blz. 63-64)

Vertaald door Wijnand Mees

Rudolf Steiner / Werken en voordrachten

© 1998 Stichting Rudolf Steiner Vertalingen

Tweede druk 2004 / Derde druk 2011 / Vierde druk 2019

748x1200

19 gedachtes over “Wensen en begeerten na de dood (2 van 3)

 1. Maria-Leonie

  De sexualiteit, zal dan veel problemen opleveren. Hoeveel ellende is er niet door de sexualiteit! Ik denk wel is, stel die driften waren er niet en alleen om de soort in stand te houden….hoe zou dat zijn?

  1. De geslachtelijke scheiding in man en vrouw is tijdelijk, aldus Steiner. Verder dient het volgens hem meer dan alleen instandhouding van de soort. Zonder de ontwikkeling van de geslachtsorganen, zou er ook geen persoonlijke menselijke intelligentie, gekoppeld aan het zenuw-zintuigstelsel en het menselijk hoofd, hebben kunnen ontstaan. (De boom der kennis; Adam en Eva.) Een vriendin zei me eens, ze zei het meer als een verzuchting voor zich uit met mij naast haar: ‘sexualiteit, je moet er doorheen’. Het staat, lijkt me, ook in verband met een trapsgewijs proces van vergeestelijking van liefde.

   1. Maria-Leonie

    Ja, John…zeker een trap naar de hogere geestelijke ” regionen ” maar soms denk ik dat de onze lieve heer wel wat minder testosteron had kunnen geven. In de toekomst gaan we scheppen vanuit de keel. Gaat het beter met je gezondheid?

   2. Voor mij persoonlijk is omgang en worsteling met sexualiteit een Parsifal kwestie, welke diep in mijn biografie is vervlochten. Ben blij dat er met mijn 63 levensjaren zoveel meer bezinning is ontstaan.
    Mijn gezondheid hangt samen met slijtage aan de reeds genoemde ledematen (knieën, benen, en misschien rug). Het lijkt op artrose. In het uiterste geval, dat moet onderzoek uitwijzen, gaat het tevens om een meniscus. Dat wordt bij mij direct gekoppeld aan geschiktheid (of ongeschiktheid) voor het arbeidsproces en dat maakt het extra spannend natuurlijk. Komende week wordt heel spannend. Denk dat ik naar mijn werkgever moet aangeven dat ik minstens nog een week vrijaf (aanhouden ziekmelding) nodig heb. Bloed was goed. Uitslag, duiding van foto’s van knieën volgt maandag. Ik wil ook nog een foto van mijn rug laten maken. Word nog altijd per uur wakker van de pijn in mijn knieën. Heb nu een type pijnstiller dat die pijnscheuten wel iets verzacht. Maandag voor het eerst ook naar een fysiotherapeut.
    Straks ga ik fietsen en zoek ik tussendoor rustige bankjes op om verder te lezen in het boek Anthroposophie – Ein Fragment.

   3. Haike

    Sterkte John.

    De reuma artrose achtige klachten die ik in mijn handen heb, daar werkt bij mij de Arnica 5% Symphytum Radix zalf goed. Bij mij verlicht het, smeer ik het echt intensief dan kan het ook gebeuren dat ik er weken weinig tot geen last van heb.

   4. Dank je, Haike. Fijn dat die zalf jou verlichting aan de handen kan bieden! Zal je tip zeker in gedachten houden bij gesprekken met de dokter.

   5. henri

    Nog even ivm die kniepijn , Arnica is altijd zeer goed en verlichtend . Ik heb dat ook ineens gedurende een redelijke tijd gekregen en deed soms echt pijn , ik dacht ook dat het ergens met een minuscus te maken had . Dan ben ik naar een (echte) arts geweest die intuitief kan diagnosticeren . Die heeft de handen erop gelegd en zei dat het met een psychiisch trauma te maken had van vijf jaar geleden . Ik dacht effe na en wist omiddelijk wat het was, en kreeg de tranen in mijn ogen verdriet dus . Had met mijn moeder te maken Geen fotos en zeer geen pillen … maar mocht wel een de ostepoaat opzoeken en deed dat . Een maand erna was de pijnvolledig weg en heb die daar nooitmeer gehad ! Kan nog zulke andere verhalen vertellen en ook die zijn helemaal weg gegaan .

   6. henri

    Dank, en ja 63 jaar is ook een niet onbelangrijke ouderdom , die ook het einde van de zevenjaarse Saturniale levensperiode (56-63) markeert , ivm karma en herinneringen , en vaak komt er dan ook veel naar boven , vanuit het maankarma tot ong 35 jaar uit de eerste levensperiode die nog in verband staat met het vorige leven , en zich ook later nog kan uiten . Na 35 jaar weken wij aan de toekomst , en is zonnekarma toekommstgericht .

 2. Wat fijn toch dat Stichting Rudolf Steiner Vertalingen het overgrote deel van haar boekencollectie digitaal gratis ter beschikking heeft gesteld! Welke muzieknummers zou ik na mijn overlijden missen? Of klinken die op één of andere manier toch nog na of op, zoals zekere gedichten en spreuken een soort van tweede imaginaire wereld creëren? Met Tidal Masters en mijn laatste Sony koptelefoon (WH-1000XM) luister ik bijvoorbeeld graag naar muziek Neil Diamond. Neem zijn nummers op de multi-cd 50th anniversary collection – Neil Diamond.

  https://cutt.ly/FK0Gkbv

  1. Of neem de symfonieën van bijvoorbeeld Brückner. Dat zijn muziekstukken die je gaandeweg mag leren waarderen. De dirigent Bernard Haitink heb ik zo bewonderd. Gelukkig is er het nodige documentatie materiaal overleverd. Wat een fijnzinnig mens.

  2. Maria-Leonie

   Oh,zeker zul je de muziek niet hoeven missen, dat denk ik toch niet? Wat is er nu korter bij de geest dan een gedicht of muziek of…..Het scheppen van dingen?

   1. Dat Steiner citaat waarop Ridzerd wijst, spreekt boekdelen, Maria-Leonie. Persoonlijk vind ik de volgende BBC documentaire over Haitink, Nederlands ondertiteld en hem afgenomen op 91-jarige leeftijd, heel mooi en zinvol: Het Uur van de Wolf – BBC – Bernard Haitink. Het kan zijn dat deze documentaire alleen te bekijken valt voor mensen die zijn geabonneerd op NPO Plus.

  3. Ja, dat is erg mooi dat veel van de werken van Steiner nu ook gratis in pdf te lezen zijn bij Rudolf Steiner vertalingen. Het citaat van vandaag is in drie delen . Dat had ik anders helemaal uit het boek moeten overtypen, want ik heb geen tekst scanner en ik weet ook niet hoe dat moet.

   Er is ook een mooi citaat van Steiner over muziek na de dood. Ik zal even zoeken of ik het nog vinden kan.

 3. Maria-Leonie

  Deze uitzending was het die ik gezien heb, inderdaad in het uur van de wolf.

  Ik hoop maar dat je mag afkomen van die pijnen, dat is niet fijn voor je John, vooral als dat je nachtrust verstoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s